Ali je varno psu dajati kosti?

8092

Veliko je že bilo napisanega na temo hrane, ki jo psi lahko jedo in hrane, ki je za pse škodljiva, strupena ali nevarna. Kljub vsemu pa številne lastnike še vedno muči predvsem ena dilema: ali so kosti za pse varne ali ne in ali psi zaradi naravne potrebe po žvečenju vendarle potrebujejo tudi kosti v svoji prehrani?

V glavah laične javnosti je namreč še vedno globoko zakoreninjena prastara misel, da psi morajo jesti kosti. Že vse od davnih starih časov, ko so bili psom lahko namenjeni le ostanki, so bile prav kosti, zaradi pomanjkanja mesa v prehrani malega človeka, tako tudi za pse veljale za prave praznične poslastice.

Od takrat pa je naše poznavanje psov na srečo že močno napredovalo, s tem, ko so postali človekovi najboljši prijatelji in dobili mesto v naših srcih in naših posteljah. Najboljšim prijateljem pa seveda želimo in po svojih močeh tudi zagotavljamo izključno najboljše, mar ne?

No, pa razčistimo: Na splošno velja, da so kosti za pse nevarne, zlasti kadar so kuhane, zato tudi veterinarska stroka danes resno opozarja, da lahko prav kosti povzročijo številne zdravstvene težave, med katerimi so seveda tudi zelo resne in smrtno nevarne. Te zdravstvene težave so najpogosteje:

  • Zlomljeni zobje

Čeprav imajo psi močnejše zobe in ugriz od človeka, pa je žvečenje kosti težko tudi zanje, zato lahko hitro privede do zloma kakšnega zoba, vključno s poškodbo koreninskega kanala, kar zahteva ekstrakcijo zoba. Ker je pasja dentalna medicina zahteven postopek, ekstrakcija pa se izvaja v splošni anesteziji, je pes zaradi poškodbe zob izpostavljen še številnim dodatnim tveganjem.

  • Poškodbe ustne votline

Rane in ureznine v ustni votlini, na jeziku in sluznicah, ki lahko nastanejo zaradi ostrih robov kosti ali odkrušenih drobcev so lahko nevarne, saj je v ustni votlini psa ves čas prisoten cel kup različnih bakterij, ki zlahka povzročijo še dodatne okužbe ran in zelo boleča vnetja. Zdravljenje takšnih procesov v ustni votlini je dolgotrajno in pogosto vključuje tudi uporabo antibiotikov, ki pa imajo lahko številne stranske učinke na celoten pasji organizem.

  • Zapora dihalnih poti zaradi ovire (drobcev kosti)

Drobce kosti, ki se krušijo med žvečenjem, lahko pes vdihne, kar lahko povzroči blokado dotoka zraka in posledično zadušitev.

Zapleti v prebavnem traktu

Kosti, ki se lomijo in nato potujejo skozi prebavni trakt, lahko povzročijo številne poškodbe v požiralniku, želodcu ali črevesju živali. V večini primerov je potreben kirurški poseg in odstranitev koščka kosti. Kadar odstranitev ni mogoča ali ni pravočasna, postane situacija nevarna in dejansko lahko povzroči tudi smrt psa zaradi notranjih krvavitev.

Tudi brez tega zapleta vse kosti povzročajo pri psih rahlo draženje črevesja in prebavnega trakta, zaradi česar se lahko pojavijo bruhanje, driska ali zaprtje.

Ali-je-psu-varno-dajati-kostiČe želimo psu vseeno omogočiti uživanje kosti, pa moramo razumeti, da obstajata dve vrsti kosti, to so užitne kosti in kosti, ki so namenjene le rekreacijskemu grizenju.

Užitne kosti so votle, mehke perutninske kosti, ki ne vsebujejo mozga (po navadi piščančje perutničke ter piščančji ali puranji vratovi) in ki jih lahko, zdrobljene v strojčku za mletje mesa, ponudimo psu kot dodatek k surovi prehrani. Takšne kosti so vir kalcija, fosforja im mineralov v sledovih, ki so lahko pomemben del surove diete.

Druga vrsta kosti so veliki kosi govejih kosti (najpogosteje stegnenice ali kolčne kosti), napolnjeni s kostnim mozgom, ki za psa nimajo posebne prehranske vrednosti in niso namenjene uživanju, temveč zgolj žvečenju, vendar pa so priljubljen način zabave in pozitivno vplivajo za dentalno zdravje psa.

Kadar psu ponudimo kost za žvečenje, ga moramo vedno skrbno opazovati. Če opazimo, da se koščki kosti lomijo in jih pes uživa, mu kost odvzamemo. Vedno mu ponudimo le surove kosti, saj se kuhane kosti bolj lomijo in krušijo, zaradi česar predstavljajo večjo nevarnost za pse. Psu ne dajemo piščančjih in prašičjih kosti ali reber, saj so te kosti bolj nagnjene k lomljenju. Kosi morajo biti dovolj veliki, da jih pes ne more pogoltniti.

Za zadovoljitev naravnih potreb po žvečenju pa lahko izberete tudi katero od varnejših alternativnih metod in ponudite svojemu psu industrijske kosti za žvečenje, vendar pa tudi pri tem bodite prisotni in pozorni. Na voljo so tudi številne žvečilne igrače za pse, posebni priboljški ali sušeni pasji mesni izdelki. Posvetujte se z izbranim veterinarjem in izberite najboljšo alternativo za svojega psa. Ponudite pa mu lahko tudi surovo zelenjavo in sadje, kar je lahko zelo okusno, zdravo, varno in za psa tudi zabavno.

Maja Kalaš

Viri: dogs.about.com
www.drbasko.com
www.petmd.com
www.dailypuppy.com