KOLUMNA 1: Moda za pse – da ali ne?

4123

Ker smo v starem mestnem središču Ljubljane pred kratkim odprli butik z modo za pse, me poti zelo pogosto zanesejo na ljubljanske mestne ulice, veliko pogosteje, kot so me prej, in čeprav so v tujini oblečeni kužki nekaj povsem vsakdanjega, opažam tudi na naših ulicah vedno pogosteje modno oblečene kužke, ki veselo in ponosno stopicljajo ob svojem lastniku, veselo pozdravljajo mimoidoče kužke in nadvse uživajo v svojih sprehodih.

Kot na številnih drugih področjih Slovenija tudi pri modi za pse počasi sledi tujini. V Ameriki skoraj ni mestnega psa, ki ne bi imel vsaj nekaj kosov modne garderobe, vsaj eno posebno ovratnico s kristali, malce drugačen povodec, majhni kužki tudi zelo pogosto kukajo iz nadvse lepih in modnih prenosnih torb za pse, ki so tako lepe, da mnoge zasenčijo tudi najdražje in najbolj modne in hip ženske torbe. Moda za pse je v tujini že dolgo v razcvetu. Ni več dovolj, da je kuža le oblečen, ali da ni moker, kadar dežuje, lepo je, da je tudi moden in da je njegova garderoba privlačna, kot je privlačna garderoba njegovega lastnika.

In zakaj ne bi bilo tako? Zakaj nekateri lastniki kupujejo psu najenostavnejša oblačila v najtemnejših barvah in še to v najboljšem primeru le dežni plašček, ko pa bi lahko nosil rumenega, rdečega, roza ali modrega, s kakšnim lepim dodatkom, iz materialov, ki jih radi nosimo tudi sami? Ali ni lepše, če je poleg nas urejen tudi naš kuža? Ali so resnično še vedno ljudje, ki jim je nerodno, če je kuža lepo in modno oblečen, ni jim pa nerodno, če je oblečen v neprivlačna oblačila oziroma celo, če ubogi revež zmrzuje na sprehodu, medtem ko je njegov lastnik zelo udobno in toplo oblečen?

Poleg tega, da sem lastnica modnega butika za pse pri nas, in sem profesionalno v stiku s psi ves dan, seveda živim tudi doma s kužki. In zelo radi imamo, da sta naši kosmatinki urejeni in modno oblečeni, z lepimi ovratnicami in povodci. Živimo z dvema pasjima damama: maltežanko Lano in Ajšo, mešanko med lhasa-apsom in yorkijem, majhno, 7 mesecev staro navihanko, ki je že zdaj prava modna ikona.

Naši kužki nosijo oblačila zelo radi. Zavedajo se namreč, da jim bo v njih zelo prijetno, saj jih ne oblačimo v neudobna oblačila iz velikih, množičnih proizvodenj, neprimerno dizajnirana in hitro sešita, ki kužka utesnjujejo in mu povzročajo neugodje, temveč oblačila iz dobrih materialov, pogosto čistega bombaža, mogoče z dodatkom elastana, ki nudijo kužku udobje in ga na takšen način tudi nikoli ne motijo. Še posebej ob dežju in hladnemu vremenu naša Lana ne želi na sprehod, če je ne oblečemo. Punca že ve, da bo sprehod v udobnem oblačilu bolj prijeten, toplejši in daljši. Tudi po kopanju in sušenju dlake ima, ko je še nekoliko vlažna, zelo rada, da jo zavijemo v kopalni plašček, v katerem se umiri in zaspi. In v svojem roza kopalnem plaščku je tako zelo ljubka.

