Zakaj psi obožujejo iztrebke?

244

Da so kakci prava pasja poslastica, je dobro poznano dejstvo, nad katerim smo skrbniki malo manj navdušeni. Kakšen nagon pa psičke vodi v takšno početje? Zakaj jim gredo iztrebki tako zelo v slast? Z iskanjem odgovora na to vprašanje so se začeli ukvarjati tudi znanstveniki in ugotovili so, da ni kar vsak kakec okusen priboljšek. Velik dejavnik priljubljenosti iztrebka je njegova svežina (stari kakci torej ne pridejo v poštev). Naklonjenost do iztrebkov izhaja iz zgodovine, iz življenja volka in prednikov udomačenega psa, povezana pa je s preprečevanjem parazitov.

Hrustanje kakcev, znano tudi kot kaprofagija, je med sesalci zelo pogosto. Tovrstno vedenje najdemo pri glodalcih, kuncih, bobrih, slonih in primatih (razen človeka) in ga lahko opišemo kot drugo priložnost, da žival pridobi hranila iz hrane. Bolni ali sestradani psi iztrebke tako morda pohlastajo zaradi lakote ali bolezni. To pa ne pojasnjuje, zakaj bi sicer zdravi psi tako oboževali kakce.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir: