Zakaj psi obožujejo iztrebke?

1617

Da so kakci prava pasja poslastica, je dobro poznano dejstvo, nad katerim smo skrbniki malo manj navdušeni. Kakšen nagon pa psičke vodi v takšno početje? Zakaj jim gredo iztrebki tako zelo v slast? Zakaj psi obožujejo iztrebke?

Volčji nagon ali zdrava poslastica?

Z iskanjem odgovora na to vprašanje so se začeli ukvarjati tudi znanstveniki in ugotovili so, da ni kar vsak kakec okusen priboljšek. Velik dejavnik priljubljenosti iztrebka je njegova svežina (stari kakci torej ne pridejo v poštev). Naklonjenost do iztrebkov izhaja iz zgodovine, iz življenja volka in prednikov udomačenega psa, povezana pa je s preprečevanjem parazitov.

Hrustanje kakcev, znano tudi kot kaprofagija, je med sesalci zelo pogosto. Tovrstno vedenje najdemo pri glodalcih, kuncih, bobrih, slonih in primatih (razen človeka) in ga lahko opišemo kot drugo priložnost, da žival pridobi hranila iz hrane. Bolni ali sestradani psi iztrebke tako morda pohlastajo zaradi lakote ali bolezni. To pa ne pojasnjuje, zakaj bi sicer zdravi psi tako oboževali kakce.

[members_only]

Kaj pravijo raziskave?Mops z očali, na modrem ozadju s kalkulacijami

Da bi to temo dodobra raziskali, so raziskovalci izvedli dve spletni anketi, v katerih so zbrali okoli 3000 odgovorov skrbnikov psov v ZDA in Kanadi. V eni raziskavi so preučevali navade psov, ki so oboževali kakce in v drugi navade tistih, ki jim niso šli tako v slast. Pri »kakcejedcih« so zbrali še podatke o pogostosti, vztrajnosti vedenja in tipu najljubšega iztrebka.

Približno 16 % anketirancev v prvi raziskavi je dejalo, da hrustanje kakca ni bilo povezano s prehranskimi pomanjkljivostmi. Zanimivo je, da je kar 82 % »kakcejedcev« hlastnilo samo na drekce, ki niso bili stari več kot dva dneva. V podrobnejši raziskavi, samo za ljubitelje kakcev, jih je 38 % tedensko snedlo kakšen iztrebek, 62 % pa se je z njim posladkalo kar vsak dan. Še ena presenetljiva ugotovitev je, da ima kar 85 % vseh pasjih ljubiteljev iztrebkov rajši sveže kakce.

Volčji predniki

To preferenco so raziskovalci opazili v obeh raziskavah in je lahko pomemben ključ nadaljnjih raziskav, s katerimi bi še bolje spoznali nagonsko vedenje, ki so ga domači kužki prevzeli od svojih prednikov. Volkovi iztrebljajo jajčeca črevesnih zajedavcev (kot so trakulje) v svojih iztrebkih in le-ta se v nalezljive ličinke običajno razvijejo šele po nekaj dneh. S hranjenjem s svežimi iztrebki volkovi tako zmanjšujejo tveganje za parazitsko okužbo.

Prehranjevanje kot rutina

Raziskovalci so v anketah našli še en odgovor, in sicer so psi tako podvrženi rutini, da jih težko odvadimo hranjenja z iztrebki. Ne glede na metode (z drugimi posladki, vzgojnimi ukrepi ali nagradam), je bila uspešnost pri odvajanju od kakcev od 0 do 4-odstotna. Kako pa se s z ljubečim odnosom psička do kakcev soočate vi?

[/members_only]

Maša Pirnat

 

Vir:
www.livescience.com