Neverjetno, kaj vse zaznajo psi!

1819

Splošno znano je, da imajo naši kužki izjemna čutila in je res neverjetno, kaj vse zaznajo psi!

Vemo, da čuti naših pasjih najboljših prijateljev močno presegajo človeške sposobnosti. Sireno tako slišijo kar nekaj minut pred nami in jaz sem se že nehala čuditi laježu, ki se nenadoma pojavi (na začetku sem prav zmedeno gledala okoli, kaj je psička opazila, da je začela neumorno lajati). Kosmatinci tudi točno vedo, kdaj v žepu skrivamo njihove priboljške, saj imajo izredno izostrena čutila, posebno voh, kjer znajo posamezne vonje med seboj ločiti, prepoznati in razvrstiti. Psi so že stoletja pomočniki in družabniki ljudi, pomagali so pri lovu, pašnji živali, v novejših časih so v veliko pomoč tudi policistom pri iskanju prepovedanih drog in eksplozivov ter delajo kot reševalni psi oz. psi vodniki. Zaznavanje psov je tako res impresivno, nad sposobnostmi smo navdušeni in presenečajo tudi vse nas, ki že celo življenje živimo s kužki.

Zavohajo lahko bakterijo, ki ubija čebele

Čebele so ključnega pomena za življenje, ne samo zaradi medu in drugih čebeljih pridelkov, temveč tudi zaradi zmožnosti opraševanja rastlin.
V zadnjih letih strokovnjaki opažajo precejšen upad populacije čebel, kjer med večjimi krivci najdemo bakterije, ki ubijajo čebele. Mikroskopske spore bakterij se hitro širijo od panja do panja in ubijajo ličinke čebel in lahko preživijo več let.
Če te bakterije odkrijemo dovolj zgodaj, se jih lahko znebimo z antibiotiki. Ker so natančni pregledi panjev zamudni za strokovnjake, ki morajo odpirati posamezne panje in v čebeljih družinah iskati okužbe (v enem dnevu lahko človek pregleda le približno 50 čebeljih panjev), so na pomoč priskočili psi.
Z ustreznim usposabljanjem in izredno izostrenim vohom psi lahko zaznajo uničujoče bakterije. Z vohanjem psi v eni uri lahko pregledajo tudi do 100 panjev.

Zaznajo potres

Po mnenju strokovnjakov naj bi psi in tudi druge živali pred potresi čutile rahlo valovanje, ki ga ljudje na zaznamo, zato se že nekaj ur pred potresom drugače vedejo in so vznemirjeni.
Vedenje živali za znak bližajočega se potresa kot zanesljivo opozorilo jemljejo marsikje po svetu, prvi zapis o napovedovanju potresa pri živalih pa je nastal že leta 373 pr. n. št., ko je grški zgodovinar Tukikid poročal sicer o nenavadnem vedenju podgan, kač in podlasic, vendar pa psi prav nič ne zaostajajo.
Na Japonskem in Kitajskem so psi tako pomemben del sistema zgodnjega opozarjanja na bližajočo se katastrofo.

[members_only]

Napovejo spremembo vremena

Med skrbniki psov v veliki večini velja prepričanje, da naši psički lahko zaznajo prihajajočo nevihto. Kot pred potresom se psi lahko tesnobno obnašajo že pred prihodom grmenja in dežja.
Marsikateri kuža se bori tudi s strahom pred nevihtami in grmenjem, zato mu je priporočljivo zagotoviti poseben prostor oz. zatočišče, kjer se bo naš kuža počutil varnega. Dobro je tudi zapreti vsa vrata, da nam v napadu panike ubožec ne pobegne na prosto.
Na spremembe v vremenu se psi močneje odzivajo, ker jih tudi močneje zaznavajo, saj je njihov sluh približno 20-krat boljši od našega, ker pa se pri vremenu spreminja zračni tlak in statična elektrika v zraku, zaznajo tudi vonj te spremembe. Zavohajo lahko tudi vonj zraka, ki ga je z električno energijo ustvarila strela.

Pomagajo pri napadih hipoglikemije

Ljudje s sladkorno boleznijo lahko pogosto trpijo zaradi dramatičnih nihanj ravni glukoze v njihovi krvi. Včasih niti ne morejo predvideti, kdaj bo nivo sladkorja v krvi toliko padel, da pride do napada.

