Nasveti za tek z majhnim psom

1242

Skrbništvo majhnega psa ima svoje prednosti. Majhni psi pojedo manj hrane, lažje zlezejo v naročje skrbnika in običajno so lažji za prenašanje ali potovanje. Običajno so majhni psi polni energije in si želijo nenehno interakcijo s svojim skrbnikom. Kaj pa, ko pride do teka? Ste ljubitelj teka in bi želeli, da se vam pri tej fizični aktivnosti pridruži vaš ljubljenec?

Običajno so majhni psi polni energije in si želijo nenehno interakcijo s svojim skrbnikom. Kaj pa, ko pride do teka?

Je vaš majhen pes pripravljen na tek?

Odgovor na to vprašanje je praviloma pritrdilen, vendar z nekaj opozorili.

[members_only]

Pri tem mora biti vsem skrbnikom jasno, da mora biti pes za tek primernega zdravja in brez bolečin. Če je vaš kuža navdušen nad tekom in je sposoben držati vaš tempo ter ga ob tem ni potrebno vleči za seboj, je vaš ljubljenec morda dober kandidat, da postane vaš tekaški partner. Vseeno je potrebno upoštevati še nekaj stvari.

Za večino psov velja, da radi tečejo, če jih nič ne boli in nimajo težav z dihanjem. Predniki psov so imeli to sposobnost, da so lahko tekli na dolge razdalje z enakomerno, zmerno hitrostjo. V letih razvoja in prilagajanja človeku je pes sicer izgubil nekaj sposobnosti za zelo dolg tek, kar pa ne pomeni, da ne more tekati nekaj časa in zmerno.

Če imate doma psa, ki je res majhen, s tem mislimo na pasme, ki so velikosti toy, kot je npr. čivava ali mini yorkshire terier, potem na tek z njim raje pozabite. Kljub temu da je vaš kuža mlad in zdrav, tek za izjemno majhne pasme psov ni primeren. Običajno že na sprehodu, da vas dohaja, naredi mnogo več korakov, medtem ko vi naredite le enega.

Nekatere pasme, ki so majhne pa imajo tudi to težavo, da jih njihova postava in zgrajenost telesa ovira ali otežuje tek. Verjetno ste že slišali, da so  brahicefalične pasme psov (mops, buldog …) neprimerne za tek. Te pasme imajo zelo kratke nosne poti, kar pomeni, da jim hitreje postane vroče in se težje ohladijo ter težje zajamejo sapo, ko so vznemirjeni.

Po drugi strani pa se pasme, kot so jazbečar, lhasa apso, korgi in shih tzu, soočajo s težavami pri teku zaradi svoje oblike nog ali dolge hrbtenice. Poleg tega so nekatere od teh pasem bolj izpostavljene določenim poškodbam hrbta. Če imate doma psa, ki se sooča s katero izmed teh težav, potem vam priporočamo, da se raje držite sprehodov. Če to vašemu kužku ne zadošča, mu nudite več aktivnosti ali podaljšajte sprehod.

Ne glede na velikost vašega psa, lahko obstaja več razlogov, da morda ni pravi tekaški partner za vas. Če kakorkoli dvomite o tem, naj psa pregleda veterinar in na podlagi njegovega zdravstvenega stanja določi primernost psa za tek.

Če imate doma mladička, se s svojim veterinarjem posvetujte, kdaj je najprimernejši čas za pričetek s tekom. Tek na nekoliko daljše proge se odsvetuje mladičem mlajšim od 9 mesecev.

Pri teku bodite pozorni na vreme in okolje, v katerem tečete. Psi imajo na sebi običajno veliko dlake in se na splošno ne morejo potiti. Čeprav lahko psi odvajajo toploto skozi dihanje, tak način ohladitve ni vedno učinkovit. Zato zmeraj opazujte svojega psa. V kolikor pride do znakov preutrujenosti, pregrevanja, hiperventilacije ali vročinskega udara,  prenehajte s tekom in psu omogočite varno ohlajanje.

