Kako pravilno odstranimo klopa?

8168

Klop, prisesan pod očesom psaKončno smo zakorakali v poletje, ko nas s sončnimi žarki obsijana jutra navdajajo z novo energijo in nas kar vleče v naravo. Enako velja za naše pasje prijatelje, ki nestrpno čakajo svoja dolga brezskrbna potepanja in nove dogodivščine na prostem.

Z višjimi temperaturami pa v naravi postanejo zelo aktivni tudi klopi. Torej, vsi tisti, ki veliko časa preživite s svojim psom v naravi, naj postane del vaše obvezne dnevne rutine po vrnitvi domov tudi temeljito pregledovanje sebe in psa za morebitne prisesane klope.

Kljub uporabi preventivnih zaščitnih sredstev in repelentov, namreč ni zagotovljene stoodstotne varnosti pred temi nevarnimi paraziti. Klopi pa se lahko tudi selijo z gostitelja na gostitelja, kar pomeni, da z enega psa lahko preidejo na drugega psa, pa tudi na človeka ali mačko in obratno.

Najbolj pomembno je, da klopa odstranite s psa čim prej, kajti šele po 24. urah po ugrizu in prisesanju na svojega gostitelja lahko klop dejansko tudi okuži psa s katero od nevarnih klopnih bolezni.

Kako prepoznamo klopa?

Klopi se najbolj pogosto zadržujejo v visoki travi ali v gostem gozdnem podrastju in drugem nizkem grmičevju, kjer mirno čakajo in prežijo na svoje žrtve.

Klopi so običajno majhni, skoraj kot bolhe veliki paraziti (od 1 do 30 mm), lahko pa so tudi večji, saj je njihova velikost odvisna od njihove nahranjenosti. Navadno so črne ali rjave barve in ovalne oblike, z osmimi nogami. Hranijo se s krvjo gostitelja.

Pregledovanje psa za klope

Ker klopi želijo do hrane priti brez posebnega truda, so najbolj izpostavljena tista mesta telesa, kjer je koža žrtve najbolj tanka, mehka in gladka. Predeli pri psih, ki klopom najbolj ustrezajo so za ušesi, okoli oči, na bradi in vratu, na prsih, po trebuhu, na pregibih tac (pazduhe), pod repom, okoli zadnjika in na šapah, tudi med prsti.

Temeljito pregledovanje in takojšnje odstranjevanje klopov pa je bistvenega pomena, če ne želite, da bi klop povzročil večjo škodo in zdravstvene težave vašemu psu.

Pred pregledom psa najprej umirite. Pomagajte si s kakšno pasjo igračko za žvečenje, morda s priboljškom, vsekakor pa z izkazovanjem svoje naklonjenosti in ljubezni.

S pregledovanjem telesa vedno začnite na hrbtu, nadaljujte ob straneh ter pod repom. Nato skrbno in temeljito preglejte glavo, predvsem področje za oziroma pod ušesi in okoli oči, nadaljujte pa s pregledom vratu in po prsih. Za konec se lotite skrbnega pregleda trebuha in podpazdušnih področij ter šapic, tudi med prsti. Pri dolgodlakih ali kodrastih psih si lahko pomagate z gostim glavnikom ali pa s pomočjo sušilca za lase, s katerim razpihate gosto dlako, kar vam omogoča lažji pogled vse do kože (uporabljajte hladen zrak!), če pes pihanju zraka ne nasprotuje. Psa preglejte po vsakem sprehodu!

Pregledovanje psa za klopeKako pravilno odstranimo prisesanega klopa?

Če ste našli klopa, brez panike. Najprej skrbno razmaknite dlako in primite klopa s pinceto ali posebno pripravo za odstranjevanje klopov čim bolj pri koži psa, tako, da odstranite celega klopa (glava namreč ne sme ostati v psu, saj to lahko povzroča draženje in včasih tudi okužbo) in ga izvlecite. Zelo pomembno je, da klopa med odstranjevanjem ne stisnete, kajti ravno takrat lahko klop spusti v kri žrtve še več potencialnih patogenih bakterij.

Klopa previdno primite za glavo čim bližje koži in ga nato nežno, naravnost in z eno potezo izvlecite iz psa. Obstajajo tudi posebni pripomočki za odstranjevanje klopov pri psih, s katerimi je odstranjevanje lažje.

Klopa nikoli ne poskušajte izvleči z golo roko, saj obstaja potencialna nevarnost, da bi se okužili tudi sami, če je bil klop prenašalec katere od bolezni. Priporočljiva je uporaba rokavic iz lateksa, vendar največkrat ob pravilni uporabi pincete ni obvezna.

Kaj storimo s klopom, ko ga odstranimo?

Odstranjenega klopa odložite v kozarec ali epruveto, ki ste ga/jo pred tem napolnili z alkoholom in zaprite/pokrijte s pokrovom, da klop ne more ven. Brez skrbi, če se klop še vedno premika, v dnevu ali dveh vsak klop v alkoholu pogine.

Nega mesta vboda klopa

Na mesto vboda, od koder ste odstranili klopa, vtrite nekaj razkužila za pse ali ga namažite z antibiotičnim mazilom (ki ga dobite pri veterinarju), kar je prav tako učinkovita zaščita pred morebitno okužbo. Po odstranitvi klopa si temeljito umite roke z vodo in milom, uporabite lahko tudi razkužilo.

Klopi so prenašalci številnih neprijetnih, pa tudi nekaterih nevarnih bolezni, zlasti lymske borelioze, anaplazmoze in babezioze (vse tri so pogoste tudi v Sloveniji).

Ali je po odstranitvi klopa potreben obisk veterinarja?

Priporočljivo je, da v primeru, da se po odstranitvi klopa pes nenavadno obnaša (še posebno v primeru, ko ste odstranili več klopov ali je bil klop zelo velik), obiščete svojega izbranega veterinarja in opravite preventivni pregled in izključite morebitno okužbo. Na pregled vzemite s seboj tudi odstranjene klope, saj bodo morda veterinarju lahko v veliko pomoč, če bo potrebno zdravljenje morebitne okužbe.

 

Maja Kalaš

Viri: www.humanesociety.org
www.wikihow.com
vetmedicine.about.com