Pravilno krtačenje psa

3792

Kako pogosto krtačiti dolgodlake in kratkodlake pse?

Na trgu obstaja veliko vrst krtač, ki se razlikujejo po velikosti, obliki in materialih. Na voljo so krtače za debelo, polno dlako, kot tudi za občutljivo, fino in mehko. Krtačenje psa je zelo pomembno, saj z rednim krtačenjem preprečujemo vozlanje dlake in razvoj kožnih zajedavcev, s tem pa tudi poskrbimo za zdrav kožuh, ki je prezračen. Zaradi tega ne pride do kožnih vnetij, hkrati pa je boljša tudi higiena prostora, v katerem pes živi.

Vrste glavnikov

– Glavnik z gosto nasajenimi zobmi omogoča odstranjevanje zajedavcev.

– Manjši glavnik z redko nasajenimi zobmi za česanje goste dlake pri psih manjše rasti.

– Večji glavnik z dolgimi zobmi za česanje dolge, goste dlake pri večjih psih.

– Večji glavnik s kombinacijo daljših in krajših zob za česanje dolge dlake.

[members_only]

Vrste krtač in pribora za odstranjevanje odvečne dlake

Gumijasta krtača

Gumijasta krtača

Primerna je za krtačenje in kopanje kratkodlakih psov, saj lahko že med kopanjem odstranimo veliko odpadajoče dlake. Priporočljivo je česanje enkrat na teden

(dalmatinec, labradorec, mops, kratkodlake čivave in drugi).

univerzalna krtača

Je krtača z veliko majhnimi žičnatimi iglicami, nameščenih v blazinici. Mehke krtače uporabljamo za krtačenje in nego svilnate dlake (yorkširski terier, maltežan, cooton, afganistanski hrt in drugi), priporočljivo česanje teh pasem je dvakrat na teden.

Pin brush

Krtača z redko nasajenimi iglicami, ki so debelejše in daljše. Uporabljamo jih za krtačenje in kopanje psov, da se že med kopanjem lahko odstranijo vozli.

Pribor za odstranjevanje odpadajoče dlake pri kratkodlakih psih

Trimerji

So namenjeni za nego kratke dlake. Imajo različno gostoto in dolžino rezil, kar omogoča različno dolžino odstranjevanja ali krajšanja dlake (dalmatinec, labradorec, airedelski terier, cairnski terier, šnavcer in drugi). Trimanje je priporočljivo štirikrat na leto, da se naenkrat odstrani odmrlo dlako.

Striegel

 

Se uporablja pri odstranjevanju žimaste, odpadajoče, težke dlake. Uporabljamo ga tako, da delamo daljše potege v smeri rasti dlake.

Pribor za odstranjevanje odpadajoče podlanke

Coat king

Uporabljamo ga pri odstranjevanju podlanke pri srednje dolgi dlaki psov

(španjel, kratkodlaki foksterier, bernski planšar, zlati prinašalec in drugi). Uporaba tega je priporočljiva trikrat na leto.

Eliminator

Uporablja se pri kratki, mehkejši, priležani dlaki (lovske, kratkodlake pasme).

Pribor za razvozlavanje dlake

Na trgu je veliko različnih pripomočkov. V salonu Hugo uporabljamo različna rezila, ki pomagajo, da vozle razvozlamo, seveda z veliko potrpežljivosti in natančnosti, brez potrebnega cukanja.

Za konec naj omenim še to, da poleg vseh omenjenih krtač toplo priporočam uporabo glavnika greyhound, ki je dolg približno 20 centimetrov ter ima gosto in redko nasajene zobe, ki so dolgi približno tri centimetre. Glavnik je brez ročaja. Ko češemo srednje dolgo ali dolgo dlako s krtačami, prečesan del vedno preverimo s tem glavnikom tako, da češemo tik ob koži, kajti le tako zagotovimo pravilno razčesavanje dlake. Če boste pasje ljubljence redno česali in jim nudili vso potrebno nego (kopanje, krajšanje krempljev, nego oči in drugo) ter veliko gibanja, boste zagotovo imeli zdravega, veselega in zadovoljnega psa. Ne nazadnje, vsak od nas si želi prav takega spremljevalca, mar ne?

[/members_only]

Tjaša Redžepovič

 

Objavljeno v enajsti številki revije Kužek