Obedience, kinološka disciplina, ki se uveljavlja tudi v Sloveniji

obedience-kinoloska-disciplina-ki-se-uveljavlja-tudi-v-sloveniji FCI Obedience je mednarodno priznana kinološka disciplina, ki se tudi v Sloveniji počasi, a vztrajno razvija ter dobiva nove privržence. Na račun nepoznavanja jo mnogokrat zamenjamo z drugimi oblikami treningov poslušnosti, pa vendar je to samostojna disciplina, s pomočjo katere psa učimo samokontrole in ustvarjalnega sodelovanja z vodnikom. Da dosežemo visok nivo poslušnosti tako ob vodniku kot na daljavi, je potrebno vseskozi ohranjati dobro vzdušje, povezanost in visoko motivacijo za karseda natančno izvedbo vaj.

Na tekmovanjih v Obediencu lahko sodelujejo prav vsi psi, ne glede na pasmo ali velikost, pomembno je dobro in usklajeno medsebojno sodelovanje. Disciplino sestavljajo trije uradni razredi (OB1, 2 in 3), katerih pravila so postavljena s strani FCI, ter dodatna predkategorija (razred začetniki/debutanti), kjer pravila določi oziroma prilagodi vsaka država zase. Glavni kriterij ocenjevanja so do popolnosti natančno, hitro in samostojno izvedene vaje ter dober medsebojni odnos med vodnikom in psom, saj se poleg posameznih vaj ocenjuje tudi splošni vtis psa skozi celotno tekmovanje.

Vsi tekmovalni razredi vsebujejo naslednje vaje:

  • prosta vodljivost (hoja poleg ob vodnikovi levi nogi),
  • položaji v gibanju (stoj, sedi in prostor),
  • odpoklic,
  • prinašanje prinosila (lesenega, v višjih razredih pa tudi kovinskega),
  • pošiljanje naprej v kvadrat (s štirimi stožci omejen prostor),
  • vodljivost na daljavo (sprememba položajev stoj, sedi in prostor),
  • odlaganje (v sedi ali prostor z vodnikom v ali izven vidnega polja).

V razredu 1 je po novem pravilniku (v veljavi od 1. 1. 2016) še vaja pošiljanje psa okoli stožca in povratek, sicer pa se v višjih razredih pojavijo še prekinjen odpoklic (z vmesnim ustavljanjem v stoj in prostor), identifikacija (iskanje in prinašanje predmeta z vonjem po lastniku), prinašanje kovinskega prinosila čez skakalnico ter usmerjeno prinašanje lesenega prinosila. Po novem pravilniku pa nas v razredu 3 čaka tudi nova, kompleksna vaja vodljivosti na daljavo: pošiljanje psa naprej okoli stožca, ustavljanje v enem od položajev stoj, sedi ali prostor ob povratku nazaj, nato pa še usmerjeno prinašanje levega ali desnega prinosila s preskokom čez skakalnico. V vsakem višjem razredu so vaje kompleksnejše ter morajo biti izvedene še natančneje.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Jana Dretnik

Vir: Rules & Guidelines for Obedience Trials for Classes 1 & 2 & 3, Federation Cynologique Internationale

 

Objavljeno v osemindvajseti številki revije Kužek