Kaj morate vedeti, če si želite weimarskega ptičarja? (Weimaranec)

1473

Weimarski ptičar je pes, ki je znan po svojem elegantnem videzu in sivi barvi. Ravno zaradi videza se marsikdo v pasmo zaljubi, a je weimaranec veliko več, kakor samo čudovit videz. Preverite, kaj vse morate o pasmi vedeti, če razmišljate o nakupu.

Imajo močan lovski nagon

Pasma je nastala v začetku 19. stoletja v Nemčiji. Vojvoda Karl Avgust Weimaranski jo je vzrejal za lov na veliko divjad, kot so medved, jelenjad, divji prašič in celo divje mačke. Njegova preteklost pa teče po žilah tudi današnjim predstavnikom pasme: weimarski ptičarji imajo izredno močan lovski nagon. Vse bolj so uporabljeni pri iskanju pogrešanih oseb, pa tudi v kinoloških disciplinah, ki vključujejo delo z nosom.

V splošnem to pomeni, da ti psi radi lovijo manjše živali, vohajo in pogosto tudi kam odtavajo. Psu je potrebno zagotoviti dovolj plenske igre, dela z nosom ter ga od malega učiti odpoklica. Za varnost je obvezno, da je pes vedno pod nadzorom s pomočjo povodca ali ograjenega travnika, prav tako pa moramo biti pozorni, če imamo doma še kakšne manjše živali.

 

Slabo prenašajo samoto

Weimaranec obožuje družbo svojega človeka in z veseljem se vam bo pridružil na vseh dogodivščinah. To je pes, ki absolutno mora biti v hiši s svojo družino in najverjetneje vam bo sledil na vsakem koraku. Ti psi samoto prenašajo zelo težko in so nagnjeni k ločitveni tesnobi. V izogib težavam je pomembno, da psa od malega postopoma navajamo, da so sami doma. Seveda pa jim dnevno moramo posvetiti dovolj pozornosti in zaposlitve.

 

 

Imajo veliko energije

Za weimarskega ptičarja bi lahko rekli, da kar poka od energije! Tak pes dnevno potrebuje dolge sprehode in veliko igre, z veseljem pa se bo weimaranec z vami odpravil tudi na tek, v hribe ali vas spremljal ob kolesu. Pasma je torej primerna za aktivne lastnike, ki preživijo veliko časa zunaj vse dni v letu.

 

So zelo pametni

Dolgoletni vzreditel weimarancev je za pasmo enkrat dejal: “Dobra novica je, da so pametni. Slaba novica je, da so pametni.” Weimaranski ptičar bo hitro dojel, kaj si od njega želite, hitro pa se bo naučil tudi “lumparij”. Neželeno vedenje se pojavi predvsem takrat, ko pes ne dobi dovolj fizične in mentalne zaposlitve, zato je res ključnega pomena, da se z njim dnevno dovolj ukvarjate.

Pomembna je dosledna vzgoja že od prvega dneva. Toplo svetujemo, da obiščete tudi pasjo šolo. Ker weimaranec ne prenese grobega ravnanja, uporabljajte pozitivno motivacijo, s katero boste psa na dober način spodbudili k sodelovanju z vami.

 

Z ustrezno vzgojo so weimaranci krasni psi, primerni tudi za družine. Seveda pa je pomembno, da psa kupujete samo od preverjenega vzreditelja, ki pari samo zdrave in stabilne predstavnike pasme.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.dogtime.com
www.akc.org
www.purelypetinsurance.co.uk