Izcedek iz smrčka pri psu

191

Ali ima vaš kuža izcedek iz smrčka in ob tem težko diha? Težko je sprejeti, da je našim hišnim ljubljenčkom neprijetno, zato se verjetno sprašujete, kako jim čim prej pomagati. Prav zato, so v nadaljevanju opisani najpogostejši razlogi za izcedek iz smrčka pri psu in načini s katerimi boste vašemu kosmatincu lahko pomagali.

Alergija

Tako kot ljudje, lahko tudi psi v svojem okolju razvijejo alergije na različne stvari. Alergije so v zadnjem času postale vse bolj razširjene in vse pogosteje spremljajo življenja pasjih staršev in njihovih štirinožcev.

Izcedek iz smrčka vašega psa, je lahko simptom alergij vezanih na vdihavanje, znanih tudi kot kontaktne alergije. Tipični alergeni pri vdihavanju so cvetni prah dreves, trav in plevela. Pogosti povzročitelji alergij, pa so tudi razne plesni in pršice.

Drugi simptomi alergije:

  • srbeča koža
  • razdražene oči
  • kihanje

Kako pomagati?

Najočitnejša rešitev – odstranitev ali izogibanje alergenu – je najtežja. Vedeti morate natančen vzrok alergijske reakcije. To lahko dosežete s pomočjo obiska vašega veterinarja in krvnim testom za alergijo. O zdravilih, najboljši možnosti preprečevanja in pravilnem odmerku se posvetujte s svojim veterinarjem.

Blokada

Psi vsak dan vohljajo sem ter tja. Če opazite izcedek iz ene od nosnic svojega psa, obstaja možnost, da se je v njegovem smrčku kaj zataknilo.

Drugi simptomi

  • Kihanje
  • Krvavitev iz nosu

Kako pomagati?

Poskusite pogledati v smrček psa, da vidite, če je res kaj zataknjeno. Če ne vidite ničesar, poskusite z ogledalom. Psu pod nosom postavite ogledalo. Če se zamegljuje neenakomerno, lahko potrdite, da se je nekaj res zataknilo v nosnici.

Če vidite, da predmet povzroča nelagodje vašega mladička, ga poskusite odstraniti z lastnimi prsti (če je na dosegu roke). Bolj verjetno boste morali uporabiti pinceto. V primeru, da ste lastniki bolj živahnega psa, si za to opravilo zagotovite pomočnika. Če tega ne zmorete, se obrnite na svojega veterinarja, da odstrani predmet.

Bolezni, ki lahko povzročijo izcedek

  • virus pasje kuge (ljudje ga velikokrat zamenjajo z običajnim prehladom, zato bodite pozorni)
  • pasja gripa
  • bakterijska, glivična ali virusna okužba
  • pasji kašelj

Tudi pri ljudeh se pojavi izcedek iz nosu in nam po navadi ne povzroča skrbi. Vsak zataknjen delček v smrčku vašega kosmatinca ne pomeni hujše bolezni ali resnega primera. V kolikor izcedek postane gost in se spremeni v rumeno ali rumeno-zeleno, je pametno, da se obrnete na svojega veterinarja.

Manca Novak

VIRI

https://www.rover.com