Pumi

0
2729

pumiPrimeren za:

Aktivne družine
Izkušene vodnike psov

Na kratko o pumiju:

Zabaven
Deloven
Živahen
Glasen

Posebne zahteve:

Pumi je prisrčen in živahen kuža, ki pa ima veliko energije in veselja za delo, prav tako pa rad laja, zato je primeren za izkušene poznavalce psov.

Zgodovina

Pasma pumi je nastala nekje v sedemnajstem do osemnajstem stoletju s križanjem madžarskega pulija z uvoženimi nemškimi in francoskimi psi s pokončnimi ušesi – špici ter pinči, najbrž pa ima v sebi tudi nekaj terierske krvi. Kot samostojna pasma so bili priznani leta 1920. Uporabljali so ga za zganjanje živine, iz tu pa izvira tudi njegov drzen in živahen temperament. Ker je bil vsestransko uporaben kmečki pes, pa to seveda ni bila njegova edina zadolžitev – poleg tega so tudi služili kot dobri in glasni čuvaji ter uničevalci škodljivcev na kmetiji. Danes je ta zanimiv kuža v majhnem številu razširjem po Evropi in severni Ameriki, še vedno pa ga je največ v njegovi rodni Madžarski.

Videz

Je srednje velik, živahen pes, ki nekoliko spominja na terierja. Idealna plečna višina za samce je od 43 do 45cm, za samice od 40 do 42cm. Dosežejo pa od 8 do 15 kg telesne teže. Glava je dolga in ozka, značilen je dolg gobček. Smrček je ozek in vedno črne barve, oči so postavljene široko vsaksebi, ovalne oblike in temno rjave barve, z živahnim in inteligentnim izrazom. Za pumija najbolj značilna njegova visoko nastavljena velika ušesa, ki jih nosi navzgor in so vedno mobilna in aktivna. Vrat je srednje dolg in nošen visoko, brez odvečne kože. Telo je grajeno harmonično, brez odvečnih kožnih gub ali maščobe na telesu – daje splošni vtis izjemno agilnega in aktivnega psa. Zgornja linija telesa ja ravna, hrbet je čvrst. Rep je nastavljen visoko in nošen zavit čez hrbet. Sprednje noge so ravne in postavljene pod telo, zadnje noge pa so zelo močne in paralelne. Gibanje je živahno, s kratkimi koraki polnimi energije. Ima valovito do kodrasto dlako, ki ni nikoli gladke ali zavozlane teksture, od 4 do 7 cm dolga, gosta, čvrsta in elastična. Ima tudi mehko podlanko. Barve dlake so vedno enobarvne – vsi odtenki sive, črna, svetlorjava ali bela.

Temperament

Pumi je vsestransko uporaben pes, ki je vedno pripravljen za akcijo in delo. Je zelo dober pes čuvaj, saj je glasen in do tujcev nezaupljiv. Zaradi terierskih korenin ima močen lovski nagon. Je zelo inteligenten pes, ki rad ustreže vodniku. Zato šolanje ni zahtevno, saj se hitro nauči novih ukazov. Do svoje družine je ljubeč in vdan, ga je pa že od malega potrebno dobro socializirati tudi z drugimi ljudmi in živalmi. Do drugih psov zna biti dominanten. To je zelo vokalen pes, zato je manj primeren za življenje v stanovanju, kjer imamo veliko bližnjih sosedov, ki pasjega bevskanje ne bi odobravali. Ima tudi ogromno energije in želje po delu, zato moramo tega prisrčnega psa dobro zaposliti – tako fizično kot psihično. Uspešen je pri različnih disciplinah pasjih športov, tudi poslušnosti in izvajanja trikcev se bo z veseljem lotil.

Zdravje in nega

Ker pumi ni ravno splošno priljubljena in razširjena pasma, nima omembe vrednih genetskih težav, seveda pa se moramo pred nakupom mladiča dobro pozanimati o njegovih prednikih in njihovem zdravstvenem stanju.
Tudi za nego pumi ni zelo zahteven, saj se njegova dlaka ne vozlja in tako potrebuje le občasno krtačenje in razčesavanje. Paziti moramo na zdravje in čistočo ušes.

 

Vira: fci.be in
dogbreedinfo.com