Veliki švicarski planšarski pes

3087

Veliki-svicarski-plansarski-pesPrimeren za:
Družine z otroki
Izkušene lastnike psov

Na kratko o velikem švicarskem planšarskem psu:
Prijazen
Potrpežljiv
Nežen
Miren

Posebne zahteve:
Ta pasma je v preteklosti že skoraj izginila, danes pa je priljubljen član družine, ki se dobro razume z otroki.

Zgodovina

Veliki švicarski planšarski psi so potomci mastifov, ki so jih v Švico s seboj pripeljali Rimljani pred več kot dvema tisočletjema. Je najstarejša in največja pasma med štirimi švicarskimi planšarskimi psi – veliki švicarski planšarski pes, bernski planšarski pes, appenzeler in entleburški planšar. Predstavniki vseh štirih pasem imajo enako obarvanost in oznake, razlikujejo se predvsem v velikosti. Velike švicarske planšarje so nekoč uporabljali kot čuvaje in pastirje živine in drobnice, najbolj pa so se izkazali pri vleki vozičkov. Pasma je skoraj izumrla konec devetnajstega stoletja, ko so njihovo delo v veliki meri nadomestili stroji, vendar pa se je zanje leta 1908 zavzel sodnik na pasji razstavi in velik poznavalec planšarskih pasem, prof. Albert Heim in leta 1912 je bil ustvarjen klub za velike švicarske planšarske pse. Danes je zaradi mirne in nežne narave cenjen predvsem kot družinski član.

Videz

Je velik, mišičast in kompakten pes. Glava je močna, vendar ne težka, s plosko lobanjo in komaj zaznavnim stopom. Gobec je dolg, ustnice pa so tesne in ne viseče, zobje pa močni in škarjastega ugriza. Oči so mandljasto oblikovane, srednje velike in polne prijaznega in veselega izraza. Ušesa so trikotno oblikovana in nošena naprej, precej visoko nastavljena in dobro odlačena. Vrat je močan in mišičast in se nadaljuje v raven in dolg hrbet. Rep je težek in nošen navzdol, ko je pes sproščen. prsni koš je ovalne oblike in dobro razvit. Noge so ravne in paralelne, dobrih kosti, zadnje okončine pa so dobro okotene. V gibanju je uravnotežen, z dobrim odrivom, noge pa se premikajo v ravni liniji. Imajo dvojno dlako – poddlaka je gosta, naddlaka pa nekoliko daljša, vendar prav tako zelo gosta. Barva je trikolor z večino črne barve po telesu ter belimi in rdečerjavimi ožigi nad očmi, na licih, v ušesih, na predprsju, nogah ter pod repom.

Temperament

Znan je po svoji prijazni in potrpežljivi naravi, zato je odličen pes za družine z majhnimi otroci. Tudi do psov in drugih domačih živali navadno ni agresiven, seveda pa je kljub temu potrebna dobra socializacija že pri mladiču. Je dober čuvaj, vendar je do novih prišlekov hitro prijateljski. To ni pes za življenje na dvorišču ali v pesjaku, saj je rad v krogu družine in se hitro počuti osamljenega. Že samo zaradi njegove velikosti in lažjega obvladovanja je z njim potrebno obiskovati pasjo šolo, kjer se hitro uči, saj ima veliko željo ugajati lastniku. Ti ogromni psi počasi rastejo in potrebujejo nekaj let da dokončno odrastejo, tako fizično kot mentalno. Potrebuje aktivne sprehode, vendar je treba še posebej v mladosti paziti, da sprehodi niso preveč naporni in da pretirano ne obremenjujejo sklepov.

Zdravje in nega

Niso med najbolj zdravimi pasmami, saj so nagnjeni k displaziji kolkov in komolcev, problemom z kožo, epilepsijo in zasukom želodca. Zato moramo biti pozorni, da mladiča kupimo pri vestnih in odgovornih vzrediteljih in se prepričamo, da so starši našega mladiča in vsi morebitni njihovi potomci iz prejšnjih legel, zdravi.
Nega velikega švicarskega planšarskega psa ni zahtevna, potrebno je le nekajkrat tedensko krtačenje, da se znebimo odmrlih dlak.

Viri: dogbreedinfo.com
fci.be