Kako izbrati pasjega ljubljenčka?

1527

kako-izbrati-pasjega-ljubljencka-2Vas otroci že dalj časa prepričujejo, da kupite psa? Ali pa si sami želite štirinožnega prijatelja, ki vas bo spodbujal, da več časa preživite na prostem? Dokazano je, da so lastniki psov bolj zdravi in srečnejši in manj trpijo zaradi depresij, stresa ali visokega krvnega pritiska. Ob vseh prednostih pa skrb za psa pomeni tudi odgovornost, saj mu morate med drugim zagotoviti tudi varnost.

Pasem psov je zelo veliko in vsaka ima svoje značilnosti. Predstaviti vam želimo splošne nasvete, kako izbrati pravega psa za vas in vašo družino, da boste zares dobili najboljšega prijatelja.

Najprej se morate vprašati:

 • Velik ali majhen pes? Morda se na prvi pogled zdi, da bo v majhnem stanovanju manjši kuža bolj zadovoljen kot večji, a to ni nujno res. Nekateri veliki psi radi poležavajo in jim bolj ustrezajo počasni sprehodi, medtem ko imajo manjši, na primer terierji, zelo veliko energije in potrebujejo veliko vadbe.
 • Veliko gibanja ali več poležavanja? Vsi psi potrebujejo dnevno aktivnost, nekateri več, drugi manj.
 • Od frizure do obleke? Seveda, tudi na to morate pomisliti. Nekateri psi so občutljivi zaradi kratke dlake, ki jih v mrazu ne ščiti, drugi imajo dolgo dlako, ki jo je treba ustrezno negovati.
 • Mladič ali že starejši pes? Mladički so zares prisrčni, a jih je treba še marsikaj naučiti, zato se nekateri pogosteje odločijo za že nekoliko starejše pse, ki pa prav tako zahtevajo privajanje na novega lastnika.
 • Čistokrvni ali mešančki? Če s psom želite nastopati tudi na pasjih razstavah ali pa vas zgolj privlačijo izgled oziroma značilnosti določene čistokrvne pasme, potem ne boste izbrali mešančka.

Ste se približno že odločili? Če še vedno niste povsem prepričani, preverite še naslednjih sedem skupin. Namreč, pse so vzrejali za točno določene funkcije in vsaka skupina ima svoje posebnosti, prednosti in zahteve. Katera vam najbolj ustreza?

 • Pastirski psi (ovčarji) so najbolj zadovoljni na kmetijah z živalmi, ki jih morajo čuvati. Da bi bili srečni in dobro prilagojeni v urbanem okolju potrebujejo veliko vadbe, nalogo, ki jo morajo opraviti, ali pa se morajo ukvarjati s športom kot na primer agiliti.
 • Lovski psi (beagli, jazbečarji) lahko po vonju ali s pogledom sledijo drugim živalim in ljudem. Psi, ki sledijo s pogledom, se premikajo zelo hitro, zaradi njihove moči in hitrosti jih je tudi težko ujeti, če vam uidejo. Tisti, ki sledijo po vonju, so počasnejši, a gredo radi po svoje. Lahko so tudi zelo glasni in imajo potrebo po gibanju.
 • Nešportni psi (dalmatinci, kodri) so popularni družinski spremljevalci.
 • Športni psi (ptičarji, prinašalci, setri in španjeli) so aktivni, pozorni in zahtevajo vsakodnevno vadbo. Radi so z ljudmi in si želijo veliko pozornosti. Labradorec in zlati prinašalec, oba člana te skupine, sta med najbolj priljubljenimi družinskimi psi.
 • Terierji (beli višavski terierji, fox terierji, mehkodlaki pšenični terierji) so energični, pogumni, odločni in radi kopljejo. Ustvarjeni so za lov, zelo samostojni, zato jih je težko trenirati. Čeprav so lahko zelo prijazni, zvesti in stabilni ljubljenčki, so lahko tudi glasni in ugriznejo.
 • Psi pritlikavih pasem (španjeli Cavalier, čivave, jorkširski terierji) so pravi prijatelji. Vse, kar si želijo, je biti z vami. A tudi oni potrebujejo vadbo. Ker so majhni in občutljivi, je treba na njih biti pozoren. Zvesti in pametni so, radi se učijo novih trikov.
 • Delovni psi (bokserji, dobermani,  rottweilerji, huskyji in aljaški malamuti) so rojeni za delo, kot je čuvanje, nošenje, reševanje ali vleka sani. Mnogi niso idealni za družinskega ljubljenčka, čeprav lahko z dobrim urjenjem in ustrezno socializacijo to tudi postanejo. So neodvisni, močne volje in fizično prevladujoči, zato jih je treba imeti pod nadzorom in jim zagotoviti dovolj ustrezne vadbe.

Zavarovanje psov

Zavarovanje psov

Kateregakoli psa boste izbrali, vam z njim in v njegovi družbi gotovo ne bo dolgčas. Naš najboljši prijatelj si zasluži tudi najboljšo skrb, zato so v Zavarovalnici Triglav letos prenovili zavarovanje psov in pripravili prvo vseživljenjsko zdravstveno zavarovanje psov. Izbirate lahko med standardnim, standardnim plus ali nadstandardnim zavarovanjem. Pse do 18. meseca starosti lahko zavarujete za celotno življenjsko obdobje (vseživljenjsko zavarovanje), prav tako lahko zavarujete psa za čas prevoza in bivanja v tujini in odgovornost lastnika psa. Poleg temeljnega zavarovanja (pogin, usmrtitev zaradi bolezni ali nezgode) se lahko med drugim dogovorite za naslednja dodatna zavarovanja: za škodne dogodke iz temeljnega in zavarovanja stroškov zdravljenja  v času bivanja v tujini oziroma v času prevoza, za kritje dela stroškov pokopa psa in izgube namenske sposobnosti psa. Premijo je mogoče plačati na 12 obrokov, že za 7,4 evra na mesec (vključno z davkom DPZP). Zavarujete lahko vse zdrave pse z rodovnikom ali brez njega, mešance, lovske pse in pse za posebne namene. Ob sklenitvi preko interneta dobite do 20 % popusta v prvem letu za vseživljenjsko zavarovanje, zavarovanje psov pa je mogoče vključiti tudi v bonitetni program Triglav komplet.

Promocijsko sporočilo
Zavarovalnica Triglav