Shetlandski ovčar

4934

shetlandski-ovcar-1Primeren za:

Aktivne družine
Srednje izkušene vodnike

Na kratko o sheltiju:

Živahen
Inteligenten
Učljiv
Aktivem

Posebne zahteve:

Čeprav je sheltie majhen pes, pa vseeno potrebuje veliko gibanja in mentalne zaposlitve.

Zgodovina

Shetlandski ovčar je, kakor lahko sklepamo že po izgledu, sorodnik škotskega ovčarja. Oba izhajata iz borderskih ovčarjev. Ko so le-te prinesli na otok Shetland, so se psi križali z majhnim, danes izumrlim otoškim psom po imenu Yakkin. Sheltie, kot shetlandskemu ovčarju ljubkovalno rečemo, se je razvil v šestnajstem stoletju. Uporabljali so jih za zganjanje in varovanje drobnice, pri tem pa je nežen, a neomajen. Danes je priljubljen družinski pes, saj je zaradi njegove majhnosti izjemno praktičen. Vseeno pa mu ostaja delovna narava, zato je izvrsten v vseh pasjih športnih disciplinah.

Izgled

Je majhen, dolgodlak delovni pes – izgleda kot miniaturna verzija škotskega ovčarja. Samci dosežejo plečno višino 37 cm, samice pa 35,5 cm. Glava je klinaste oblike, z rahlim, a definiranim stopom. Zobje se sklenejo v škarjastem ugrizu, smrček pa je majhen in črne barve. Oči so mandljaste oblike in temno rjave barve, razen pri modro obarvanih psih, ki lahko imajo modre oči. Ušesa so majhna in na bazi široka, v počitku obrnjena nazaj, v pozornosti pa nošena dvignjena, konica pa pada naprej. Vrat je mišičast, nosi pa ga ponosno dvignjenega. Hrbet je raven, proti repu se rahlo spušča. Rep je nizko nastavljen in dobro odlačen, z rahlim zavojem proti konici. V gibanju ga nosi rahlo dvignjenega, vendar nikoli višje od hrbtne linije. Prednje noge so ravne in močnih, vendar ne težkih kosti, zadnje pa so mišičaste in dobro okotene. V gibanju je lahkoten in hiter, z dobrim odrivom zadnjih nog. Dlaka je dvojna – podlanka je kratka in mehka, krovna dlaka pa dolga, ravna in trdna. Nekoliko daljša je na vratu, kar psu daje učinek košate grive, ter na zadnji strani nog in repu. Barve so: peščena (sable), trikolor (črna z rjavimi in belimi oznakami), modri merle, ter črno-bela ter črno-rjava.

Temperament

Shetlandski ovčar je prekrasen pes spremljevalec, saj je miren, ljubeč in učljiv. Uživa v družbi ljudi, zato je dober družinski pes, ki živi z nami v stanovanju; pesjak ali dvorišče ni zanj. Je dober čuvaj in bo na prišleke glasno opozoril. So izjemno inteligentni in radi ustrežejo vodniku, zato je šolanje sheltija zelo preprosto. Potrebujejo veliko miselne stimulacije, zato je obiskovanje tečajev poslušnosti ali pasjih športov,kot je agility, zelo priporočljivo. V večini disciplin dosegajo tudi zelo dobre rezultate. V njih je še vedno pašni nagon, zato radi pasejo živali ali pa tudi ljudi, zato je pomembno, da ga zelo dobro naučimo odpoklica. Kljub temu, da je to majhen pes, pa sheltie potrebuje veliko gibanja. Pomembna je tudi dobra socializacija, saj so lahko do tujcev nezaupljivi.

Zdravje in nega

Bolezni, ki se lahko pri tej pasmi pojavijo so težave z očmi, hipotiroza in pa izpah pogačice. Zato je pomembno, da psa kupimo pri odgovornem vzreditelju, ki testira svoje pse za genetske nepravilnosti. Pri sheltiju pazimo tudi na prehrano in gibanje, saj se hitro zredi.
Pomembno je redno razčesavanje in krtačenje dlake. Spomladi in jeseni zamenja dlako, zato je z njim takrat nekoliko več dela.

Vira: fci.be in
dogbreedinfo.com