RAZVOJNE FAZE PASJEGA ŽIVLJENJA

405

Tudi psi gredo v življenju skozi različne razvojne faze. Če si jih želite spoznati in bolje razumeti, v kateri se nahaja vaš kosmatinec, si preberite članek.

MLADIČEK

Življenje psa se začne s kotitvijo, kjer so psi še gluhi in slepi ter težko regulirajo svojo telesno temperaturo. Prav zato so zelo odvisni od skrbi drugih – mame ali ljudi. Po 2–3 tednih se to spremeni, saj se male kepice začnejo premikati, njihova čutila se začnejo razvijati in odzivati, začnejo pa tudi raziskovati okolje okoli sebe. Pričnejo regulirati svoje notranje procese.

Fazo mladička psi preživijo s svojo mamo in njihovimi sorojenci. Dobijo tudi prve izkušnje s človekom, s čimer se pripravljajo na življenje z novim lastnikom. Pri tem je pomembno, da so njihove prve izkušnje z ljudmi prijetne in nežne. Psički so deležni tudi prvega cepljenja in  pregledov pri veterinarju.

Pri mladičku lahko začnete tudi že z učenjem enostavnih trikov, a je pomembno, da se zavedate, da je njihova motivacija zelo kratka, zato morate biti konsistentni, potrpežljivi in vztrajni. V fazi mladička se pes že lahko nauči opravljanja higienskih navad v tem namenjen prostoru, torej zunaj.

MLADOSTNIŠTVO

Mladostniška faza se začne med 6 in 18 mesecem in traja od 18 do 36 mesecev, odvisno od pasme psa. To je faza, v kateri se začnejo razvijati hormoni in psi začnejo neke vrste puberteto. Na začetku faze je primeren čas za kastracijo in sterilizacijo, a več o njima si lahko preberete tukaj in tukaj. Če psa ne sterilizirate ali kastrirate se pri psički pojavi gonitev, postane lahko muhasta in agresivna, psi pa pokažejo zanimanje za vohanje in pogosto uriniranje, začnejo tudi dvigovati zadnjo tačko, ko urinirajo, postanejo agresivni proti drugim psom.

 

V času mladostništva je primeren čas tudi za obisk pasje šole in učenje različnih trikov, ki so že lahko zahtevnejši in vam lahko pomagajo pri omejevanju in zmanjševanju vedenjskih težav. V fazi mladostništva se bodo namreč pojavili številni incidenti, kot so npr. grizenje pohištva in obuval, agresivno vedenje do ljudi in drugih psov, manipulativno vedenje, zavzemanje prostora, idr.

ODRASLOST

Psi odrastejo pri različnih starostih, glede na velikost pasme, in sicer pri manjših pasmah se začne okrog enega leta, pri večjih pa okoli 3 let. V tej fazi se psi umirijo in so lažji za obvladovati, zato je priporočeno najti različne aktivnosti, ki jih bosta počela skupaj s kosmatincem.

STAREJŠA FAZA

Starejša faza pasjega življenja se začne med 7 in 10 letom. Na smrčkih in ušesih se bodo že pojavile sive dlake. Pojavijo pa se lahko tudi različne zdravstvene težave – težave s kolki, z zobno higieno, z vidom in sluhom … Na sprehodih se bodo raje premikali počasneje in več časa namenili spancu. Pomembno je, da za svojega seniorčka poskrbite z rednimi veterinarskimi pregledi in ustrezno kakovostno prehrano. Več informacij o skrbi za starejšega psa si lahko preberite tukaj.

Eva Tomažin

Viri:

www.barkingmad.uk.com

thedogtale.com

reginahumanesociety.ca