Nega zob pri psih

Zobna higiena je pri psih prav tako pomembna kot pri ljudeh. Mnogi so prepričani, da so zobne obloge in slab zadah iz pasjega gobca nekaj povsem normalnega, vendar pa to že lahko kaže na težave v ustni votlini. Zobni kamen, v katerega se s časom spremenijo zobne obloge, draži dlesni in povzroči njihovo vnetje. To vodi do paradontoze, lahko pa tudi do resnih sistemskih težav. Bakterije, ki v poškodovanem obzobnem tkivu vdrejo v krvni obtok, lahko napadejo srce, jetra ali ledvice. Zato je pasje zobe treba redno negovati. Zobni kamen lahko odstrani le veterinar z ultrazvočnim aparatom, za poseg pa mora psa anestezirati. Da bi se anesteziji, posegu in ne nazadnje tudi stroškom izognili, moramo redno pregledovati ustno votlino psa in poskrbeti za odstranjevanje zobnih obolg. Najučinkovitejše je mehanično odstranjevanje oblog, torej ščetkanje, zobne obloge pa si psi odstranijo tudi z žvečenjem večjih kosov mesa, veziva, kosti ali izdelkov iz posušene kože.

Pasje zobe bi bilo najbolje ščetkati vsak dan, najmanj pa dvakrat na teden, vmes pa psu po obrokih lahko ponudimo kakšne žvečljive igrače, kot so izdelki iz kože, bikovke ali podobne žvečilke. Najbolje je, da za ščetkanje uporabimo zobno ščetko, ki je prilagojena psom, lahko tudi tako, ki si jo nataknemo na prst. Če želimo na ščetko nanesti zobno pasto, ta nikakor ne sme biti človeška, saj je za pse nevarna. Pasje zobne paste imajo okus po piščancu ali ribi, da jo psi lažje sprejmejo. Obstajajo tudi encimske paste, ki še učinkoviteje razgradijo zobne obloge.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Veronika Valentin

 

Objavljeno v trinajsti številki revije Kužek