Veganstvo – resnična ljubezen do živali

Pogosto slišimo stavek, kako ima nekdo rad živali, vendar ko se zares poglobimo v pomen teh besed, ugotovimo, da je resnica največkrat daleč od tega. Ta ljubezen se večinoma nanaša na hišne ljubljenčke ali v najboljšem primeru na eno ali več določenih vrst (pse, mačke, delfine, slone). Imeti rad živali pomeni veliko več kot le to, saj so živali prav tako tudi krave, kokoši, ovce, ribe, prašiči … Te vrste so vsak dan izkoriščane, mučene, zlorabljene in na koncu umorjene za rabo človeka. Samo v Sloveniji je vsak mesec za hrano ubitih okoli tri milijone živali. Seveda ob dejstvu, da imamo zelo nizko samooskrbo, kar pomeni, da jih za nas veliko umre še drugje. Prav vsaka teh živali, ne samo, da konča življenje nasilne smrti, temveč ima za sabo največkrat tudi življenje, polno grozljivega trpljenja.

Zakaj razlikujemo?

V resnici med živalmi, ki smo jih izbrali za svoje ljubljenčke, in tistimi, ki smo jih določili za našo rabo, ni razlike. Krava, prašič in druge domače živali so sposobne istih občutkov kot naši ljubljenčki. Tudi one čutijo in kažejo žalost, veselje, zvestobo, osamljenost, krivico, ljubezen, navezanost. Izključno zaradi njihove vrste in drugačne pojavnosti smo jih obsodili na životarjenje, trpljenje in smrt. Pred tisoči let smo jih udomačili, jih namestili v posebne prostore in se odločili, da nam bodo služile. Zamrznili smo svoja čustva do njih in to prakso zdaj prenašamo iz roda v rod. Takšno ravnanje z živalmi pa je pravzaprav možno predvsem zato, ker se odvija daleč stran od naših oči, in ga podpiramo posredno – v trgovini ali restavraciji. Če bi sami skrbeli za živali, ki so namenjene za našo prehrano, bi bilo marsikaj drugače. In če bi vsakdo obiskal klavnice in obrate, kjer nastajajo mesni, mlečni in drugi izdelki, ki jih uživa, bi najverjetneje le še peščica vztrajala pri svojem načinu prehrane.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Vesna Širca

 

Objavljeno v deseti številki revije Kužek