Kaj morate vedeti, če si želite bostonskega terierja?

1253

Bostonski terier je ena izmed vse bolj priljubljenih pasem tudi pri nas. Ljudje ga izbirajo predvsem zaradi ljubkega videza in izjemno ljubeče narave; ti psi naravnost obožujejo svojo družino, odlično se ujamejo z otroci in načeloma nimajo težav z drugimi psi. Vseeno pa je nekaj dejstev, ki jih morate poznati, preden si to pasmo omislite.

 

Bostonski terier ima veliko energije

Čeprav so ti psi majhni, imajo energije na pretek. Dnevno potrebujejo dovolj sprehodov, igre in ostalih aktivnosti. Uspešni so tudi v raznih kinoloških disciplinah.

Poleg fizične pa potrebujejo tudi mentalno zaposlitev: pasma je precej inteligentna, zato se bodo z veseljem učili trikov, poslušnosti in dela z nosom. Ker imajo radi hrano, je učenje lahko precej enostavno, so pa tudi dokaj trmasti psi, zato je potrebna doslednost in vztrajnost.

 

Pasma je precej občutljiva

Bostonski terier je pes, ki je zelo občutljiv. Slabo prenaša grobost, zato so kakršne koli grobe metode vzgoje odsvetovane. S temi psi je treba delati nežno, potrpežljivo in izključno s pozitivno motivacijo.

 

 

Slabo prenašajo samoto

Ti psi se slabo odzivajo na samoto. Ker so izjemno družabni, dnevno potrebujejo dovolj pozornosti svojih ljudi. Če se počutijo osamljene, se lahko to kaže s (samo)destruktivnim vedenjem.

 

Bostonski terier ima lahko določene zdravstvene težave

Pasma sodi med t.i. brahicefalične pasme, kar pomeni, da imajo pogosto težave z dihali. Poleg tega so nagnjeni k toplotnemu udaru ter boleznim oči. Ker so precej požrešni je treba paziti tudi, da ne pride do prekomerne telesne teže.

Da bi se izognili dednim zdravstvenim težavam je pomembno, da psa kupujete samo pri preverjenih vzreditelji, ki parijo le zdrave in stabilne predstavnike pasme.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com