Pekinez

4326

PekinčanPrimeren za:
Prvega psa
Družine z otroki
Manj aktivne posameznike

Na kratko o Pekinezu:
Majhen
Inteligenten
Trmast
Pogumen
Privržen lastniku
Previden z neznanci

Posebne zahteve:
To je družni pes, ki najbolj od vsega ceni človeško družbo. Ta pes je rad s svojim skrbnikom, zato je izredno primeren za ljudi, ki več časa preživijo doma, na primer upokojence, saj tudi ne potrebuje veliko fizične aktivnosti. Nega je, zaradi dolge dlake, relativno zahtevna. Odlično se prilagodi bivanju v stanovanju, ni pa primeren za bivanje na prostem ali v pesjaku.

Zgodovina

Pasma je dobila ime po starodavnem mestu Peking, kjer so bili Pekinezi spremljevalci kitajskih monarhov. Pekineze so imeli za svete pse, ki naj bi preganjali zle duhove, ljudje brez plemenite krvi pa so tem psom klanjali. Ko je cesar umrl, so njegovega Pekinčana žrtvovali, da bi ga lahko varoval tudi v posmrtnem življenju. Zaradi dolge zgodovine čaščenja Pekinezov kot skorajšnja božanstva, imajo še danes ti psi na Kitajskem poseben pomen.
Leta 1860, ko je Britanija zavzela Kitajsko cesarsko palačo, so dali Kitajci vse tamkajšnje pse usmrtiti, da ne bi prišli v roke tujcev. Kljub pomoru pa je pet preživelih primerkov na koncu vendarle prišlo v skrbne v roke Kraljice Viktorije in ravno ti psi so predniki Pekinčana, kot ga poznamo danes. Pri nas je že desetletja priljubljen spremljevalec družin in starejših ljudi, saj je zaradi svojega prijetnega temperamenta in nezahtevne narave odličen družabnik.

Videz

Pekinez je majhen, kompakten pes, s čokatim, mišičastim telesom. Glava je velika v primerjavi s telesom, obraz pa je značilen, s potlačenim gobčkom. Široko čeljust izpolnjujejo drobni zobje, velike, črne oči pa so postavljene nekoliko narazen in črno obrobljene. Ušesa imajo obliko srca in so nasajena na vrhu lobanje, poravnana z glavo. Ušesa so močno odlakana, zato se zdi, da se kar zlijejo z glavo, kar daje psu pravokoten videz. Vrat je kratek in močan, noge pa ravno tako kratke, debele in močne. Rep je visoko nasajen, gosta dlaka pa pada naprej.
Kožuh Pekineza je dvojen. Zunanja dlaka je dolga, grobe teksture, podlanka pa je mehka in gosta. Barvne različice so lahko v vseh barvah, včasih tudi s črno masko na obrazu.

Temperament

Pekinez je majhen, vendar zelo pogumen pes, zaradi česar je bil tako visoko cenjen s strani kitajskih cesarjev. Je inteligenten in močno predan svojemu lastniku, kar ga odlikuje kot izjemnega družabnika in prijatelja. Zaradi njegove naravne trmoglavosti, je lahko vzgoja nekoliko bolj zahtevna, vendar pa se trud obrestuje, saj je to tudi izjemno dober čuvaj in resnično zvest prijatelj. Z nekonsistentno vzgojo pa lahko postane agresiven, ljubosumen in dominanten ter lahko razvije tudi sindrom majhnega psa ali motnje, kot so ločitvena tesnoba, anksioznost in druge neželene vedenjske vzorce. Z otroki se načeloma dobro ujame, če so ti lepo vzgojeni in poučeni o pravilnem ravnanju s psom. Po drugi strani pa Pekinez ni najbolj primeren pes za gospodinjstva, kjer so že drugi ljubljenčki, saj so izredno posesivni do lastnika. To je predvsem pes za tiste ljudi, ki iščejo predanega prijatelja in so mu pripravljeni ljubezen v enaki meri tudi vračati.

Zdravje in nega

Nega Pekineza je relativno zahtevna. Redno dnevno česanje dolge dlake je zelo pomembno, saj zagotavlja lepo in sijočo dlako ter hkrati zdravo kožo. Kopanje se priporoča redko, pogosteje lahko s suhim šamponom, obraz in obrazne gube je potrebno redno in skrbno čistiti, da ne pride do vnetij kože na obrazu. Samice sezonsko menjajo podlanko, na splošno pa je pri pasmi odpadanje dlake povprečno. Redna skrb za odstranjevanje trave, vejic in drugih predmetov z močno odlakanih tačk pa naj postane dnevna rutina po vsakem sprehodu, ki bo psu zagotovila zdrav, vesel in prijeten vsakdanji korak.
Pekinez je nagnjen k težavam z dihanjem, zato ne prenaša dobro visokih temperatur, zelo hitro pa se tudi prehladi. Ti psi so nagnjeni k težavam s hrbtenico in sklepi ter težavam pri porodu. Težave z dihanjem in srcem so ravno pogoste, specifična zdravstvena težava te pasme pa je tudi Trihiaza, ki povzroči nenormalno rast trepalnic, pri kateri trepalnice rastejo navznoter in dražijo oko, zaradi česar je včasih potrebna celo operacija.

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com