Izbira varnih igrač za psa

3636

Izbira-varnih-igrac-za-psaPomemben del pasjega življenja je tudi igra. Ob redni fizični aktivnosti pes potrebuje tudi mentalno spodbudo, pa tudi sprostitev. Pasje igrače so pomemben pripomoček, s katerim se bo pes zabaval, sproščal in izogibal dolgočasju, katerega posledice se pogosto kažejo v neželenem vedenju psa. Z igračami se bo seveda zabaval tudi v času vaše odsotnosti, ko bo sam doma in brez nadzora, zato morajo biti izbrane res premišljeno, skrbno in varno.

Izbira varnih pasjih igrač pa ni tako preprosta, ker je pri izbiri potrebno upoštevati več pomembnih faktorjev:  velikost, obliko, materiale, privlačnost, obstojnost in predvsem stoodstotno varnost.

Igrače za žvečenje

Ko se pes umiri, se bo najraje zamotil z igračami za žvečenje. Ob tem početju bo hkrati stimuliral svoje čeljusti za žvečenje, si čistil zobe in uporabljal svoje možgane. Psi svet okoli sebe raziskujejo z usti. Lizanje, okušanje in žvečenje je za pse tako nekaj podobnega, kot da bi brali dobro knjigo. Zadovoljil bo svoje potrebe po žvečenju in zaradi prezaposlenosti ne bo razmišljal o vaših čevljih, katerih niste utegnili skrbno pospraviti za seboj.

Prav pri izbiri primernih, varnih igrač za žvečenje, pa veterinarska stroka še posebej opozarja na previdnost pri izbiri. Takšne igrače so lahko tudi nevarne. Prva nevarnost je  povezana z možnostjo, da bi pes lahko odgriznil in požrl kakšen manjši delček igrače, kar je lahko nevarno. Vedno izberite svojemu psu takšno igračo, ki je dovolj velika zanj in nima številnih manjših delcev, ki bi jih bilo mogoče zlahka odgrizniti ali odtrgati.

Običajno so žvečilne pasje igrače narejene iz polivinilklorida (PVC) ali gumijaste plastike, kar predstavlja drugi resen problem, povezan z nevarnostmi strupenih kemikalij ter ftalatov. Snovi, ki nastajajo pri predelavi in obdelavi plastičnih mas, se kasneje z žvečenjem ter v stiku s toploto in vlago spet sproščajo in se lahko nalagajo v telesu vašega psa, kar predstavlja tveganje za bolezni ledvic, jeter in reproduktivih organov.

Teksturo in obliko žvečilne igrače lahko izbere lastnik, zanesljivega podatka, kaj vse vsebuje material iz katerega je igrača izdelana, pa žal ne boste našli nikjer. Vinil igračke navadno nimajo opozorilnih znakov, glede varnosti materiala pa se lahko natančneje pozanimate pri posameznem proizvajalcu.

Zanesljive in varne igrače so narejene iz debele, netoksične gume, trpežne, varne in zabavne. Njihova oblika je po navadi zelo domišljena, saj imajo v sredini luknjo, v katero lahko svojemu psu občasno skrijete njegov najljubši priboljšek, za katerega se bo zelo potrudil in se ob tem tudi neizmerno zabaval. Na voljo so različne velikosti in trdote, zaradi česar lahko izbiro kar najbolj prilagodite tudi posamezni pasmi in velikosti psa.

Tudi žogice so zelo primerne in zabavne, saj jih kuža lahko uporablja doma in tudi zunaj, v igri z vami. Pozorno izberite ustrezno velikost in material.

Industrijsko pripravljene kosti za žvečenje

Industrijsko pripravljene kosti za žvečenje  se morda zdijo naravna izbira za vašega psa, pa vendar temu ni tako. Med obdelavo je material izpostavljen številnim kemikalijam, vključno z belilom in barvo, preden se znajde na prodajnih policah v svoji prepoznavni obliki. Prav tako se med žvečenjem lahko razdeli na majhne koščke, le-ti pa lahko prav tako prestavljajo nevarnost za zadušitev psa.

Ker so tudi kosti za žvečenje narejene iz različnih materialov, obstaja preprost test, ki ga lahko opravite sami: zasadite noht v kost – v kolikor ne morete pustiti sledi nohta na materialu, to pomeni, da je takšna kost za mladiče in starejše pse absolutno pretrda, saj jim lahko med žvečenjem poči zob.

Izbira velikosti varne pasje igrače

Tudi velikosti igrače namenite posebno pozornost, saj so majhne igračke lahko resna nevarnost za vašega pasjega prijatelja. Preprost test, kako velika naj bo igrača, opravite na naslednji način: opazujte psa med zehanjem in ocenite velikost široko odprtega grla. Igrača, ki jo boste izbrali, naj bo najmanj za 10% večja od velikosti pasjega grla.

Izbira trgovin v katerih nakupujete pasje igrače

Trgovci sami določajo standarde za polnjenje svojih polic s pasjimi igračami, večina veljavnih predpisov in standardov naj bi bila sicer primerljiva s standardi, ki veljajo za prodajo otroških igrač, vendar je žal nadzor pogosto pomanjkljiv. Priporočljivo je obiskovati velike specializirane trgovce s pasjimi igračami, kjer je tudi ponudba večja in nadzor nad prodajnimi artikli verjetno tudi bolj reden.

Upoštevanje zdravstvenega stanja, diete in morebitnih alergij vašega psa

Pri izbiri pa nikakor ne gre zanemariti morebitne preobčutjivosti in alergije psa, kadar se odločate za izbiro pasjih priboljškov. Skrbno preverite sestavine navedene na embalaži in izberite takšne, ki ne vsebujejo  alergenov.

Izogibanje igračam, ki spominjajo na vsakodnevne predmete

Nikoli ne kupujte psu igrač, ki spominjajo na vaše športne copate! Pes mora namreč jasno in nedvomno razlikovati med svojimi igračami in vašimi osebnimi predmeti, če želite, da bodo ostali nedotaknjeni. Če ima vaš otrok plišaste igrače, s katerimi se pes ne sme igrati, se izogibajte tudi podobnosti izbranih pasjih igrač, saj mora kuža jasno razlikovati tudi med njimi!

Priporočljivo je, da ima kuža na voljo več igrač, saj se tudi psi, prav tako kot otroci, s časom določene igrače naveličajo.

Smiselno je, da občasno katero od pasjih igračk za nekaj časa pospravite in jo nato ponovno ponudite svojemu psu, ko bo nanjo že povsem pozabil. Tako bo zanj spet postala zabavna in zanimiva, kot bi bila nova!

Maja Kalaš

Viri: thebark.com
www.prevention.com
vetmedicine.about.com
www.drsfostersmith.com

 

narocite-se-na-revijo-kuzek