Zakaj pes brani svoje stvari?

197

Psi velikokrat pokažejo zaščitniški odnos do stvari. Morda so to igrače, razni priboljški in tudi predmeti, ki jih »sposodijo« od družinskih članov, kot so čevlji, oblačila in tudi kakšni odpadki iz smetnjaka. Ob tem ga je nemogoče prepričati, da jih vrne ali nam jih izroči brez upiranja in renčanja. Zakaj pes tako brani svoje stvari? Kako to odpraviti?

Zakaj pes brani svoje stvari?

Najverjetneje zato, ker misli, da mu jih boste odvzeli. Sploh, če je kot mladiček vaš pes raziskoval hišo in pobral vsako stvar, ki se mu je zdela zanimiva, vaša reakcija pa je bila, da ste ga takoj ošteli in odstranili predmet iz njegovega gobčka. Vsakič, ko je ob raziskovanju odkril dragocen zaklad, ste predmet pograbili in mu ga odvzeli. Tako se sedaj zaradi občutka, da se mu bo vsakič zgodilo isto in bos spet ostal brez svojih najdb ali igrač, odzove z renčanjem, lajanjem, lahko pa tudi z ugrizom.

Kako lahko vedenje preprečimo?

Že od malega je priporočljivo, da psa navadimo, da se lahko dotaknemo njegovega gobčka. S tem preprečimo, da bi v prihodnosti tako početje psu povzročalo neugodje in privedlo do neželenega scenarija – ugriza. Na to ga navajamo postopoma, s pranjem zob ali kakšno igro, ki psa navadi, da se ga dotikamo po gobčku. Ob tem kosmatinca nagradimo s priljubljenim priboljškom.

Za pse, ki imajo posebne težave s predmeti, uporabljajte daljšo palico. Držite se za en konec, medtem ko pes žveči drugega. Na začetku pes morda ne bo preveč vesel, da se držite za njegovo palico, vendar se bo s časoma navadil vaše prisotnosti in tako zmanjšal svojo zaščitniško naravo. Včasih je pomembno, da ne reagiramo čisto takoj, ko opazimo, da ima pes nek predmet, ki ga naj ne bi imel. Nato ga čez nekaj časa mirno ogovorimo ter uporabimo naučene ukaze »pusti«, »daj«.

Odnos s psom

Pomembno je, da pes na vas gleda kot svojega voditelja in “ponudnika” dobrih stvari. Pri tem je pomembno, da vzpostavite odnos s psom, kjer boste vi nadzorovali situacijo. Čez dan naj pes nima igrač na voljo; ponudite mu jih samo takrat, ko je čas za igro. Ob tem ga navadite, da igračo vzame na vaš ukaz.

Čez čas mu ukažite, da vam tisto igračo vrne, ob tem pa mu ponudite drugo po istem poteku kot ste mu ponudili drugo, po možnosti tisti predmet, ki je »boljši«. Ugotovite kateri predmeti in igračke so psu ljubši. Delajte “izmenjavo”: pes naj v zameno za igračo dobi drugo igračo, ki jo ima raje ali priljubljen priboljšek. Opazujte, nad čim se pes najbolj razveseli in ga s tem nagrajujte.

Pomembno je da pes ve, da ste v hiši vodja vi. Ko ima pes občutek, da je vodja on, velikokrat pride do takšnega vedenja. Včasih pa motivi psov niso najbolj jasni. Njihova dejanja lahko temeljijo na strahu ali na podlagi prejšnjih izkušenj. Če opazite, da ne obvladujete situacije, poiščite strokovno pomoč. Usposobljen kinolog lahko strokovno oceni situacijo in vam poda navodila, prilagojena vam in vašemu psu.

Melani Kolbl

VIRI:
www.petfinder.com
www.caninebehaviorcounseling.com