Kaj je to ločitvena tesnoba in kako se z njo spopasti

kaj-je-to-locitvena-tesnobaEna od najpogostejših vedenjskih težav, s katero se srečajo številni novi lastniki psa, je destruktivno vedenje psička v času odsotnosti lastnika, torej v času, ko je pes sam doma. Številni ljudje težavo pripisujejo privajanju na nov dom ali mladostniški razigranosti psička, šele sčasoma pa ugotovijo, da težava ni tako nedolžna in prehodna, kot so sprva pričakovali. Po navadi se to zgodi, ko se začne vedenje stopnjevati in sami ne vidijo rešitve.

Kako prepoznamo ločitveno tesnobo?

Anksiozni psi se lahko slinijo, grizejo in žvečijo predmete, uničujejo pohištvo, urinirajo in se iztrebljajo po vsem stanovanju (čeprav so že naučeni hišne čistoče), kopljejo, lajajo in poskušajo pobegniti ali se celo sami poškodovati. Vse to neželeno, neprijetno in moteče vedenje je prisotno le, kadar lastnika ni doma oziroma je pes sam, v skrajnih primerih pa tudi, kadar je pes ločen od skrbnika, na primer zaprt v drug prostor.

Simptomi so neposredno povezani s stisko, ki jo pes doživlja ob ločitvi od lastnika, kaže pa se tudi v nemirnem vedenju, ko se njegovi »starši« odpravljajo od doma.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maja Kalaš

Viri: www.aspca.org
www.aspca.org
www.cesarsway.com
www.cesarsway.com

Objavljeno v osemnajsti številki revije Kužek