Saluki (Perzijski hrt)

3835

Saluki (Perzijski hrt)Primeren za:
Družine s starejšimi otroki
Neizkušene pasje lastnike

Na kratko o salukiju:
Inteligenten
Občutljiv
Nežen
Eleganten

Posebne zahteve:
Saluki je čudovita starodavna pasma psa, ki pa je po naravi še vedno lovec.

Zgodovina:

Saluki je starodavna pasma, ki izvira na srednjem vzhodu. Tesno je soroden s še eno staro pasmo hrta, afganistanskim hrtom. Stare vzhodne civilizacije so tisoče let uporabljale salukije za pogon in lov na divjad, še posebej zajce, lisice in gazele. Veljajo za plemiške pse starega Egipta, njihove podobe se pogosto pojavljajo na slikah v egipčanskih grobnicah, prav tako pa so imeli navado mumificirati pse in jih pokopati ob njihovem lastniku. Muslimani so salukije smatrali za sveto bitje in jih niso smeli prodajati, ampak so bili le podarjeni kot dragoceno in častno darilo.  Čeprav niso med najhitrejšimi hrti, so bili uspešni tudi pri pasjih dirkah. Zaradi svojega osupljivega in elegantnega videza so danes predvsem domači ljubljenčki in uspešni razstavni psi.

Videz:

Splošen vtis pasme je eleganca, gracilnost in skladnost, vendar pa so še vedno izjemno močni, hitri in za hrte dokaj vzdržljivi psi. Dosežejo višino do 70 cm, težo pa okoli 20 kg. Plečna višina psa je enaka dolžini hrbta, čeprav so pogosto na videz daljšega trupa. Glava je dolga in ozka, s plemiškim izrazom. Ušesa ima dolga in viseča, ter pokrita s svileno dolgo dlako. Telo je vitko in močno, z globokim in ozkim prsnim košem, hrbet se nadaljuje v dolg, na spodnji strani dolgodlak rep, ki ga nosi rahlo zavitega, vendar nikoli ne sega čez hrbtno linijo, razen v igri. Noge so dolge, dobro okotene in mišičaste, med blazinicami tačk pa ima nekoliko daljšo in gostejšo dlako, ki ga zaščiti pri teku po grobem terenu. Gibanje je lahkotno in gladko. Saluki ima mehko, svilnato dlako, ki je dovoljena v katerikoli barvi.

Temperament:

Saluki je nežen, prijazen in stabilen pes, ki se pogosto naveže le na eno osebo, do ostalih pa lahko deluje nekoliko ravnodušen, celo ignorantski. Šolanje je treba prilagoditi njihovi občutljivi naravi, saj se dobro odzivajo le na pozitivno motivacijo in veliko potrpežljivosti pri vzgoji. Paziti je potrebno pri stiku z drugimi živalmi, še posebno tistimi, ki so manjše od njega, saj instinktivno lovijo vse hitro premikajoče se objekte. Zaradi tega je zelo priporočljivo, da imamo salukija na sprehodu vedno na povodcu. V primerjavi z drugimi pasmami hrtov je saluki nekoliko bolj vzdržljiv, zato potrebuje veliko gibanja, vendar pa bo v stanovanju še vedno najraje poležaval na kavču.

Zdravje in nega:

Pasma je nagnjena k genetskim boleznim oči in raku. Poleti moramo biti pozorni, da je večino časa v senci, saj se lahko zgodi, da ga opeče sonce,  še posebej po nosu. Nega salukijevega kožuha je precej enostavna, saj je potrebno le občasno česanje. Nimajo neprijetnega vonja. Dolga viseča ušesa je treba redno čistiti, da ne pride do okužbe.

Viri: dogbreedinfo.com
fci.be