Poizkusite SUPanje s psi!

2892

poizkusite-supanje-s-psi1SUPanje ali stand-up paddling je relativno nov šport, ki hitro pridobiva zveste privržence. Eden od razlogov za njegovo priljubljenost je zagotovo ta, da čisto osnovno SUPanje ni posebej zahtevno. Vse kar morate narediti je, da stojite na SUPu in veslate. Če to zmore oseba z zelo slabim ravnotežjem (khm… jaz), zmorete tudi vi. In zmore tudi vaš kuža!

Pasjeljubci se namreč niso zadovoljili s samotnim SUPanjem na jezeru, morju ali reki, temveč so se odločili, da želijo s seboj na deski družbo svojega najboljšega prijatelja – psa. Tako se kužki v Sloveniji in po svetu pogumno podajajo na SUP avanture skupaj s svojimi vodniki.

Niste prepričani ali bi bilo SUPanje vašemu kužku všeč? Pravzaprav ne morete vedeti, če ne poizkusite. Ali bo SUPanje psu všeč ali ne ni povezano s tem ali ima kuža rad vodo ali pa se je na daleč izogiba. Cilj namreč ni, da kuža pristane v vodi temveč, da tako on kot vi ostaneta na deski. Tako mnogi kužki, ki ne marajo vode, zelo uspešno SUPajo. Torej, če želite izvedeti ali je to vajin novi najljubši skupni šport, boste morali kupiti (ali si izposoditi) SUP in preveriti sami.

Pri tem ne pozabite, da večina kužkov ni naravnih talentov za SUPanje in da imajo radi trdna tla pod nogami, zato psa, preden se odpravite na vodo, na novo aktivnost dobro pripravite. Saj ne želite, da ima vaš kuža slabo izkušnjo že po prvem poizkusu, kajne? Idealno bi bilo, da bi se kuža vsaj en teden spoznaval s SUPom kar v stanovanju ter ga povezal s pozitivnimi stvarmi kot so priboljški, ki so postreženi na SUPu, ležanjem in crkljanjem na SUPu, igro ipd. Ker vsi nimamo te možnosti, si lahko SUP izposodimo in kužka z njim spoznavamo na obali, preden se odpravimo na vodo.

Še ena stvar na katero kužki niso navajeni, in je po navadi ne marajo, je nestabilnost tal. SUP se maja, guga, drsi in sploh ni pri miru, kar lahko psa prestraši. Preden se s SUPom odpravite na vodo zato vadite stanje, sedenje ali ležanje na nestabilni podlagi. Lahko si pomagate z doma narejano “gugalnico” – večja lesena površina nekoliko dvignjena nad tlemi, ki se nagiba. Nanjo najprej stopite sami ter nato nanjo povabite še svojega psa. Ves čas ga seveda obilno nagrajujte z okusnimi priboljški.

Psa spoznajte tudi z veslom. Nekateri kužki se ga namreč bojijo – še posebej kadar ga prestavite preko njihove glave, zato ga nanj navadite že doma.

Po vseh uvodnih vajah se lahko odpravite do najbližjega jezera – na jezerih je ponavadi najmirnejša voda in preizkusite rezultate svojega dela tudi na vodi. Preden se na SUP odpravite skupaj s kužkom pa poskusite SUPati sami. Pomembno je namreč, da ste na SUPu samozavestni in suvereni, saj vaš pes čuti, če niste prepričani vase. In če vi ne verjamete vase, zakaj bi on? SUPati lahko začnete tako, da najprej sami pokleknete na SUP in nato nanj povabite še psa ali pa na SUP najprej pošljete psa, nato pa se mu pridružite še sami. Ko sta oba stabilna, se počasi vstanete in pričnete SUPati.

Si želite malo vodenja in skupinske podpore ob vašem prvem poizkusu? Pridružite se reviji Kužek in wasup.si na športnem druženju – SUPanje s kužki, ki bo potekalo v torek 02.08.2016 ob 19:00 na Zbiljah. Svojo udeležbo potrdite na mail maja@kuzek.si (navedite ime in priimek, ter pasmo in ime psa). Več o dogodku preberite na facebook dogodek: SUPanje s kužki.

Nina Bartol