Francoski ovčar – Beauceron

5385

beauceron-1Beauceron, berger de beauce in bas rouge so imena, ki vsa predstavljajo isto pasmo. Beauceron je atletski pes, ki daje vtis moči. Je zelo vsestranska pasma z močno muskulaturo, toda lahkotnim gibanjem in živahnostjo brez okornosti. S svojimi psihičnimi sposobnostmi kot tudi delavnimi navadami so psi te pasme sposobni za opravljanje mnogih nalog. Znani so po svoji ekstremni inteligenci in so brez dvoma ena izmed najinteligentnejših pasem. Imajo odličen spomin, njihove osnovne vrline so poslušnost, mirnost, pogum, potrpežljivost, odpornost in budnost. Kažejo ekstremen čut za zvestobo in ugajanje svojemu gospodarju. So senzibilni psi in imajo veliko sposobnost prepoznavati razpoloženje in voljo svojega gospodarja.

Zgodovina pasme

Beauceron je največji izmed francoskih ovčarskih psov. Kljub temu da je zunaj Francije skoraj nepoznan, ima dolgo zgodovino. Je zelo stara pasma, ki se je razvijala samo v Franciji brez kakršnihkoli tujih križanj. Predvideva se, da je odlomek rokopisa iz leta 1578 prvi specifični opis psa z opisom beaucerona.

Beauceron je bil splošno delaven pes. Delaven in skrbno izbran je bil kot zaščitnik in zganjalec črede ovac in goveda, paznik domačega dvorišča in nepodkupljiv zaščitnik družine. Beauceron je ravno tako znan kot berger de beauce (ovčar iz pokrajine Beauce) ali bas rouge (rdeča nogavica), kot mu radi pravijo Francozi. Je v tesnem sorodstvu s svojim dolgodlakim bratrancem briardom ali berger de briem (ovčar iz pokrajine Brie).

Na pasji razstavi leta 1863 v Parizu je bilo razstavljenih več kot tisoč psov, med njimi tudi 13 ovčarjev lupoidnega tipa s pokončnimi uhlji ter črno in rumenkasto rdečo dlako: to so bili njegovi predniki. Nekaj desetletij pozneje, leta 1897, je pasma po zaslugi kinologa Emmanuella Balleta, ustanovitelja francoskega kluba ovčarskih psov, že imela današnji videz.

Beaucerona je ravno tako uporabljala francoska vojska. Sposobnost izvrševanja ukazov brez obotavljanja jim je dobro služila med obema vojnama v Evropi, kjer jih je vojska uporabljala v prvih vrstah za prenašanje sporočil. Uporabljali so jih tudi pri odkrivanju min in drugih dejavnostih. Tudi danes se beauceroni uporabljajo v vojski in policiji.

Standard pasme se je zelo malo spreminjal skozi leta. Pasma je stara že dobrih sto let, zato so tudi francoski kinologi trdili, da je beauceron oče dobermanov.

Kakorkoli že, beauceron je skozi zgodovino ohranil svoje kvalitete, kljub temu pa se je uspel uspešno prilagoditi drugačnemu načinu življenja brez čred ovac. Dandanes je beauceron predvsem delaven pes, ki se ga s pridom uporablja kot pastirskega psa, vodnika za slepe in reševalnega psa, predvsem pa psa čuvaja.

Izvleček iz standarda pasme

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urška Krivec

Objavljeno v dvaintrideseti številki revije Kužek