Schipperke

1847

schipperkePrimeren za:

Aktivne družine
izkušene lastnike psov

Na kratko o schipperku:

Aktiven
Živahen
Čuječ
Glasen

Posebne zahteve:

Ta mali pes je dober čuvaj in spremljevalec na čolnu ali ladji, potrebuje pa veliko gibanja in zaposlitve.

Zgodovina

V flamskem dialektu beseda schipperke izhaja iz besede za ladjo. Ta mali črni pes je nastal iz že izumrlega črnega ovčarja z imenom Leauvenaar, ki je prednik tudi vsem današnjim belgijskim ovčarjem. V sedemnajstem stoletju je bil schipperke priljubljen pri bruseljskih delavcih in kovačih, ki so med sabo tekmovali, kdo bo psu naredil lepšo medeninasto ovratnico. To je vsestranski pes, saj so ga uporabljali za varovanje ladij in posestva, lov na škodljivce okrog hiše in zganjanje drobnice. Ljubkovalno so jih klicali tudi ‘mali kapitan’, saj so bili nepogrešljivi pri lovu na podgane na ladjah, ponavadi pa so bili kapitanova last. Še danes se te majhni psi dobro znajdejo na ladji.

Videz

Je ovčar majhne vendar čvrste postave. Idealna telesna teža je od 4 do 7 kg. Glava je lupoidna, klinasto oblikovana in ne predolga. Gobček se proti smrčku oža in je dolg približno 40% dolžine glave. Oči so temno rjave barve in mandljasto oblikovane, z živahnim iskrivim pogledom. Ušesa so nošena dvignjeno, majhna, trikotna in koničasta. Vrat je močan, z nekoliko gostejšo in daljšo dlako, ki mu daje še večji izgled. Telo je kratko in čokato, vendar ne pretežko, kvadratične oblike – dolžina hrbta je enaka višini na plečih. Prsni koš je spuščen do komolcev, širok in z dobro razvitim predprsjem. Rep je visoko nasajen, nekateri psi se skotijo brez repa ali z zelo kratkim repom. Okončine so fine in postavljene pod telo. Prednje noge so ravnein v stoji paralelne, zadnje pa mišičaste, dobro okotene in prav tako paralelne. V gibanju je lahkoten in s čvrsto hrbtno linijo. Krovna dlaka je gosta in trdna in predstavlja dobro izolacijo, skupaj z mehko podlanko. Barva je popolnoma črna po celotnem telesu, dovoljeno je le rahlo sivenje okrog gobčka pri starejših psih.

Temperament

Schipperke je hiter in energetičen majhen pes. Na svojega lastnika se tesno naveže, dobro pa se razume tudi z otroci. Brez težav živi z mačkami, pa tudi z drugimi psi lepo shaja. Je zelo dober čuvaj hiše, saj kljub majhnosti brani dom pred tujci. Zato je potrebna dobra socializacija že od mladiča. Dobro se znajde na ladjah, zato je popoln tovariš na izletih in ribarjenju. Potrebuje veliko gibanja in mentalne stimulacije. Priporočljiv je tudi obisk pasje šole, saj lahko nešolan in zdolgočasen shipperke postane pravi mali tiran in razvije nekatera nezaželjena vedenja. Prav tako so to zelo glasni psi, ki radi komunicirajo z lajanjem – če tega ne želimo, ga moramo dosledno naučiti, kdaj mora biti tiho, kdaj pa je lajanje dovoljeno. Če je pes dobro vzgojen in zadovoljen, bo schipperke prijeten tovariš pri katerikoli aktivnosti.

Zdravje in nega

Imajo nekatere dedne težave, na katere moramo paziti pri nakupu mladiča – hipotiroza, epilepsija in displazija kolkov so nekatere med njimi. Paziti moramo tudi, da ga ne hranimo pretirano, saj se hitro zredi.
Schipperke je zelo čist pes, ki v veliki meri skrbi za svojo čistočo. Potrebno je nekajkrat tedno razčesavanje oziroma krtačenje, da ohranimo dlako zdravo in v vrhunski kondiciji. Nekajkrat na leto menjajo dlako, takrat je priporočljivo pogostejše krtačenje in kopanje psa.

Vira: fci.be in
dogbreedinfo.com