Kužni kašelj

V zimskem času, ko se temperature začnejo še bolj strmo spuščati proti ničli, ko se pojavi megla, se vsako leto pojavi izbruh bolezni pri kužkih, ki lahko njim in njihovim lastnikom povzroči vrsto nevšečnosti.

Bolezen se imenuje kužni kašelj psov oziroma traheobronhitis psov. Za bolezen je značilno, da se pojavi nenadoma, spremlja pa jo močan, dražeč kašelj živali, ki se ne pomiri, ter pogosto izzove tudi davljenje živali in posledično bruhanje. Nemalokrat lastniki pomislijo, da se je kužku zapičila kost v grlo, saj se ta res tako obnaša, davi se, pokašljuje in izkašljuje slino. Vse je za lastnika zelo stresno in zaskrbljujoče, še posebej, ker se omenjeni simptomi res lahko pokažejo po hranjenju živali. Kužek ima zaradi bolezni otečene mandlje (tonzile) v grlu in pri požiranju hrane si jih vzdraži, kar ima za posledico ponavljajoč se dražeč kašelj, napenjanje in tudi bruhanje. Navadno lastniki bolnih kužkov, ki pokličejo v ambulanto za nasvet, kako bi lahko pomagali svojemu kosmatinčku, povedo, da se je njihovemu kužku zapičila kost v grlo in se davi, slini in pokašljuje.

V razvoj te zelo nalezljive bolezni je vpletenih več virusnih in bakterijskih povzročiteljev, kot so virus pasje parainfluence, reo in adeno virusi ter bakterija Bordetela bronhiseptica kot sekundarna bakterijska okužba. Vsi ti povzročitelji lahko posamično ali pa vsi skupaj delujejo na kužke, ki se okužijo z druženjem in s stiki med seboj. Velikokrat imajo voden izcedek iz nosu in pri kašlju razpršijo kapljice, polne povzročitelja, daleč na okrog. Zaradi omenjene simptomatike je bolezen tudi tako nalezljiva. Inkubacijska doba bolezni (čas od okužbe do izbruha bolezni) je pet do deset dni. V milejši obliki bolezni splošno stanje živali ni prizadeto, kužek se normalno obnaša, ima tek in je normalno aktiven. Edini simptom, ki ga opazimo poleg pokašljevanja, so rahlo vnete očesne veznice. V hujši obliki bolezni pa je splošno stanje psa lahko zelo prizadeto, pojavi se visoka temperatura, več kot 40 stopinj, ter težko in sopeče dihanje, ki nakazuje na razvoj pljučnice. Kužek postaja neješč, poležava in je nezainteresiran za okolico. Lahko celo pride do smrti, predvsem pri psih, ki imajo oslabljen imunski sistem in pri mladih psih.

Diagnostika kužnega kašlja je za veterinarja relativno enostavna, saj so karakteristični klinični znaki bolezni, v sodelovanju z lastnikom in njegovo anamnezo oziroma opisom bolezenskih znakov pa je diagnoza postavljena. Tudi pogled v grlo živali nam pokaže povečane in vnete tonzile. Značilno je, da pri večini obolelih psov lahko sprožimo kašelj z dotikom sapnika, oziroma pritiskom nanj. Pazljivi moramo biti z ovratnicami pri bolnih psih, saj lahko pri zategu povzročijo močan kašelj in davljenje. Če je le mogoče, jim nadenemo oprsnice. Pri huje prizadetih živalih je potrebno opraviti laboratorijsko preiskavo krvi, na podlagi katere presodimo stopnjo infekcije pri živali. Po potrebi naredimo oziroma odvzamemo bris sluznice grla, ki ga pošljemo na bakteriološko preiskavo, kjer ugotovijo povzročitelje bolezni in vrsto antibiotika, ki je učinkovit pri zdravljenju. Pri sumu na pljučnico, kadar kužek težko diha in sope, opravimo tudi rentgensko slikanje prsnega koša. Zdravljenje pri manj prizadetih kužkih, se pravi pri kužkih, ki še imajo tek in so živahni, poteka po navadi brez antibiotikov, saj bolezen, podobno kot prehlad pri ljudeh, mine sama po sebi. Pri močnem kašlju predpišemo le sredstva za umirjanje kašlja in vitaminsko podporo za dvig odpornosti. Lastnika opozorimo na mirovanje in nujnost počivanja živali.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Emil Senčar, dr. vet. med.

 

Objavljeno v tretji številki revije Kužek

2 KOMENTARJI

 1. mojemu psu maksu je nekaj.zjutraj ko sem ga spustila iz koče je izkašljav slino z krvjo.prosim če mi pomagate.

  L.p LANA GAŠPERLIN

  • Če kuža izkašljuje kri, ga čim prej peljite k veterinarju, da ga pregleda.

   Lep pozdrav,

   uredništvo Kužek

Comments are closed.