“Saj ne bo nič naredil!”

1523

Verjamem, da smo se prav vsi že kdaj srečali s stavkom v naslovu, ki nam ga je namenil lastnik katerega pes se nam je približal. Morda smo ga nekateri tudi že izrekli, ker smo bili tako prepričani v varnost in nedolžnost našega psa. Ampak ali smo lahko popolnoma prepričani, da naš pes res ne bo naredil nič nevarnega drugemu človeku ali živali?

Zagotovo smo se lastniki psov že srečali s t. i. neodgovornimi lastniki. Mi smo na povodcu sprehajali psa, ko nam je pot prekrižal pes, ki ni bil na povodcu in je prosto tekal naokoli. Taki lastniki psov se pogosto ne zavedajo, da lahko pride do nesreče, ne glede na to kako prepričani so v nedolžnost in ubogljivost njihovega psa.

A v resnici je pes individualno živo bitje in njihovih dejanj ne moremo predvideti. Mogoče se bo spuščen pes res obnašal odgovorno in ubogljivo, a velika možnost je, da se drug pes ne bo. Številni psi imajo težave s srečevanjem drugih psov, ker se ne počutijo varne.

Tudi nekateri ljudje se bojijo psov in če bo naš kuža pristopil do njih, se bodo počutili nelagodno. Morda bi pes človeka samo povohal ali se želel igrati, a oseba, ki se psa boji, se bo zaradi takih situacij psov še bolj bala.

Zakon o zaščiti živali

Ste vedeli, da zakon določa, da mora skrbnik z ustrezno vzgojo in šolanjem poskrbeti, da njegova žival ni nevarna okolici? Da morajo imeti skrbniki psov, le te na povodcu, ko so na javnem mestu? Pod “javno mesto” smatramo prostor, ki je brezpogojno ali pod določenimi pogoji dostopen vsakomur. Kršitve pa se kaznuje z globo.

Po zakonu je nevaren pes tisti, ki izpolnjuje pogoje nevarne živali, tj. žival, ki ogroža okolico zaradi neobvladljivosti oz. kaže napadalno vedenje do človeka; in če je pes ugriznil človeka ali žival. Če ima pes status nevarnega psa mora biti fizično varovan, kar pomeni, da mora biti na povodcu in opremljen z nagobčnikom, zaprt v pesjaku ali objektu in da so ograjeni v prostoru z najmanj 1,8 m visoko ograjo, ki je na vhodu označena z opozorilnim znakom.

Nevarne pasme?

Veliko ljudi bi reklo, da so nekatere pasme bolj nevarne, kot druge. Res je, da so nekateri psi sami po sebi bolj zadržani do tujcev, a to še zdaleč ne pomeni, da so zaradi tega nevarni. Stroka se strinja, da nevarnih psov ni; so le neodgovorni lastniki. Pomembno je, da psa že kot mladiča začnemo šolati in ga socializirati.

Seveda pa je pomembno, da psa ne silimo v situacije, ko mu je neprijetno. Vedno moramo opazovati psa, zaznati, kdaj se želi umakniti, ter mu ta umik omogočiti. V nasprotnem primeru lahko pride do napada

Napade lahko torej preprečimo z dosledno vzgojo ter poznavanjem pasje govorice. Seveda pa moramo kosmatinca, ne glede na pasmo, vedno imeti pod nadzorom. V praksi to pomeni, da uporabljamo povodec.

Kaj storiti, ko nam pot prekriža neodgovoren lastnik psa?

Takoj ko opazimo psa, ki ga lastnik nima na povodcu, lastnika prosimo, da psa pripne. Če nas lastnik ne upošteva, ga večkrat srečamo pa psa nikoli nima na povodcu, se najprej z lastnikom psa mirno pogovorite.

Povejte, da vas moti in se ne počutite varno, ko njihov pes ni na povodcu. Lahko omenite tudi Zakon o zaščiti živali, ki zahteva, da so psi na povodcih. Potem lastniku dajte čas, da se stvari popravijo.

Nič več neodgovornih lastnikov

V Avstriji imajo kar dve zahtevi. Najprej morajo ob registraciji svojih psov priložiti tudi potrdilo o opravljenem tečaju o osnovah posvojitve živali. Če pa imajo nevarnega psa, pa morajo opraviti izpit, drugače morajo plačati globo.

V Sloveniji naj bi konec leta 2019 bilo registriranih 235.000 psov, od tega 2070 s statusom nevarnega. Pri nas nimamo seznama nevarnih pasem, a Zakon o zaščiti živali določa, kdaj pes dobi status kot nevaren pes, kar je opisano zgoraj.

Eva Tomažin

VIRI:
www.pravozavse.si
www.mladinska-knjiga.si
www.delo.si
www.baxterboo.com