Moj pes je preveč navezan name. Pomagajte!

115

Psi so naši življenjski sopotniki in spremljevalci na katere se lahko močno navežemo, saj so z nami vsak dan. Ne navežemo pa se samo mi, ampak se na nas navežejo tudi oni. Pri psih, ki se preveč navežejo na svojega skrbnika se lahko pojavi ločitvena tesnoba, ki se pojavi kot stres, ko skrbnik ni z njimi.

Kako preveliko navezanost prepoznamo?

Najprej moramo ozavestiti in spoznati, da je pes preveč navezan na nas. To prepoznamo s tem, da pes pade v hud stres, kadarkoli ga zapustimo. Stres se opazi, če pes ne želi jesti, se igrati ali početi karkoli drugega, kar počne običajno ali bi počel normalen zdrav pes. Pojavi se lahko tudi cviljenje, uničevanje stvari, pobeg, izločanje in podobno.

Kako psu pomagati?

  • V vsakdan vključite vsaj še eno osebo, ki bo psu ponudila hrano, se z njim igrala ali ga čohala. S tem boste pasjo pozornost usmerili na drugo osebo in ne boste več ves čas v središču. Ne skrbite, še vedno boste zanj na prvem mestu.
  • Pes se vam bo običajno čez dan večkrat stisnil in želel vašo pozornost in čohanje. Poskusite te prošnje ignorirati. Želite namreč doseči, da mu boste posvetili pozornost, ko boste vi to želeli.
  • Močno navezani psi pogosto ves čas sledijo. Tudi ko s kavča odidete na stranišče pa čeprav se bo moral predramiti iz svojega sladkega spanca. Pri tem si lahko pomagate z ograjo, ki se pogosto uporablja za malčke. Ograja bo psu omogočila, da bo ostal na mestu in počakal, da pridete nazaj. Počakajte, da neha cviliti in se nato vrnite. S tem ga učite potrpežljivosti.

  • Za psa pripravite različne igre, kjer se lahko igra sam. Sem spadajo različne sestavljanke in zapletene igrače, kjer na koncu dobi priboljšek.
  • Pred odhodom v službo in poslovitvijo od psa, ga utrudite. Za to je potrebna intenzivna igra ali daljši sprehod. Tik pred odhodom psu ponudite interaktivne igrače, ki ga bodo zamotile, vi pa se čim hitreje odpravite. Vključeno naj bo čim manj besednega poslavljanja, šumenja s ključi, odpiranja vrat ipd., kar bi lahko psa spodbudilo k stresu.

  • Pomembni so tudi prihodi domov. Če vas doma pričaka razdejanje se izogibajte kaznovanja in navdušenega pozdrava. Pes bo navdušen nad vašim prihodom, zato vam bo najraje skočil v naročje. Ignorirajte ga dokler se ne umiri. S tem ga boste navadili, prej ko se umiri, prej bo dobil vašo pozornost.
  • Če opazite, da pes na vsak način ne more biti sam, si omislite pasjo varuško. Vsaj za neko obdobje lahko vašemu psu omili stisko ob vaših odhodih in prepreči nadaljnjo škodo, ki bi jo pes naredil, če bi bil sam.

Poskrbite in poiščite način, ki bo vašemu psu čim bolj ustrezal, da bo vaše odhode preživel kar se da umirjeno in brez stresa.

Eva Tomažin

Viri:

pethelpful.com

vcahospitals.com

www.aspca.org