Skrbniki psov z diabetesom so že večkrat zagovarjali trditev, da psi začutijo, kdaj je raven sladkorja v krvi nevarno nizka, saj je pasji smrček zelo občutljiv na kemijske spremembe v dihanju in koži sladkornega bolnika.
Že nekaj let tako obstajajo različne organizacije, ki pse usposabljajo za odkrivanje nevarnih sprememb v ravni krvnega sladkorja. Psi se tako učijo signalov, s katerimi opozorijo svoje človeške tovariše na spremembo.
Pasja pomoč lahko še posebno prav pride ljudem, ki imajo pogoste in nepredvidljive padce sladkorja v krvi, v pomoč so tudi kot pomoč staršem majhnih otrok in drugim.

Zavohajo raka

Da psi lahko zaznajo vsaj nekatere vrste raka pri ljudeh, so pokazali rezultati raziskovanja ameriških znanstvenikov, saj rakave celice oddajajo drugačne molekule kot zdrave celice. Kot smo izpostavili, da psi zaznajo spremembe v kemiji kože, kjer se pojavljajo raka žarišča.
Strokovnjaki pojasnjujejo, da imajo rakave celice drugačen in psom opazen vonj. Ustrezno usposobljeni psi tako lahko zaznajo pljučnega raka ali raka na dojkah le preko diha bolne osebe.Prav tako so psi zavohali kožne rakave nepravilnosti.
V letu 2014 je Ameriško urološko združenje izvedlo študijo, kjer so dokazali, da so psi s primerno usposobljenostjo v 98 % natančno zavohali raka na prostati. O zgodnjem pasjem odkritju raka so spregovorili tudi skrbniki, ko se je kosmatinec kar naenkrat začel zaganjati v vedno isti predel telesa, stalno drezal vanj, lizal, se zaletaval s smrčkom in se kakorkoli čudno vedel.
Da lahko zavohajo bolezen, sicer ni tako šokantno, saj imajo v svojem smrčku okoli 300 milijonov senzorjev, ljudje pa samo okoli 5 milijonov.

Napovejo epileptični napad

Naši štirinožni prijateljčki so res neverjetni, saj nekateri psi lahko zaznajo tudi, kdaj bo človek doživel epileptični napad.
Nevrolog Adam Kirton iz kanadske otroške bolnišnice v Alberti je vodil raziskavo, ki je pokazala, da nekateri psi napovejo epileptični napad pri otrocih. V raziskavi je sodelovalo 60 psov in bližajoče se napade so zaznali med lizanjem, jokom otroka ali med stanjem ob svojem malem prijatelju. Napade so psi napovedali zelo natančno, pravilno so jih napovedali v 80 % in nikoli se niso zmotili.
Strokovnjaki sicer ne vedo natančno, kako psi lahko napovejo epileptični napad, vendar pa so sodelujoči kužki v raziskavi že po enem mesecu pri svojih skrbnikih začeli spontano zaznavati napade. Ta novica je vsekakor zelo dobrodošla, saj otroka/človeka psički lahko zavarujejo pred morebitnim padcem in poškodbami.

Zaznajo človeški strah, žalost in tesnobo

»Ne pokaži psu, da te je strah,« je stavek, ki smo ga gotovo že vsi kdaj slišali, saj naj bi psički naš strah znali izkoristiti v svojo korist. Pa res lahko zaznajo tudi strah?

Lahko, in sicer si tudi v tem primeru pomagajo s svojim smrčkom oz. z vohom. Preštevilni receptorji v smrčku ne morejo brati naših misli, lahko pa zavohajo, kaj se dogaja z našim telesom, ko se bojimo.
Pod stresom nas oblije znoj, naše telo sprosti adrenalin, kri nam začne krožiti hitreje in oddajati pričnemo feromone oz. kemične molekule, ki jih psi zavohajo. Poleg kemijskih sprememb nas tudi pozorno opazujejo in spremljajo našo mimiko, kretnje, hojo …, kar psom da dovolj materiala, da dokažejo naš strah. Poleg strahu s svojo empatijo in pozornostjo ugotovijo tudi, kdaj smo žalostni ali se soočamo s tesnobo, prav tako z vohom, vidom in sluhom, saj so znanstveniki dokazali, da psi človeška čustva znajo razbrati tudi iz zvokov, ne glede na besede.

[/members_only]

Maša Pirnat

Viri:
animals.howstuffworks.com
iheartdogs.com