Labradorec

12408

LabradorecPrimeren za:
Prvega psa
Družine z otroki
Posameznike z več ljubljenčki
Aktivne posameznike

Na kratko o Labradorcu:
Inteligenten
Zvest
Ljubezniv
Aktiven
Družaben
Odličen terapevtski pes in pes vodnik
Primeren za službenega ali reševalnega psa

Posebne zahteve:
Labradorec lahko živi v stanovanju ali hiši z vrtom, tudi v pesjaku, če ima ustrezno zavetje. V hladnejših temperaturah naj prenočuje na toplem. To je izredno učljiv pes, ki je nadvse primeren tudi za bolj zahtevno šolanje in različne kinološke športe, brez ustrezne fizične in mentalne stimulacije pa bo nesrečen.

Zgodovina

Labradorec izvira iz Nove Fundlandije, kjer je bila vzrejena za pomočnika ribičem in je ena izmed najstarejših sodobnih pasem psov. V devetnajstem stoletju so bili primerki pasme pripeljani v Anglijo, z ladjami, ki so pripotovale iz Labradorja. Pasmo so nato nadalje križali s  Setrom, Španjelom in drugimi vrstami prinašalcev, po katerih je podedovala močan lovski nagon ter naravne sposobnosti sledenja in prinašanja, ki ga danes odlikujejo kot odličnega psa za odkrivanje narkotikov, opravljanje aktivnosti službenih psov, pomoči slepim in invalidnim osebam ter terensko preizkušanje v vseh športnih aktivnostih. Zaradi svoje naravne inteligence, izjemnih sposobnosti, poslušnosti in učljivosti je Labradorec danes nadvse priljubljen družinski spremljevalec.

Videz

Poznamo dve različici Labradorca, angleško in ameriško, ki se po videzu razlikujeta. Angleška različica je nekoliko večja in močnejša od Ameriškega Labradorca, ki pa je na prvi pogled elegantnejši in nekoliko višji. Barve dlake obeh različic so bež, črna, zlata ali čokoladna, zelo redka pa je tudi srebrna ali siva barva, ki je še vedno precej sporna, ker nekateri trdijo, da gre za posledico križanja z Weimerancem, drugi pa so mnenja, da gre dejansko za naravno gensko mutacijo. Dlaka je kratka, gladka, vodoodporna in za nego ni zahtevna.
Labradorec je velik pes, ki tehta med 25 in 35 kilogrami. Telo je nekoliko daljše od plečne višine, rep je močan in debel pri korenu ter se postopoma oži proti konici. Noge so močne in kompaktne z plavalno kožico med prsti, zaradi katere so ti psi tudi  izvrstni plavalci.
Zobje so postavljeni v škarjast ali raven ugriz, gobec je precej širok, vrat pa širok in močan. Srednje velike oči so postavljene precej narazen. Barva oči pri zlatih, bež in črnih psih mora biti rjava,  pri čokoladno rjavih pa čokoladna. Posamezni primerki imajo lahko tudi zelene ali zelenkasto-rumene oči, pri srebrnih psih pa je tudi barva oči običajno siva. Ušesa so viseča in srednje velika.

Temperament

Labradorec je že desetletja ena izmed najbolj priljubljenih pasem v Evropi. To so ljubeznivi, dobrosrčni, inteligentni, zvesti, uravnovešeni in zelo učljivi psi, ki resnično uživajo v delu in  druženju s človekom. Veljajo za odlične družinske pse, saj se dobro razumejo z otroki vseh starosti, pa tudi z drugimi psi in mačkami, zaradi česar lahko brez težav tudi sobivajo z njimi. Labradorci se zelo radi igrajo, plavajo in sodelujejo v različnih pasjih športnih disciplinah, potrebujejo pa veliko gibanja in tudi mentalne stimulacije, zato nikakor niso primerni za manj aktivne posameznike. Labradorec bo ves vloženi trud vračal z obrestmi, saj se bo izkazal pri vsaki nalogi, pred katero bo postavljen.

Zdravje in nega

Za nego Labradorci niso posebno zahtevni, saj je njihova dlaka kratka. Zadošča že občasno krtačenje, da se odstranijo prašni delci, sicer pa se dlaka uspešno čisti tudi sama. Ker pasma zelo rada plava, se po plavanju priporoča izpiranje z vodo, s šamponom pa naj bo kopanje čim bolj redko, saj šamponi z dlake sperejo naravna zaščitna olja, ki jo naredijo tako odporno na vodo in umazanijo.  Načeloma so to precej zdravi psi, nagnjeni pa so k težavam s sklepi,  očesnim boleznim in tumorjem mastocitov.

 

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com