Poletne osvežitve za vašega kužka

955

V poletnem času smo vsi krepko založeni z različnimi vrstami sadja in zelenjave, ki nas bodo v teh vročih mesecih prijetno osvežili, hidrirali in tudi nasitili. Vas zanima, katere dele solatnega krožnika in kaj iz sadne kupe lahko delite s svojim ljubljenčkom? Preverite, kaj so poletne osvežitve za vašega kužka!

JabolkaHusky je jabolko

Jabolka so odličen vir vlaknin ter vitaminov A in C. Zaradi nizke vrednosti beljakovin in maščob so popoln priboljšek za starejše pse – pazite le, da najprej odstranite semena in peščišče.

Borovnice

V njih najdemo veliko antioksidantov, ki tako pri ljudeh kot psih preprečujejo celične poškodbe. Hkrati so dober vir vlaknin in zdravih fitokemikalij.

Brstični ohrovt

Vsebuje veliko pomembnih hranil in antioksidantov, ki bodo nahranili telo vašega psička. Pazite le na količino – preveč ohrovta lahko povzroči neprijetne vetrove.

Ananas

Super posladek, ki vsebuje veliko različnih vitaminov, mineralov, je dober vir vlaknin, vsebuje pa tudi encim, ki pri psih lajša sposobnost absorpcije proteinov. Preden ga postrežete, odstranite lupino in druge neužitne dele.

Preberite tudi: Poletno sadje, ki je primerno tudi za psa

Melona

Malo kalorij, veliko vode in vlaknin! Melona je vsekakor odličen občasni posladek, ki pa je manj primeren za pretežke kužke in kužke z diabetesom.

KorenjeZlati prinašalec je korenje

Veliko beta-karotena, še več vlaknin in malo kalorij. Korenje zagotavlja proizvodnjo vitamina A, njegova malenkost trša struktura pa bo koristila zobem vašega prijatelja.

Stebelna zelena

Je polna vitaminov A, B in C ter hranilnih snovi, ki pripomorejo k zdravju srca in varujejo pred rakom. Poleg tega pa pomaga tudi pri slabem zadahu.

Kumare

Odlično so malenkost močnejše pse, saj skoraj ne vsebujejo ogljikovih hidratov ali maščob, a kljub temu dvigujejo nivo energije. Osvežilna in okusna dietna hrana, ki je bogata z vitamini K, C in B1 ter fosforjem, bakrom, magnezijem in biotinom.

Jagode

Poleg vlaknin in vitamina C vsebujejo tudi encime, ki prispevajo k ohranjanju belih zob. Ker vsebujejo kar nekaj sladkorja, pri prehrani psov z njimi ne pretiravajte.

Stročji fižol

Za pasjo prehrano so primerne vse vrste stročjega fižola, pazite le, da ga servirate nezačinjenega. Stročji fižol vsebuje veliko vitaminov, mineralov, vlaknin in malo kalorij.

Breskve

Psu vedno ponudite sveže, ne konzerviranih breskev in vedno bodite pozorni, da odstranite vso peško – ta namreč vsebuje cianid. Meso breskev je odličen vir vitamina A, vsebuje veliko vlaknin in lahko pripomore k zdravljenju infekcij.

Hruške

Baker, vitamin C, vitamin K in vlaknine. Po nekaterih virih, naj bi uživanje hrušk za kar 50 % zmanjšalo tveganje za pojav kapi. Tudi tu pazite, da kužku ponudite le mesnati del sadja, brez pešk in peščišča.

Grah

Veliko beljakovin, vitaminov, mineralov in vlaknin. Nezačinjenega ga kužku lahko ponudite v vseh oblikah – izogibajte se le graha iz konzerv.

 

Preberite tudi: VIDEO: Domači pasji sladoled

 

Maja Bernik

Vir:
www.akc.org