S kužki živimo že vsaj 20 let, in ker jih že od nekdaj oblačimo (čeprav včasih pri nas ni bilo ponudbe oblačil in smo le ta nakupovali v tujini), le-ti do sedaj niso imeli kakšnih večjih težav z obolenji mehurja, sečil, jajčnikov, … kar je zagotovo zelo pomembno dejstvo, ki bo mogoče v oblačenje svojih kužkov, vsaj ob neprijetnem vremenu, prepričalo tudi največje nasprotnike oblačenja psov. »Psi so samo psi in ne potrebujejo oblačil?« Ni ravno tako. Naši mestni psi živijo z nami v stanovanjih in vsekakor niso več prilagojeni na temperaturne spremembe, kot so bili nanje prilagojeni njihovi pasji predniki. To je potrebno upoštevati. Pogosto slišim od lastnikov psov, ki bi radi upravičili dejstvo, da svojega psa ne oblečejo tudi ob največjem nalivu dežja, češ, saj ima dlako. Seveda jo ima, a isto dlako ima tudi v stanovanju. In s tem, da se mokri in premraženi sprehajajo zunaj, jim ne delamo ravno usluge. Ne smemo tudi pozabiti, da imajo psi zelo visok prag tolerance na neugodnosti, bolečino, zato bo redko kateri kuža pokazal, da se premočen in premražen zelo neugodno počuti.

Vendar bi želela dodati tudi to, da kljub vsemu vsak lastnik najbolje pozna svojega psa, svojo pasmo,  in tako naj bi najbolje vedel, kakšne so njegove potrebe – tudi glede oblačenja. Čeprav res pa je, da se bomo ljudje vedno delili v tiste, ki z veseljem oblačimo psa v najbolj modna oblačila, ki jih lahko najdemo, in tiste, ki jih tudi zdravstvene težave psa ne bodo prepričale, da bi mu oblekli vsaj dežni plašček ali pozimi toplo bundico ali jopico.

Torej, moda za pse – da ali ne? Smo ljudje, ki se nam zdi moda za pse zelo zanimiva ter se veselimo večine modnih novosti na tem področju (čeprav čisto vseh zaenkrat še vseeno ne sprejemamo), in tisti, ki ji bodo vedno nasprotovali. In kaj je moda? Je samo oblačilo ali ovratnica, sponka za čopke ali je lepo, izjemno oblikovano oblačilo, čudovita ovratnica ali pozlačena sponka za čopke (in seveda tudi drugi izdelki za pse)? Moda je vse, moda nas obkroža vsakodnevno, in tako kot je moda za ljudi ena izmed najbolje razvitih panog, je tudi moda za pse neustavljiva. Prišla je v naša življenja in življenja naših kužkov, in tudi tisti, ki menite, da se bodo ljudje na vašega oblečenega kužka slabo odzvali, naj vam povem, da temu skoraj nikoli ni tako. Ljudje večinoma zelo radi vidijo modno oblečene kužke, jih ogovorijo, pobožajo, kar je v 21. stoletju tudi pričakovati.

Zato le pogumno pobrskajte po policah modnih trgovin za pse, pazite na kvaliteto kupljenih izdelkov, ker tako kot je na trgu vedno več visoko kakovostnih, je tudi veliko izdelkov, v katerih se vaš kuža resnično ne bo dobro počutil, a tega vsekakor ne bo kriva moda. Raje mu izberite eno ali dve kvalitetni oblačili kot več neustreznih. Preizkusite mu oblačilo pred nakupom ali se dogovorite, da ga lahko menjate, v kolikor mu ne bo čisto ustrezalo. Podarite mu kakšno lepo modno ovratnico, nov povodec, mehko ležišče ali sponko za čopke, ki bo vsem vzela dih. Z oblačilom ga seznanite, če je možno, že kot mladička, a tudi, če je kuža starejši, pri tem ne bi smeli imeti nikakršnih težav. Naj ima z oblačenjem pozitivne izkušnje. Ko se bo pustil obleči prvič, mu dajte njegovo najljubšo igračko ali priboljšek. Oblačenje ne sme biti stresno, temveč nekaj prijetnega. Navsezadnje, ne glede na modo, kužku z oblačili želimo le dobro in osnova oblačil je še vedno njihova funkcionalnost.

Maja Kastelic

 

Objavljeno v prvi številki revije Kužek