Nega pasjih tačk

1019

Za pse so pasje tačke edino obuvalo, ki ga imajo, zato moramo kot lastniki posvetiti tudi veliko pozornosti negi le teh, da jim bodo le te služile kot dobro obuvalo še dolgo časa. Na kaj vse moramo biti pozorni, kdaj je potreben obisk veterinarja in kaj dejansko vse vključuje nega pasjih tačk, pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Nega krempljev

Nega krempljev je eden izmed najbolj prepoznavnih delov nege tačk med lastniki, v kar vključujemo redno striženje in brušenje le teh. Pomembno je, da se zavedamo, da se v stoječem položaju kremplji ne smejo dotikati tal, saj le ti posledično otežijo hojo in na dolgi rok povzročijo celo deformacijo ter nepravilno rast le teh. Kako pogosta je nega krempljev, je veliko odvisno od samega terena, po katerem se le ti gibajo, in od obsega vsakodnevnega gibanja.Pomeranec se veselo nasmiha, ko mu strižejo krempeljčke

Za striženje krempljev potrebujete pilico in posebne klešče za striženje pasjih krempljev. Ob striženju je potrebna izredna pazljivost, da odrežemo zgolj in samo mrtvi del kremplja, saj lahko v nasprotnem primeru kužka poškodujemo in sprožimo močno krvavitev. V primeru, da ni razvidno, kje se začne živi del kremplja, svetujemo postopno krajšanje ali pa kužka raje peljite k veterinarju, ki bo to delo opravil na mesto vas. Po samem striženju kremplje pobrusimo z manjšo pilo in se s tem znebimo tudi ostrih robov, ki jih lahko za sabo pustijo klešče.

Nega med prstki na tačkah

V nego tačk vključujemo tudi nego med prstki na tačkah, na kar tudi mnogi lastniki hitro pozabijo. Pri tem je pomembno redno čiščenje in krajšanje dlake na teh predelih. Redno čiščenje med prski na tačkah je ključnega pomena, da ne bi prišlo do poškodb zaradi tujkov, ki radi zahajajo v te dele. Priporočljivo je čiščenje po vsakem sprehodu, pri čemer lahko poleg umivanja uporabimo tudi pinceto, v primeru, da gre za kakšen bolj delikaten tujek, kot je košček stekla. V nego med prstki na tačkah vključujemo tudi krajšanje predolge dlake med blazinicami, ki se lahko v nasprotnem primeru hitro zavozla in ovira psa med hojo.

Nega pasjih blazinic

Pasje blazinice so najbolj izpostavljeni predel pasjih tačk, ki s časom postanejo vse bolj trde, hrapave ali celo razpokane, zato je ključnega pomena redna nega le teh.

Med najpomembnejši del nege skozi celo leto ni samo čiščenje blazinic s toplo vodo, ampak tudi redno vlaženje le teh z naravnimi mazili. Kot lastniki se moramo tudi zavedati, da so pasje blazinice najbolj na udaru v Blazinice na pasji tačkipoletnem in zimskem času.

V poletnem času pasjim blazinicam najbolj škoduje vroč beton in asfalt, ki lahko povzroči opekline na blazinicah, zato je pomembno, da poleg tega, da se tem površinam poleti izogibamo, tačke po sprehodu tudi ohladimo in namažemo z mazilom za zaščito tačk.
V zimskem času pa lahko prav tako hitro pride do poškodb pasjih blazinic z nizkimi temperaturami in slanimi površinami, zato je tudi v tem času ključnega pomena dobra nega pasjih tačk. Pomembno je, da po vsakem sprehodu tačke dobro umijemo s toplo vodo in na posušene nanesemo mazilo za zaščito tačk.

Kdaj je čas za obisk veterinarja?

Lahko pa kljub dobri negi tačk pride do situacije, ki je ne moremo rešiti sami in je zato nujen obisk veterinarja. Eden izmed takšnih primerov so globlje rane, ki so lahko posledica tujkov v tački ali ureznin z različnimi ostrimi predmeti. Veterinar bo v tem primeru rano dobro pregledal, odstranil morebitne tujke v njej in rano tudi dobro oskrbel. Veterinarska oskrba je potrebna tudi v primeru hudih opeklin in mehurjev, sploh če se zaradi njih kuža ne more normalno gibati.

Vsekakor pa se moramo kot lastniki zavedati, da je pomembno, da obiščemo veterinarja tudi v primeru, da kuža šepa in sami ne moremo ugotoviti ali rešiti točnega vzroka šepanja. V tem primeru bo veterinar kužka dobro pregledal in na podlagi tega ugotovil vzrok ter temu primerno tudi ustrezno ukrepal.

 

Vesna Kropf

 

Viri:

www.pets.webmd.com

www.thefarmersdog.com

www.halifaxhumanesociety.org