Psi zavohajo raka

2218

31881932_mPasji smrček je tako občutljiv, da zavoha kapljico krvi v olimpijskem bazenu. V zadnjih fazah raka, lahko celo ljudje zavohamo bolezen na sapi obolelega, zato ni presenetljivo, da lahko psi raka zavohajo že v nični fazi. Odkrivanje raka v nični fazi je medicinski čudež in do danes so bili pri tem uspešni le psi.

Zgodbe o psih, ki so odkrili raka so se začele pojavljati pred približno 25 leti, ko je na dan prišla zgodba ženske z border collie mešancem. Na nogi je imela znamenje, ki mu sama ni posvečala veliko pozornosti, njen kuža pa je bil obseden z njim. Ko se je obsedenost stopnjevala do te mere, da ga je pes začel gristi, kot da bi ga želel odstraniti, se je ženska prestrašila in obiskala zdravnika. Izkazalo se je, da se je znamenje spremenilo v maligni melanom. Od takrat se je pojavilo še veliko zgodb v katerih so psi svoje skrbnike opozorili na raznorazne zdravstvene težave, od manjših bolezni do različnih vrst raka. V večini primerov, ko so psi skrbnike opozorili na bolezen, je bilo  njeno odkritje ponavadi dovolj zgodnje za uspešno zdravljenje.

Ljudje že več let treniramo pse, da zavohajo droge, pogrešane osebe, strelivo in podobno. Sedaj pa so jih začeli trenirati tudi, da zaznajo vonj bolezni. Vendar je učenje psa, da zazna vonj bolezni dosti bolj zahtevno, kot na primer zazanavanje vonja droge, saj vonja bolezni ne moremo izolirati, kot to lahko naredimo pri drogi. Pse morajo zato naučiti, da ignorirajo vse ostale vonje, kot so zdrav zadah in vonj ostalih bolezni. Za to pa je potrebno veliko število vzorčkov in ogromno časa.

Predpostavka oblikovana na podlagi pasjega odkrivanja raka teoretizira, da ima vsak rak svoj specifični vonj, ki ga trenirani psi lahko razločijo. Trenutno se v laboratorijih izvajajo testi, kjer psi dejansko vohajo epruvetke in odkrivajo različne vrste rakavih obolenj. Eden takšnih laboratorijev je pod okriljem In Situ fundacije, ki je neprofitna organizacija, katere cilj je zagotoviti nizkocenovno, neinvazivno metodo odkrivanja raka za širšo javnost s pomočjo psov treniranih za zaznavanje in prepoznavanje vonjev. Sodelujejo z zdravniki, univerzami in znanstveniki ter se trudijo izboljšati ozaveščenost o  možnosti zgodnjega odkrivanja rakavih obolenj s pomočjo psov. Večina psov  v njihovi organizaciji prihaja iz zavetišč, od koder so jih rešili pred evtanazijo. Njihova uspešnost je med 88 in 90% in zahteva rigorozne treninge. Vendar cilj za prihodnost niso dvorane polne kužkov, ki ovohavajo epruvetke in odkrivajo raka, temveč želijo znanstveniki po navdihu pasjega smrčka  narediti napravo, ki bi opravljale enako delo v zaznavanju bolezni, kot to zaenkart delajo psi. S tem naj bi se že ukvarjal profesor na ameriški univerzi Penn State, Charlie Johnson. S svojo ekipo je v procesu izdelave ročnega senzorja, ki bi zaznaval kemikalije raka. V teoriji naj bi bila naprava zmožna izolirati rakave komponente, kot to počnejo psi. Takšna naprava bi omogočila bolj enostavno in predvsem hitrejše odkrivanje raka. In ker pri raku hitro odkrivanje pomeni boljšo prognozo, bi rešila ogromno življenj.

 

Nina Bartol

Viri: The Silver Pen,
Dogtime in
About Health