Kako skopamo zares velikega psa?

3092

kako-skopamo-zares-velikega-psaVprašanje, ki si ga pogosto zastavljajo bodoči lastniki zelo velikih pasem psov je, kako in kje pravzaprav skopati zelo velikega psa.

Rešitev je več, verjetno pa si pri zelo velikih psih, ki morda tudi bivajo na prostem v pesjaku, res ne želite izvajati kopanja v svoji domači kopalnici in si takšnega  početja niti ne predstavljate.

Odločitev je tako na dlani: psa ne boste kopali v hiši. Naslednja najboljša možnost je torej kopanje psa zunaj, na domačem vrtu ali terasi.

Če imate morda na voljo priročen majhen bazen, ga napolnite z mlačno vodo in v njem okopajte psa. Za ta namen pa lahko uporabite tudi veliko plastično vedro, s katerim lahko polivate psa ali morda plastično kad v kateri ste kopali otroke, skratka posodo ustrezne velikosti, ki naj omogoča psu, da lahko v njej sproščeno in čim manj utesnjeno stoji.

Kadar te možnosti nimate, si lahko uspešno pomagate tudi z uporabo vrtne cevi (običajno jih imate na vrtu za zalivanje), v kolikor le poskrbite za ustrezno temperaturo vode. Voda namreč ne sme biti mrzla.

Torej na enega izmed izbranih načinov najprej temeljito zmočite dlako vašega velikega štirinožca. Nato skrbno nanesite izbrani pasji šampon, začnite na vrhu glave in nadaljujte proti repu, za ušesi in pod repom, seveda ne izpustite spodnjega dela telesa, ušes in tac. Temeljito, s krožnimi gibi nežno vtrite šampon v dlako tako, da pride vse do kože, izogibajte pa se predelu okoli oči. Pustite delovati šampon nekaj minut, nato pa ga izperite z veliko količino tople tekoče vode (pomagajte si torej z vedrom za polivanje psa ali s priročno cevjo). Postopek po potrebi ponovite.

Zadnje izpiranje z vodo naj bo res temeljito. Prepričajte se, da ste odstranili vse ostanke šampona, da ne bi prišlo do težav in draženja pasje kože. Dopustite, da se vaš veliki kosmatinec sam temeljito otrese, s čimer zanesljivo ne bo težav, saj bo pes z velikim navdušenjem škropil vsevprek in se otresal. Osušite ga lahko še z veliko mehko brisačo, nato pa v poletnih mesecih pustite, da se dlaka do konca posuši na zraku.

Sušenje s sušilcem za lase verjetno ne bo prišlo v poštev, v kolikor pa imate možnost sušenja na terasi, vsekakor lahko poskusite tudi to.

V zimskih mesecih, ko zunanje temperature močno padejo,  bo seveda kopanje psa na prostem nemogoče.

Kopanje bo potrebno zagotoviti v ogrevanem prostoru, morda je to lahko domača garaža ali  kakšen primeren zaprt in ogrevan kletni prostor, kjer bo škropljenje psa z vodo lahko potekalo brez nepopravljive škode za prostor in opremo. Postopek kopanja bo načeloma enak kot kopanje na prostem. .

Če pa primernega ogrevanega prostora nimate na voljo, je priporočljivo in verjetno neizogibno, da v zimskem obdobju s svojim velikanom raje obiščete bližnji ustrezno opremljen pasji salon (povprašajte, kje lahko poskrbijo tudi za večje pse), kjer bodo z veseljem opravili storitev in skrbno okopali vašega velikega prijatelja.

 

Maja Kalaš

Vir: www.wikihow.com

narocite-se-na-revijo-kuzek