Ta pasja puberteta!

5051

obdobje-pasje-adolescenceVsak novopečeni lastnik si želi, da njegov mladiček odraste v prijaznega, samozavestnega in lepo vzgojenega kužka. Preden pa bo naš mali puhasti prijatelj odrastel, bo moral čez razvojno obdobje, ki mu rečemo puberteta oziroma adolescenca. Da, tudi kužki poznajo obdobje pred katerim trepeta vsaka skrbna mama, zato je toliko bolj pomembno, da že mladička z učenjem osnov ter socializacijo dobro pripravimo na ta čas.

Učitelji v pasjih šolah se pogosto srečajo s stavki kot so:”Moj pes ne pride več k meni, ko ga pokličem!” ali pa “Tako priden mladiček je bil, sedaj pa je vse pozabil!” in takoj vedo s čim imajo opravka. Pasja puberteta, seveda!

Čas, ko pri psu nastopi adolescenca je odvisen od pasme, ki ji pripada. Večje pasme psov odraščajo nekoliko počasneje kot manjše, to “najstniško” obdobje pa lahko zagotovo pričakujete med 6. in 18. mesecem in prav v tem obdobju življenja, se največ psov znajde v zavetiščih. Zakaj? Pasji pubertetnik “postavlja” vprašanja, ki jih kot prisrčen mladiček ni in vztrajno preizkuša meje.

Kako vem, da je moj kužek v puberteti?

 • Vaš, do sedaj zelo odziven mladiček, prezre, ko ga pokličete, se vse bolj oddaljuje od vas ter raziskuje okolico.
 • Kužek, ki je rad veliko spal, sedaj prekipeva od energije, skače po vas in grize vaše roke, pohištvo, povodec, vaše hlače oziroma vse kar mu pride po gobček.
 • Poprej miroljuben kužek sedaj ni več naklonjen prijateljstvu s prav vsakim psom in to z govorico telesa tudi pokaže. V tem obdobju bodite pazljivi na znake, ki kažejo na agresijo do drugih psov ali ljudi.
 • Ker psi pri enem letu postanejo spolno zreli, lahko v tem času pričakujete s hormoni povezano obnašanje; samčki se učijo dvigovati nogo pri uriniranju in označujejo teritorij (lahko tudi doma), psičke pa vstopijo v prvo gonitev. Samčki lahko zaradi vonjav, ki jih oddajajo goneče psičke, pobegnejo in sledijo nagonu.
 • Pes “pozablja” ukaze, ki jih je že osvojil, njegov čas koncentracije pa je zelo kratek.
 • Tudi telesne spremembe so opazne. Vaš kužek ima sedaj stalne zobe, končno višino, vendar je njegov izgled še nesorazmeren, puhasta dlaka je izpadla.

Zlati nasveti za obdobje pasje pubertete

 • Ostanite v pasji šoli vsaj dokler pes ne dopolni enega leta in vadite doma. Ponavljanje naj bo kratko, igrivo, a odločno in zabavno. Vpeljite ga v vsakodnevna opravila, še posebej pa se posvetite odpoklicu.
 • Bodite potrpežljivi s pubertetnikom. Jeza je znak šibkosti, ki jo bo pes začutil.
 • Nagradite psa za zaželeno vedenje. Vzpostavljajte hišna pravila, ki bodo veljala tudi v prihajajočih letih.
 • Zaposlite ga z igračkami, ki jih lahko napolnite s priboljški.
 • Psa peljite na sprehod vsaj dvakrat dnevno, saj je socializacija izjemnega pomena. Nagradite lepo vedenje v družbi psov in lastnikov in ne dopustite agresije ter grobe igre. Povabite obiske in ne dovoljujte skakanja po ljudeh, renčanja ali lajanja.
 • Premislite o sterilizaciji ali kastraciji, v kolikor se ne nameravate ukvarjati z vzrejo. S tem se boste izognili morebitnim vedenjskim in zdravstvenim težavam.

Zadnji, a najbolj pomemben nasvet je: ohranite smisel za humor. Psi so z nami le kratek čas in tudi to obdobje, ko se med vami in vašim psom gradi neprecenljiva vez, bo prehitro minilo.

 

Maja Primožič

Viri: – dogtime.com
dogstardaily.com
vetstreet.com
veterinarypartner.com