Miniaturni pinč

2567

Primeren za:
Izkušene lastnike psov
Družine s starejšimi otroki

Na kratko o miniaturnem pinču:
Živahen
Zabaven
Neustrašen
Atletski

Posebne zahteve:

Miniaturni pinč je droben kuža, primeren za mestno življenje v manjšem stanovanju, vendar pa vseeno potrebuje enako vzgojo, šolanje in aktivnost kot njegov večji bratranec, srednji pinč.

Zgodovina

Miniaturni pinč je nemška pasma, ki je nastala s križanjem pasem kot so italijanski hrt, jazbečar in nemški pinč. Prva dokumentacija miniaturnega pinča sega skoraj dvesto let v preteklost. Po izgledu močno spominja na veliko večjega sorodnika, dobermana, saj si oba delita prednike v nemškem pinču. Uporabljali so ga kot zatiralca škodljivcev na kmetiji in v hlevu – kljub majhni postavi je zelo pogumen in vztrajen pes, ki se ne ustraši niti največje podgane. Pasma je uživala veliko prepoznavnost v svoji domovini Nemčiji ter v skandinavskih državah, v začetku dvajsetega stoletja pa se je razširila tudi v Združene države Amerike, kjer je še danes zelo priljubljena.

Videz

Miniaturni pinč je na videz pomanjšana verzija srednjega nemškega pinča, kljub majhni postavi pa še vedno ohranja eleganco in skladnost. Doseže do 30 cm plečne višine in težo okrog 5 kg. Glava je močna in dolga, z dobro definiranim stopom ter klinasto oblikovanim gobčkom, ki se konča s črnim noskom. Oči so temne in ovalne oblike, ušesa pa visoko nastavljena in trikotno oblikovana padajo tesno k licem. Vrat je eleganten in ne prekratek, brez odvečne kože in lepo prehaja v hrbtno linijo, ki je proti zadnjem delu psa nekoliko spuščena. Prsni koš je širok in ovalne oblike, spodnja linija pa je zakrivljena navzgor. Rep je naraven, nošen ravno ali nekoliko sabljasto zakrivljeno. Prednje noge so ravne in dobrih kosti, tačke pa majhne in elastične. Zadnje noge so mišičaste in dobro okotene. V gibanju ostane hrbet čvrst in raven, korak je harmoničen, močan in svoboden. Dlaka je kratka in tesno prilegajoča po celem telesu, svetleča in brez golih območij. Lahko je po celem telesu enotne barve – rjave, rdečerjave ali temnorjave, ali pa je črne barve z rjavimi oznakami.

Temperament

Kljub majhni postavi ima miniaturni pinč velik karakter, saj je pogumen, živahen in aktiven pes, ki potrebuje dosledno vzgojo in šolanje, saj v nasprotnem primeru lahko postane težaven. Nagnjen je k bevskanju. Načeloma se dobro razume z drugimi živalmi, seveda pa je pomembna zgodnja socializacija in navajanje na različne situacije. Tudi z otroci se dobro razume, vendar pa moramo paziti, da znajo previdno ravnati s psom, saj lahko v nasprotnem primeru hitro pride do poškodbe psa. Miniaturni pinč je zelo inteligenten in se hitro uči, zato mu ne smemo dopustiti, da nas prelisiči. Čeprav so idealni za življenje v manjšem stanovanju, pa vseeno potrebujejo aktivne dnevne sprehode in mentalno stimulacijo, da bodo pridni in zadovoljni. Ob pomanjkanju aktivnosti in pretiranem hranjenju se hitro zredijo, kar pa negativno vpliva na njihovo fizično in mentalno zdravje.

Zdravje in nega

Je načeloma zdrava pasma brez pogostih genetskih težav, vendar pa moramo vseeno psa kupiti pri odgovornem vzreditelju, ki pari le zdrave in karakterno stabilne živali.
Miniaturni pinč je lahek za nego, saj njegova kratka dlaka ne potrebuje posebne pozornosti, razen občasnega krtačenja z gumijasto krtačo, da odstranimo odmrlo dlako.

Viri: dogbreedinfo.com
fci.be