Ali pes lahko dobi vročino?

1353

Jesen se je uradno začela, s tem pa tudi nizke temperature in vlažno vreme, ki ga večkrat spremljajo jesenske padavine. Ob vsej tej spremembi pa nas lastnike velikokrat doleti povišana telesna temperatura oziroma z drugo besedo vročina. Pogosto se lastniki vprašamo, ali je pojav možen tudi pri psih? Odgovor na vprašanje, ali lahko pes dobi vročino, pa vam razkrivamo v spodnjem prispevku.

Normalna telesna temperatura psa

Preden pa odgovorimo na vprašanje, ali lahko pes dobi vročino, je pomembno vedeti, kakšna je normalna telesna temperatura psa. Normalna telesna temperatura kužka niha med 37,7 °C in 39,2 °C, kar je v primerjavi z našo telesno temperaturo nekoliko višja.

Temperatura se med posameznimi psi razlikuje in je odvisna od več dejavnikov. Veliko je odvisno od starosti psa, njegove pasme, telesne aktivnosti, odziv na spremembe temperature, stresnih situacij, brejosti in seveda tudi imunskega sistema psa.

Ali pes lahko dobi vročino?

Kot pri ljudeh se lahko tudi pri psih pojavi vročina, ki pa se odraža na malce drugačen način kot pri ljudeh. Telesna temperatura psa, pri kateri govorimo o začetku vročine, je okoli 39,4 °C.

Prvi in eden izmed najbolj prepoznavnih znakov, ki kažejo na vročino pri psu, je vroč in suh smrček, kar pa lahko spremlja tudi tresavica, solzne oči in nemirno obnašanje kužka. Seveda vročina sama po sebi ne predstavlja drugega kot odziv telesa na določene spremembe oziroma grožnje organizmu, s čimer se skuša telo braniti. Lahko pa se ob vročini pojavi tudi izguba apetita, kašljanje, bruhanje, tresavica, dehidracija ali celo pospešeno dihanje.

Kdaj in kako izmeriti vročino kužku?

Kdaj točno izmeriti telesno temperaturo psu je težko natančno določiti. Smiselno je, da v primeru, če opazimo nenavadno vedenje kužka, da mu takrat izmerimo telesno temperaturo. V veliki večini gre pri nenavadnem vedenju za izgubo energije, pomanjkanje apetita, zavračanje vode in celo apatično vedenje.

Psu najlažje izmerimo telesno temperaturo rektalno z digitalnim termometrom v ležečem položaju, saj bo v le tem tudi najbolj pri miru. Manjšim pasmam psov se vstavi termometer le nekaj milimetrov, večjim pa od en do maksimalno dva centimetra. V primeru, da niste prepričani pri merjenju temperature svojemu kužku, se raje odpravite veterinarju, ki bo le to opravil varno in hitro. Le ta bo kužka tudi pregledal in primerno ukrepal glede na njegovo zdravstveno stanje.

Vzroki za pojav vročine pri psu

Vzrokov za pojav vročine pri psih je veliko, ki so pa lahko spremljajoč simptom od lažjih od težjih bolezenskih stanj. Pogosti vzroki za pojav vročine so lahko razno razna vnetja, bakterijske okužbe, paraziti ali celo virusi.

Lahko pa vročina spremlja telesne poškodbe, zastrupitev, cepljenje ali celo vročinske udare. Vsekakor pa je ob večdnevni vročini s spremljajočimi simptomi potrebno nujno obiskati veterinarja, ki bo kužka tudi pregledal in mu predpisal ustrezno zdravljenje.

 

Vesna Kropf

 

VIRI:

www.huntersville.carolinavet.com
www.pets.webmd.com
www.petmd.com