Tri stvari, ki jih mora lastnik naučiti pasjega mladička

3386

Vzgoja mladička se začne že prvi dan, ko prinesete domov novega pasjega mladička. To čudovito bitje, ta prikupna, zabavna, čudovita kosmata kepica, seveda zahteva od vas veliko več od hranjenja, navdušenega ljubkovanja, opazovanja in odkrivanja nerodnega, in na prvi pogled nadvse zabavnega, vedenja simpatičnega psička v njegovem novem domu.

1. Hišna čistoča

Bodite potrpežljivi, saj noben pasji mladiček sam po sebi ne ve, da ljudje ne maramo opravljanja potrebe znotraj bivališča. Pri nekaterih psih lahko učenje hišne čistoče do popolne čistosti traja tudi do enega leta (zlasti, če se tega lotite po ‘stari’ metodi privajanja na časopisni papir ali plenično podlogo), pri določenih psih pa lahko obstaja tudi kakšen medicinski razlog (vnetja ali okužbe sečil), da morda potrebujejo več časa do dokončnega obvladanja hišne čistoče.

Učenje hišne čistoče je torej proces, ki predvsem od lastnika zahteva nekaj truda, doslednost in potrpežljivost. Pripravite si natančen urnik in se ga držite. Mladička odnesite ven takoj, ko se zbudi, po vsakem obroku in tudi po igri. Slednje seveda velja tudi za nočni čas, zelo priporočljivo je, da si nastavite budilko. Za vsako uspešno opravljeno potrebo zunaj bivališča nikar ne pozabite vašega mladička tudi nagraditi in pohvaliti. Zanj je to pravi dosežek! Za vas je to vajin skupni uspeh, za katerega si vaš prikupni malček pošteno zasluži svojo nagrado, vaša nagrada pa predvsem zavedanje, da je vaš dom popolnoma varen pred pasjimi lužicami in kupčki.
Psički so zelo pametni. Mladič bo lahko hitro povezal, da mu opravljanje potrebe na prostem (želeno vedenje) vedno in zagotovo prinaša tudi priboljšek ali pohvalo. V primeru, kadar ne morete biti ves čas z mladičkom, mu za čas vaše odsotnosti omejite območje gibanja (zaboj, ograda), vendar ga nikoli ne puščajte tam več kot nekaj ur. Koliko časa lahko vaš novi mladiček sploh zdrži brez opravljanja potrebe? Starost vašega mladička plus eno uro. To pomeni, da mehur štiri mesece starega mladička lahko teoretično zdrži približno štiri do pet ur.

Mladički pač niso roboti, zato pričakujte, da se bodo dogajale tudi nesreče. Nikoli ne kaznujte svojega psička, če se mu je pripetila nezgoda. Mirno lahko rečete »Ojoj!«, takoj pripnete psička na povodec in ga odpeljete ven. Počakajte zunaj toliko časa, strpno in vztrajno, da psiček opravi potrebo še zunaj in ga takoj nagradite in pohvalite.

Nikoli ne pomakajte pasjega smrčka v iztrebke! Za kužkom skrbno počistite z encimskim čistilom, da odstranite vonj s podlage. »Nesrečo« pač sprejmete, ker kaznovanje psa nima nobenega smisla in nadaljujete z usposabljanjem mirno, vztrajno in konsistentno.

2. Žvečenje in grizenje dovoljenih/primernih stvari: pasjih igrač in izdelkov za žvečenje

Pasji mladički, enako kot dojenčki, izgubljajo mlečne zobe. Pri tem jih njihove dlesni srbijo, bolijo in skelijo, zato poskušajo doseči nekaj olajšanja z žvečenjem. Žvečijo vse, kar jim pride pod njihove majcene, špičaste zobke. Zavedajte se, da s tem početjem nikakor ne želijo vam povzročati škode, le sebi poskušajo olajšati neprijetne težave. Nekateri mladički lahko z žvečenjem tudi preganjajo dolgčas ali pa na ta način raziskujejo svoje novo okolje. Bistvenega pomena je, da mladičku pokažete, kaj je primerno za žvečenje. Lastnik je tisti, ki svojemu psičku določi predmete za žvečenje: zagotovite torej pasjemu malčku prave pasje igrače za žvečenje, žvečilne kosti iz surove kože in podobno. Vedno naj ima kuža na voljo nekaj primernega za žvečenje, pozornost na pasje žvečilke pa lahko pritegnete tudi tako, da jih napolnite s priboljški, namažete z arašidovim maslom, s smetano ali podrgnete s sirom. Na ta način bodo igrače tudi z omamnim vonjem uspešno premamile vašega štirinožca. Predmeti za grizenje morajo biti dovolj veliki in ustrezne teksture, da so za mladička varne in ne predstavljajo potencialne nevarnosti za zadušitev.

Zavarujte električne kable in druge nevarne predmete v svojem domu. Kadar psiček ni pod vašim nadzorom, mu vedno skrbno omejite dostop do vseh potencialnih nevarnosti v svojem gospodinjstvu. Preverjena in povsem varna metoda zaščite električnih žic, copat in drugih predmetov pred uničenjem s strani mladička pa je tudi uporaba popra ali čilija. Rahlo posipajte problematične predmete in to bo zagotovilo, da se jim mladiček ne bo približal več kot enkrat – začimba bo pri mladičku povzročila kihanje in ščemenje v smrčku, torej neprijeten občutek, slaba izkušnja pa bo razlog, da se česa takega nikoli več ne bo lotil.

3. Socializiranost – osnove lepega vedenja (primerni odzivi na zunanje dražljaje)

Socializacija je še vedno pogosto narobe razumljen vidik lastništva psa. Socializacija namreč pomeni, da se mora vaš novi mladiček naučiti razumevanja svojega novega okolja, razumevanja pravil, ki veljajo v svetu sobivanja s človekom, sprejemanja in spoštovanja svojega lastnika kot modrega, potrpežljivega, ljubečega vodnika in inštruktorja. Socializacija pomeni, da se mora naučiti spoznavanja in sprejemanja novih zvokov, novih izkušenj in znakov na pozitiven način. S socializacijo si pes pridobi tudi zaupanje, kot temelj za uspešno učenje vseh drugih veščin. Prve tri mesece v življenju mladička je najpomembnejše obdobje, v katerem se v osnovi oblikuje karakter, gradi zaupanje, ustvarja samozavest in spoštovanje za vse življenje. To je temeljni razlog, zakaj je prva socializacija tako zelo pomembna faza v življenju vsakega pasjega mladička. Potekati mora postopoma, brez prisile, a tudi kar se da intenzivno v prvih tednih po prihodu v dom, ko je mladičkova samozavest na vrhuncu, pred nastopom prve faze strahu in pubertete. Socializacija ne pomeni le druženja z drugimi psi (in niti slučajno ne druženja v obliki nenadzorovane igre s pasjimi vrstniki – tj. brez povodcev in brez znanja odpoklica), temveč predvsem nadzorovano spoznavanje različnih novih dražljajev in motenj, skupaj z vodnikom in pod njegovim popolnim nadzorom. Socializacija torej ne pomeni, da psa spustite v svet, da se z njim sooči, temveč da njegovo spoznavanje sveta skrbno načrtujete, nadzorujete in pogojujete v skladu z mladičkovim karakterjem, samozavestjo in reakcijami.

Maja Kalaš