Surfanje po kuhinjskem pultu – kako ustaviti pasjega tatu?

surfanje-po-kuhinjskem-pultu-kako-ustaviti-pasjega-tatuMislim, da med nami ni nikogar, ki kdaj pa kdaj ne bi bil malce len in si večerje postregel ob televiziji. Nedolgo nazaj sem uživala ob čuftih in pireju. Vmes sem skočila v kuhinjo po kozarec vode, krožnik pa pustila na klubski mizici. Stopim nazaj v dnevno sobo … čufti so čudežno izginili s krožnika! Le kako je to mogoče – nisem jih še do konca pojedla!? Nato pa na kavču zagledam Iro s popolnoma nedolžnim pogledom … in polnim gobčkom.

Priznajmo si – nekateri psi so mojstrski kradljivci. In čeprav večina tatvine izvaja, ko lastnikov ni poleg, so nekateri dovolj samozavestni, da kradejo tudi ob naši polni pozornosti.

Brskanje in kopanje je vedenje, ki je v pasji naravi zelo globoko zakoreninjeno, sploh, ko prinaša nagrado – v tem primeru »človeško« hrano. Zato je »surfanje po pultu« (»counter surfing«), kot so to navado poimenovali nekateri ameriški pasji trenerji, zelo težko odpraviti. Še posebej, ko v pasji kartoteki beležimo že dolgo zgodovino tatvin.

Preden začnemo s prevzgojo, je dobro, da se oglasimo pri veterinarju in preverimo, ali vzrok morda ne tiči v zdravstvenih zapletih – nekatere bolezni namreč lahko vplivajo na povečanje apetita. Ko se prepričamo, da je pes dovolj hranjen, zdrav in je težava zagotovo vedejske narave, je čas za ukrepe. Pomembno pa je, da si v zvezi s prevzgojo postavimo neke realne cilje – noben pes namreč ni 100% zanesljiv, ko je skušnjava na dosegu tačk. Raje kot da popolnoma izkoreninimo vedenje, si zastavimo cilj, da ga čim bolj omejimo.

Hrane ne puščajmo brez nadzora

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tina Matoz