Kako lahko pomagamo brezdomnim psom, če jih ne moremo posvojiti?

2466

Na svetu je veliko psov, ki še čakajo na svojo srečo. Verjamemo, da se tudi vam trga srce ob pogledu na vse kosmatinčke, ki jih nihče ne želi. Čeprav si včasih želimo, da bi lahko posvojili prav vse, žal v resničnosti to ni izvedljivo. Ne moremo vedno posvojiti psa, ki išče dom, iz takšnih ali drugačnih razlogov. A vedno lahko na nek način pomagamo. Tokrat vam predstavljamo nekaj idej, kaj lahko naredite, če psa ne morete posvojiti, a mu vseeno želite pomagati.

Začasno varstvo

Začasno varstvo (s tujko »fostering«) je že zelo razširjeno v tujini, predvsem v Ameriki. Vse bolj pa prihaja tudi k nam, saj je idealna opcija za ljudi, ki si ne želijo zavezati za več let ali pa finančno ne zmorejo poskrbeti za psa. Poteka tako, da vi psa vzamete v varstvo in ga imate, dokler ne dobi svojega doma. Tako pes na svojo družino ne bo čakal v zavetišču ali celo na ulici, temveč na vašem kavču.

Pri začasnem varstvu so finančna sredstva odvisna od dogovora, a je po navadi tako, da društvo krije vse stroške, ki jih s psom imate. Oni torej financirajo vse osnovne potrebščine, kot so hrana, povodec, igrače in morebitni obiski veterinarja. Če bi vas taka oblika pomoči zanimala, pokličite društvo in ga prosite za več podrobnosti.

Posvojitev na daljavo

Ste vedeli, da lahko psa posvojite na daljavo? Če za kosmatinca nimate časa ali prostora, se lahko z društvom dogovorite, da ga posvojite na daljavo. V praksi to pomeni, da krijete stroške namestitve, hrane in veterinarske oskrbe, društvo pa vas redno obvešča, kako pes napreduje, ter vam pošilja fotografije.

S svojim dejanjem poskrbite, da je pes sit, na varnem in da dobiva potrebno oskrbo. Praksa je pogosta predvsem pri društvih, ki pomagajo psom iz tujih držav. Ker ta društva nimajo zavetišča, ki ga financira občina, morajo namestitve za vsakega rešenčka plačevati, dokler ga kdo ne posvoji. S posvojitvijo na daljavo lahko pomagate, da eden od rešenčkov ne bo vrnjen na ulico, temveč bo lahko v primerni namestitvi in s polnim želodčkom počakal na svoj dom.

Donacije

Če se vam posvojitev na daljavo zdi prevelik zalogaj, lahko samo občasno darujete znesek, ki ga zmorete. Kot že omenjeno, društev ne financirajo občine in jim zato vsak najmanjši znesek še kako pride prav. Že če se odpoveste eni kavi na teden, lahko pomagate.

Nekatera društva sprejemajo nakazila na račun ali PayPal, vse več pa jih ima tudi možnost darovanja prek SMS. Vse skupaj vam vzame manj kot pet minut časa, nikogaršnjim živalim pa lahko bistveno spremeni življenje.

Seveda pa lahko darujete tudi materialne dobrine: hrano, zdravila, ampule … Podarite lahko tudi stare povodce, igrače, odeje, ki jih ne potrebujete več.

Nakup Kužkovega koledarja, od katerega sredstva gredo v dobrodelne namene

Tudi pri Kužku smo dobrodelno naravnani in z veseljem priskočimo na pomoč živalim v stiski, zato redno pripravljamo projekte od katerih namenimo del sredstev društvom, ki predano skrbijo za nikogaršnje živali.

Tokrat smo se povezali z društvom AniMa. Od vsakega prodanega koledarja ali rokovnika bomo donirali 1 € za pomoč brezdomnim živalim. Vi torej dobite čudovit in praktičen izdelek, hkrati pa pomagate nikogaršnjim kužkom.

Svoj koledar lahko naročite TUKAJ in s tem podprete naš dobrodelni projekt.