Trimanje

5370

Pri trimanju ne gre za striženje dlake, temveč za poseben postopek odstranjevanja dlake. Trima se kratko, žimasto dlako, pasem dalmatinec, labradorec, nekatere terierje (airedal, višavski), šnavcer in druge.

Te pasme imajo navadno veliko odvečne dlake, ki jo z navadnim česanjem ne moremo odstraniti. Psa je priporočljivo trimati vsaj dvakrat letno, to je spomladi in jeseni, ko menja dlako.

Najprimernejša dlaka za trimanje je tista v treh različnih dolžinah, pri kateri vedno odstranjujemo le najdaljšo (cairn terier, belgijski grifon).

Dlaka, ki je v »dobri kondiciji« in primerna za trimanje, pri potegu v smeri rasti neboleče zapusti pasji kožuh.

Kako poteka proces trimanja?Foto: osebni arhiv

Poznamo več načinov trimanja, ki pa so odvisni od tega, kakšno kakovost dlake ima pasji ljubljenček.

[members_only]

Puljenje s prsti ali z naprstnikom

Dlako vzamemo med palec, kazalec in sredinec in jo narahlo potegnemo ven v smeri rasti dlake. Puljenje mora potekati sistematično in postopno. Ta način trimanja je primeren predvsem za pse z daljšo in mehkejšo dlako.

Trimanje s trimerji

Uporabljamo ga le pri pasmah z žimasto dlako.

S trimerjem in palcem primemo manjšo količino dlake (približno 10 do 20 dlak) in jo s potegom v smeri rasti dlake odstranimo. Poteg dela mora biti sistematičen in nežen.

Trimanje dlake z rezili

To je način trimanja, pri katerem dlako odstranjujemo in krajšamo na želeno dolžino.

S trimerjem primemo dlako med palec, nož za trimanje zasukamo v smeri rasti dlake ter s potegom dlako odrežemo. Pri tem načinu moramo biti zelo previdni, da ne bi prišlo do poškodb.

Neprijetna področja za trimanje

Trimanje je eden najbolj naravnih načinov nege določenih pasem, vendar so kljub temu lahko nekatera posamezna telesna področja zelo občutljiva in zahtevna za trimanje. To so ušesa, rep in sprednji del vratu. Na teh področjih je treba biti še posebej nežen in potrpežljiv. Če je to preveč občutljivo za psa, lahko uporabimo škarje za redčenje dlake ali pa strojček.

Pasji frizer presodi, kako bo dlako najbolje odstranil na podlagi pasme psa in seveda kakovosti dlake. Namreč, če ta ni v »dobri kondiciji«, je bolje, da se postopek opravi s strojčkom, da ne bi bilo boleče za psa.

[/members_only]

Tjaša Redžepovič; Pasji salon Hugo

Objavljeno v deseti številki revije Kužek