Prehrana mladiča

Obdobje odraščanja je najpomembnejše obdobje v pasjem življenju. Mladič za zdrav razvoj potrebuje prehrano z optimalno količino hranil in zadostno kalorično vrednostjo. Razvoj in delovanje mladičevega telesa sta zahtevna, njegov metabolizem pa hitrejši, zato potrebuje več kalorij kot odrasel pes z isto težo. Prehrana, ki je namenjena psom v zgodnjem obdobju razvoja, mora biti kalorično bogatejša. V nekaterih primerih je treba količino hrane med odraščanjem zmanjšati. Tako na primer petmesečni kužek, ki tehta deset kilogramov, potrebuje več kalorij kakor starejši mladič z isto težo, ki ne bo več veliko rasel.

Prehrana ne vpliva le na zunanji videz psa, temveč tudi na njegovo obnašanje in temperament. Lačnega psa ali psa, ki trpi za bolečinami zaradi razvojnih okvar, ki so posledica neustrezne prehrane, je težje obvladovati in trenirati. Podobno škodljiva je tudi čezmerna prehranjenost, do katere pride zaradi prostega ali prekomernega hranjenja. Do prehranjenosti pogosto pride tudi, če psu poleg celovite pasje hrane dajemo še razne kalorično bogate prehranske dodatke. Zaradi preveč hrane pride do bolezni kosti, mehkega blata in pretirane razposajenosti. Mladiča hranite s kakovostno celovito hrano, ki bo zmanjšala tveganje za prehranjenost ali podhranjenost ter ga bo oskrbela s potrebnimi hranili. Kužek se bo tako zdravo razvijal ter se bo bolje počutil.

Mladič potrebuje uravnoteženo prehrano, s katero mora dobiti optimalno količino proteinov, maščob, ogljikovih hidratov, vitaminov, vlaknin in vode. Vsako hranilo lahko sicer obravnavamo kot posamezno enoto, vendar ne smemo pozabiti, da kalorična vrednost hrane vpliva na to, koliko miligramov ali gramov hranila na dan se absorbira. Pomembni sta tako kakovost in prebavljivost vsakega hranila kakor tudi količina v razmerju do drugih hranil. Hrana mora biti koncentrirana, da mladičeva prebavila niso preobremenjena s prevelikimi količinami hrane. Med zgodnjim razvojem so prebavila najobčutljivejša. Izberite lahko prebavljivo hrano, ki bo poskrbela za uravnovešeno črevesno floro in zdravo črevesje, kar se bo pokazalo v čvrstem blatu.

Pes med rastjo potrebuje več hranil. Teža večjih pasem, kot je na primer nemški ovčar, se od rojstva pa do konca rasti v obdobju dvanajstih mesecev poveča od 70- do 90-krat. V tem obdobju mladič potrebuje nadzorovan vnos hrane z majhnim deležem maščob, da se okostje do konca razvije, ne da bi se pes preveč zredil. Za razvoj kosti in rast je potrebno pravo razmerje med kalcijem in fosforjem ter ustrezna količina vitaminov. Ustrezno razmerje med kalcijem in fosforjem je glavnega pomena za zdrave ter močne kosti in zobe, kalcij pa je potreben za normalno strjevanje krvi, delovanje živcev in mišic. Za bolj zdrave kosti poskrbijo tudi glukozamin, kondroitin in MSM.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Povzeto po Ness Bird, svetovalki za prehrano pri Arden Grange

 

Objavljeno v enajsti številki revije Kužek