Ali imajo psi brbončice?

920

Tako kot mi ljudje, tudi psi raziskujejo svet okoli njih s pomočjo čutil. Kombinacija teh čutil psom pomaga tudi pri zaznavanju okusa. Včasih si mislimo, da bi naši kosmatinci pojedli čisto vse, kar jim pride pod nos, pa če je to užitno ali ne, včasih pa so psi glede hrane pravi izbirčneži. 

Če želite izvedeti kakšna je torej pasja skrivnost glede zaznavanja različnih okusov, berite dalje.

 

Ali imajo psi sploh brbončice?

Da, psi imajo brbončice. Pasje brbončice se nahajajo na majhnih, a vidnih izboklinah na jeziku, ki jim drugače rečemo tudi papile. V primerjavi z ljudmi, ki imamo okoli 9000 brbončic, jih imajo naši kosmatinci le približno 1700.

Sposobnost okušanja razvijejo že pri nekaj tednih življenja. Čut za okušanje tako prehiti razvoj sluha in vida. Prav tako velika večina pasjih staršev zazna zmanjšanje apetita in izbirčno prehranjevanje, ko pes doseže odraslo dobo. Vzrok tiči v zmanjšanju števila okušalnih brbončic pri dozorelih psih.

Vsaka pasja brbončica je sposobna zaznati vse okuse, če je seveda okus hrane dokaj močan. Tako kot pri nas so tudi pasje brbončice na različnih delih jezika bolj občutljive na nekatere določene okuse. Njihove brbončice za kislost in grenkobo se nahajajo na zadnjem delu jezika, brbončice za slanost in sladkobo pa so na srednjem delu.

Ker velik del njihove prehrane predstavlja meso, kar izvira tudi iz njihove preteklosti, so se psom razvili specifični receptorji za zaznavo mesa, maščobe in nekaterih kemikalij povezanih z mesom. Zaradi manjšega števila brbončic pa psi težje razlikujejo med različnimi vrstami mesa kot so govedina, piščanec ali svinjina.

Psi, mačke in tudi druge mesojede živali, pa imajo v primerjavi z ljudmi tudi eno posebno sposobnost okušanja. Na konici pasjega jezika se namreč nahajajo posebne brbončice za vodo. Te se med pitjem vode odzovejo na vodo, med obdobjem žeje in po zaužitju hrane, pa postanejo bolj občutljive, kar pri živalih vzbudi večjo potrebo po vodi.

 

 

Okus in vonj

Med vonjem in okusom seveda obstaja neposredna povezava, saj vsi vemo, da vonj nekako izboljša okus naše hrane. Vonj vpliva na to, kako psi doživijo okus svoje hrane. Prav tako imajo naši ljubljenčki poseben organ, ki pomaga psu okušati s pomočjo vonja. Spet psi ne morejo tako dobro okušati brez vonja, saj imajo manjše število brbončic kot ljudje. Njihov vonj je veliko bolj natančen. Tako lahko s pomočjo kombinacije vonja in okusa določijo, ali je hrana varna za uživanje, ali ne.

 

Začinjena, slana, sladka in kisla hrana

Kot sem že omenila, imajo tudi psi receptorje za različne okuse. Je pa res, da so njihovi receptorji za slano hrano precej slabo razviti. Slaba razvitost je posledica hrane, ki so jo jedli pasji predniki. Jedli so večinoma hrano, ki je bila naravno slana, soli pa ji niso dodajali.

Obožujejo sladkobo. Razlog za to je ponovno v prehranjevalnih navadah njihovih prednikov. Predniki, ki so živeli na prostem so nabirali tudi sladko sadje in zelenjavo. Kar pa seveda ne pomeni, da lahko s sadjem in zelenjavo pretiravamo.

Začinjeni, slani, kisli in grenki hrani se psi najraje izognejo. Nekatera živila izmed njih so lahko celo nevarna za naše kosmatince. Prisotnost raznovrstnih toksinov in spojin, ki povzročajo pekoč občutek hrane, pse odvrne od zaužitja takšne hrane.

Obstaja velik seznam živil, ki jih lahko psi pojejo. Od vsakega posameznika pa je odvisno, ali mu bo ta hrana tudi všeč. Če pa želite vedeti, ali lahko pes je božične ostanke, preberite tudi ta članek.

 

Manca Novak

 

VIRI

https://www.petmd.com