Spomini se gradijo z ustvarjanjem posebnih trenutkov. Zato pri nas doma praznujemo tudi pasje rojstne dneve, saj želimo ustvariti trenutke, ki jih bomo za vedno ohranili v spominu. Če niste še nikoli praznovali rojstnega dne svojega psa, izkoristite ta dan kot nov razlog za praznovanje. Zakaj pa ne?! Življenje je polno razlogov za praznovanje in izkazovanje hvaležnosti. Vsak ljubitelj praznovanj, kakršen sem jaz, posebej za ta dan pripravi načrt, kako bo na poseben način izkazal svojo ljubezen in hvaležnost do svojega psa – z dobro hrano, novo igračko, ljubkovanjem in dooolgim sprehodom.
Jutri moja mala praznuje sedmi rojstni dan in kot vsako leto ji bom tudi letos pripravila tortico. To je eden izmed mojih načinov izkazovanja ljubezni, saj pravijo da gre ljubezen skozi želodec. Zato, posebej za ta dan, izberem sestavine, ki ji odgovarjajo in jih oblikujem v tortico, spečem in lepo okrašeno ponudim na krožniku. Zavijem ji novo žogico in ji pustim da papir razrga na prafakorje. Ob tem se vsi smejimo in igramo, nato pa jo peljem na dolg sprehod. Tako ustvarjamo spomine.
Ker je izbirčna in občutljiva na nekatere sestavine, sem izbrala osnovne sestavine iz katerih bo tortica sestavljena: polnozrnata pirina moka, kokosovo olje, banana in skuta. To so sestavine, ki ji odgovarjajo in so polne hranil. Ker pa se je pomlad že začela prebujati, ji bom tortico okrasila s trobenticami in grahom ter ji tako pričarala pravo pomlad na krožniku.
Pomembno je, da smo pozorni na vsako sestavino pri pripravljanju tortice za svojega psa, saj želimo, da se na ta dan res odlično počuti. Polnozrnata pirina moka je dober nadomestek polnozrnati pšenični moki, saj vsebuje veliko vlaknin in je sladkastega okusa. Pirina moka, tako kot pšenična, vsebuje gluten, zato ni primerna za pse, ki glutena ne prenašajo. Moja Isha gluten in laktozo dobro prenaša, če ju uživa v majhnih količinah. Soda bikarbona je odličnen, vsestransko uporaben prašek, ki ne vsebuje nevarnih kemikalij in ga lahko uporabljamo tako za peko kot čiščenje kožuščka, igrač, zob, itd. Vsaka super tortica pa mora vsebovati tudi maščobo ali olje in kokosovo olje je točno to – super hrana. Je odlično za prebavo, dlako in preprečuje infekcije. Jabolko je dober vir vitaminov: kalija, vitamina K, vitamina C. Banana je dober vir vlaknin in magnezija.
[members_only]
Razčlenimo še sestavini, ki ju bom uporabila za premaz – skuto in arašidovo maslo. Skuta je bogata z beljakovinami, kalicjem, fosforjem in vitamini in ima malo maščob. Midve z Isho, obe redno uživama kar surovo skuto z rumenjakom, kar je okusna malica, ki je hkrati odlična za prebavo, polna kalcija, super za Ishino dlako in za moje lase. Ker pa skuta vsebuje laktozo, ni primerna za tiste, ki so nanjo zelo občutljivi. In še dišeč ter okusen del tortice – arašidovo maslo, ki je bogato z beljakovinami, vitaminom B, niancinom, vitaminom E in maščobami, ki so dobre za zdravo srce. Trobentice so vir vitamina C, grah pa je odličen vir beljakovin in vlaknin.
Spodaj vam razkrivam recept za pomladno tortico, ki jo bom letos pripravila svoji Ishki.
Sestavine za pomladno tortico:
- 170 g polnozrnate pirine moke,
- 1 žlička sode bikarbone,
- 4 žlice hladnostiskanega kokosovega olja,
- 1 majhno naribano jabolko,
- 1 jajce (proste reje) in
- 1 zmečkana banana.
Premaz:
- 8 žlic skute in
- 4 žlice arašidovega masla (brez sladkorja).
Okrasitev:
- Sveže nabrani cvetovi trobentic, nariban korenček, grah.
Pečemo 10-14 min na 180 stopinj, odvisno od pečice. Ohladimo, premažemo in okrasimo. V hladilniku lahko pokrita stoji od 3 do 4 dni.
Navodila za pripravo:
Iz zgornih sestavin pripravimo testo (moka, soda, kokosovo olje, naribano jabolko, jajce in zmečkana banana), prelijemo v namazan pekač manjšega premera in pečemo na 180 stopinj 10 – 14 min, do svetlo zlate barve. Ko je testo pečeno, ga ohladimo in prerežemo na pol. Pripravimo premaz – zmešamo skuto in arašidovo maslo ter premažemo plasti tortice. Na koncu okrasimo s trobenticami, svežim ali kuhanim grahom in naribanim korenčkom.
Zaključna misel: Vsak dan izkazuj ljubezen in hvaležnost. Na rojstni dan pa prestopi mejo običajnega in ustvari trenutke, ki ostanejo v spominu za vedno. Pa dober tek.
[/members_only]
Sandra Manasijević, dipl. Canine Nutrition