GANLJIVO: Kuža že 6 let ob grobu čaka pokojnega lastnika

991

kuza-ob-grobu-caka-6-letTisti, ki imamo kužke, se močno zavedamo posebne ljubezni, ki ustvarja to izjemno vez med nami in našimi pasjimi prijatelji. Vsake toliko časa pa preberemo zgodbo, ki nas tako presune, da še tesneje objamemo svojo pasjo kepico. In zgodba o zvestem kužku Capitanu, ki 6 let ni želel zapustiti pokopališča, na katerem je zadnji dom našel njegov gospodar Miguel Guzman iz Argentine, je ena izmed tistih.

Miguel Guzman je leta 2005 dolgo premišljeval katero darilo bi najbolj osrečilo njegovega sina Damiana, ki je v kratkem praznoval 13. rojstni dan. Ker je bil Miguelov sin velik ljubitelj živali, se je odločil, da je fant dovolj star in zrel, da lahko skrbi za psa, ki pa je kmalu po prihodu postal ljubljenec celotne družine.

Marca naslednjega leta je Miguel v bolnišnici nepričakovano umrl in družina je bila skrušena. Ko je družina odšla na pogreb ljubljenega očeta in moža, je Capitana pustila doma, ob prihodu nazaj pa ugotovila, da je Capitan izginil. Od joka in žalosti utrujene oči so ponovno zajokale, saj je bil Capitan tisti, ki je Damianu ter ostalim otrokom nudil uteho v teh žalostnih trenutkih.

Družinskega psa, pasme nemški ovčar, so nekaj dni iskali povsod in se po neuspešnem iskanju sprijaznili, da je Capitan nekako našel pot iz hiše, ter da ga je pri prečkanju ceste najverjetneje povozil avto. Teden dni po pogrebu se je družina prvič prišla poklonit pokojniku na pokopališče in prizor jih je pustil brez besed. Ob Miguelovem grobu je ležal njihov kuža Capitan.

Žena g. Guzmana, Veronica, je za časnik Argentina Cordoba povedala: “Povsod smo ga iskali. Mislili smo si, da ga je povozil avto in je poginil. Ko smo v nedeljo obiskali možev grob, pa ga je Damian zagledal. Capitan je pritekel do nas, lajal in zavijal, kot bi jokal. Še nikoli ni bil na pokopališču, zato je velika uganka kako je našel Miguelov grob. Nismo ga silili, da odide z nami domov, saj ni želel iti. Naslednjo nedeljo smo zopet prišli in tam je bil. Tokrat je šel z nami domov in nekaj ur ostal doma, preden pa se je spustila tema je odšel nazaj na pokopališče. Mislim, da ni želel, da je Miguel sam ponoči.«

Direktor pokopališča se spominja dneva, ko je prvič videl Capitana: “Ura je bila 6 popoldne, ko je pes prišel na pokopališče in pričel ovohavati spomenike in grobove ter iskal pravega. Ko ga je naposled našel, se je ulegel ob grobu in čakal. Še vedno je tukaj. Čez dan vsake toliko časa vstane, se sprehodi po pokopališču, a točno ob 6h popoldne se znova uleže na grob in ga ne zapusti celo noč.

Za Capitana od njegovega prihoda dalje skrbi osebje pokopališča. Direktor pravi, da je postal ljubljenec vseh zaposlenih.

Miguelov sin Damian pa je povedal: “Večkrat sem poskušal Capitana odpeljati domov, vendar mi je vedno znova pobegnil nazaj na pokopališče. Mislim, da bo tam ostal do svoje smrti. Capitan skrbi za mojega očeta.

 

Maja Primožič

Vir: huffingtonpost.com