Že veste, kako potovati z letalom in svojim »štirinožnim« prijateljem?

720

Nekaj zanimivih in koristnih nasvetov nam je posredovala Andreja Kamenik iz poslovalnice Murske Sobote, turistične agencije Intelekta.

  • Ko boste urejali prijavo na svoj zaslužen dopust, je potrebno navesti, da bo z vami potoval vaš kužek. Potrebno je povedati, da hoteli za bivanje vaših štirinožcev zahtevajo doplačilo.
  • Na pot se morate začeti pripravljati precej pred odhodom na potovanje, kajti potrebno je, da  uredite vse dokumente. Pred potovanjem morate vašega kužka  obvezno peljati na veterinarski pregled.
  • Za prevoz psov med državami članicami Evropske skupnost ( razen za vnos živali v veliko Britanijo, Irsko, Švedsko in Malto, kjer še naprej veljajo dodatne zahteve), je potrebno, da je žival cepljena proti steklini, kar veterinar potrdi v potnem listu, ki mora spremljati hišno žival. Poleg tega mora biti označen z mikročipom ali jasno čitljivim tetoviranim znamenjem.
  • Pomembno pa je poudariti, da na polet vzemite le zdravega kužka – veterinarji posebej odsvetujejo potovanja s psi, ki imajo težave z ledvicami in srcem.
  • Naš letalski prevoznik Adria Airways sprejme vašega hišnega ljubljenčka tudi v potniško kabino. Pogoj pa je, da so ti psi med poletom v kletki (ki ne sme biti večja kot 55 x 40 x 20 centimetrov), njihova teža pa ne sme presegati 8  kilogramov. Večje živali se prevažajo v posebnem prtljažnem prostoru, ki je ogrevan in pod pritiskom.
  • Kletka je celotno potovanje – vsaj do hotela dom vašega kužka, zato je zelo pomembno, da mu nudi kar največ ugodja. Kužke je namreč strogo prepovedano med poletom izpustiti iz kletke!
  • Nikakor pa ne bo škodilo, če boste kužku doma še pred potovanjem kletko pokazali, jo odprli, da jo bo lahko preiskal in nanjo ne bo imel slabih spominov.
  • Vašemu kužku najmanj 6 ur pred poletom ne dajajte hrane – sveža voda bo povsem zadostovala. Različna pomirjevala niso priporočljiva, če že, se o njihovi uporabi obvezno posvetujte z veterinarjem.
  • Dobro je tudi, da kužka pred poletom peljete na dolg sprehod, da ne bo naslednjih nekaj ur preveč nestrpen in ne bo imel preveč energije.
  • Kužku pa ne pozabite pritrditi tudi ovratnice – morda bi bilo koristno, da bi imel za vsak primer okoli nje tudi listek z imenom, naslovom in telefonsko številko.

Na koncu pa seveda ne smemo pozabiti na ugodno namestitev (hotel …), kjer naj bodo dobrodošli tudi »štirinožni« gosti.

                     

 

Objavljeno v prvi številki revije Kužek