Nasveti za tek z majhnim psom

Tekajte po travi, gozdu ali travniških poteh, kolikor je le mogoče. Beton je za pasje sklepe toliko slab, kolikor je slab za sklepe ljudi.Začnite kratko in počasi, še posebej, če je vaš pes šele začel s tekom. Za začetek tecite tri do štiri minute, nato dve minuti hodite. Pogosti odmori so vedno dobra ideja.

V kolikor je vaš kužek navdušen nad tekom in vam brez težav sledi, je v dobri formi. Če pa psa med tekom za seboj vlečete, potem razmislite o počasnejšem tempu.

Tekajte po travi, gozdu ali travniških poteh, kolikor je le mogoče. Beton je za pasje sklepe toliko slab, kolikor je slab za sklepe ljudi. S tekom po mehkejših podlagah boste tako sebi kot svojemu kužku naredili veliko uslugo. Izogibajte se neravnih površin in ostrih, večjih kamnov. Če teren, po katerem tečete, postane zahteven, se raje ustavite in nadaljujte s sprehodom.

Na tek vedno vzemite vodo zase in za svojega psa. Pomembno je, da poskrbite, da lahko pes vodo iz nečesa tudi spije.

Tako kot otroci imajo tudi psi radi rutino. Če vašemu psu nudite določeno aktivnost vsak dan, bo ob tem, ko se boste sami pripravljali na tek, že točno vedel, kam se odpravljate.

Za tek z majhnim psom izberite primeren povodecNa trgu je mnogo povodcev in ovratnic, ki so primerni za tako vrsto športne aktivnosti. Najbolje je, če si omislite povodec, ki ga nataknete na zapestje ali si ga ovijete okoli pasu. Pomembno je tudi, da ima povodec odsevnik in morda še blažilnike. Povodci, ki se pritrdijo na noge, niso primerni za tek. Bolje kot ovratnica se pri teku obnese oprsnica.

Zavedajte se, da tek s psom zahteva veliko predanosti tako skrbnika kot tudi psa. Na prostem vas namreč čaka veliko motenj. Otroci, promet, ljudje, drugi psi, druge živali, kolesa …  Poglavitno je, da se osredotočite na svojega psa in si postavite svoj tempo ter cilj na koncu teka. Še posebej na začetku in pri učenju potrebuje vaš kuža nekoliko več pozornosti.

Praviloma vam ni treba prilagajati jedilnika svojemu psu, če ga dvakrat do trikrat na teden vzamete na tek. Če pa vseeno opazite, da je kuža po zaužitju svojega običajnega obroka še vedno lačen, mu nekoliko povečajte obrok. Ključnega pomena je zagotavljanje dovolj tekočine pred in po teku.

Bi radi vedeli, kako aktiven je vaš pes? Lahko si omislite eno izmed mnogih aplikacij, ki je na voljo na trgu za GPS spremljanje aktivnosti vaš in vašega kužka. Dodatna prednost GPS spremljanja je, da vedno veste, kje se nahajate in si s tem zagotovite dodatno mero varnosti.

Tako kot vi pa ima lahko tudi vaš pes bolečine v mišicah. To se opaža kot težava pri vstajanju ali v bolj okorni hoji po teku. V tem primeru psu omogočite počitek in skrajšajte vašo običajno tekaško pot.

Tek je odličen način za psa, da ostaja aktiven in v formi. V kolikor je vaš kuža nižje postave, prilagodite tek njegovim sposobnostim in ga med tekom opazujte. Če opazite, da se ne počuti dobro ali da mu je neprijetno, prenehajte z dejavnostjo in jo prilagodite njegovim sposobnostim. Poglavitnega pomena je, da se ob teku zabavate tako vi kot vaš štirinožni ljubljenec.

[/members_only]

Deja Drobne

Viri:
https://www.smalldogplace.com/
http://www.vetstreet.com
https://www.health.com