Kdaj se pes umiri?

1762

Razigranost in energičnost pasjih mladičkov je nedvomno čudovita izkušnja vsakega pasjega lastnika, a kljub temu se včasih vprašamo, pri kateri starosti se bo nas kuža umiril. Ker je vsak pes drugačen, splošen odgovor na vprašanje, kdaj se pes umiri, sicer ne obstaja, poznamo pa nekaj dejavnikov, ki na to starost vplivajo.

 

Pasma psa

Veliko vlogo pri tem, kdaj se pes umiri, ima njegova pasma. Nekateri psi so že po naravi bolj energični in razigrani kot drugi. Večkrat so to psi, ki so bili v preteklosti vzrejeni v športne in delovne namene, kot so border colliji, jazbečarji, hrti in nekateri drugi. Ne samo, da imajo kot mladički več energije kot ostali, to energijo tudi dlje časa ohranijo in kasneje dozorijo.

 

Velikost psa

Prvi dejavnik je pasma, drugi pa velikost psa. Pri tem velja, da manjši psi dozorijo hitreje, kar pomeni, da večji psi svojo energijo ohranjajo dlje. Manjši psi dozorijo okoli petega meseca starosti, pri večjih pa se to zgodi približno v obdobju od devetega do desetega meseca starosti.

 

Socializiranost psa

Na energičnost in razigranost psa vpliva tudi njegova socializiranost. Še posebej se bo to poznalo, če ima pes ob sebi starejše pse, ki bodo mlajšega delno umirili, zato bo tudi hitreje dozorel. Mlajši pes v tem primeru prevzame vzorce starejših, kar lahko pripelje do predčasnega prehoda v odraslo dobo.

 

Spol psa

Kot zadnji dejavnik pa moramo upoštevati tudi spol psa. Samičke praviloma dozorijo hitreje in so na brejost pripravljene že v obdobju med šestim in devetim mesecem starosti. Za razliko od njih, se bodo samčki verjetno umirili in dozoreli kasneje.

Kdaj se bo vaš pes umiril pa je odvisno tudi, ali je ta kastriran oziroma psička sterilizirana. Če to storimo ob pravi starosti, ima lahko velik vpliv na umiritev psa.

Preverite:

 

Kako pa lahko kljub temu umirimo psa?

To lahko storimo na več načinov, z različnimi dejavnostmi.

Zelo pomembno je redno gibanje. Poleg tega, da ima redna telesna aktivnost mnogo pozitivnih učinkov na psa, mu to omogoča tudi sprostitev odvečne energije. Če te energije ne porabijo, lahko postanejo destruktivni, kar pa bo privedlo do nezadovoljstva tako na strani lastnika kot na strani psa.

Energijo lahko sprostijo tudi z različnimi miselnimi aktivnosti. Mednje sodijo različne igračke, zelo uporabne pa so tudi različne posode za hrano, ki psa zaposlijo za dlje časa. Nimate idej za aktivnosti? Preverite knjigo 101 način za več aktivnosti z vašim psom.

Zelo pomembna za psa je tudi rutina. Z vzpostavitvijo le-te bo pes vedel, kaj lahko pričakuje in s tem mu prihranite nekaj nervoze ter hiperaktivnosti. Da ohranjamo rutino čim bolj nespremenjeno, svetujemo Kužkov rokovnik, v katerega si lahko beležite vse dnevne opravke, sledite aktivnostim s psom in imate pregled nad zdravstvenim stanjem kosmatinca

Zaključimo lahko, da se psi ponavadi umirijo nekje do drugega leta starosti, nič nenavadnega pa ni, če se kuža še pri treh letih ne umirja. Najpomembnejše je vedeti, da je vsak pes unikaten in ni točno določenega obodbja, ko se vsi psi umirijo.

 

N. S.

 

VIRI:
www.avidpup.com
www.dogtrainingme.com
www.dogcare.dailypuppy.com