Ali psi lahko jedo božične ostanke?

291

Božičnih praznikov si praktično ne moremo več predstavljati brez tradicionalne božične večerje. Mnogi lastniki se ob tem sprašujejo, ali bi lahko v teh prazničnih dobrotah uživali tudi naši nadobudni pasji kosmatinci. Kaj pa, če nam hrana ostane? Ali psi lahko jedo božične ostanke?

 

Kosti pečenega ali kuhanega mesa

Ob vprašanju ali psi lahko jedo božične ostanke, imamo pogosto v mislih ostanke mesa in kosi. Kuhane in pečene kosti so za kužke strogo prepovedane, ne glede na vrsto kosti. S toplotno obdelavo postanejo veliko trše in lomljive. Posledično lahko pes z grizenjem kosti nalomi na ostre kose, ki ga lahko poškodujejo ali se mu lahko zataknejo v prebavnem taktu. Najbolj problematične so perutninske kosti, a nevarnost predstavljajo prav vse vrste, zato je uživanje pri psih močno odsvetovano.

 

Ostanki mesa

Meso pripravljeno na različne načine za naše pasje kosmatince ni priporočljivo. Temu je tako, saj je meso, ki je namenjeno nam, veliko preveč začinjeno in preslano za pse. Velikokrat zaužitje preslanih, preveč začinjenih ali premastnih ostankov mesa povzroči hude prebavne težave od driske do bruhanja, v najslabšem primeru pa lahko sproži tudi vnetje prebavnega takta ali celo trebušne slinavke.

 

Omake

Dišeče in okusne omake so prav tako še ena praznična pregreha, ki se ji ne moremo upreti. Pa vendar tudi ta zaradi preveč začimb in soli ne sme postati pregreha našega pasjega kosmatinca. Z uživanjem le te lahko kužku povzročimo vnetje želodca in v najslabšem primeru celo vnetje celotnega prebavnega takta.

 

Božične sladice

Božično pojedino v veliki večini zaključijo božične sladice, ki velikokrat vsebujejo čokolado, rozine, kakav in podobna kužkom nevarna živila. Velika nevarnost je čokolada in kakav, saj vsebujeta posebno snov teobromin, ki lahko povzroči hude težave z ledvicami, srcem in celo osrednjim živčevjem. Prav tako so problematične rozine, saj so za kužke prav tako strupene in kot tudi čokolada sprožijo lahko hude težave z ledvicami.

 

Kako lahko pričaramo praznično pojedino tudi svojemu kužku?

Kot lastniki psov pa si seveda želimo pričarati praznično vzdušje in pojedino tudi svojemu kužku. Seveda pa to ne pomeni, da mu dajemo isto hrano kot mi, lahko pa mu sami pripravimo prav poseben obrok, ki ga ima najraje.

Izberemo njegovo najljubšo konzervo v kombinaciji z briketi, ki jih ima najraje. Za sladico pa mu lahko postrežete banano s kikirikijevim maslom ali pa samo preprosto kakšen njegov najljubši priboljšek. Obrok mu postrezite istočasno, kot boste jedli prazničen obrok tudi vi in ga s tem vključite v božično praznovanje.

 

Vsekakor božični ostanki niso primerna hrana za našega psa, saj so veliko preveč slani, preveč začinjeni in velikokrat tudi premastni. Kljub vsemu pa lahko svojemu kužku pripravimo prazničen obrok iz njegovih najljubših sestavin in mu s tem pričaramo praznično vzdušje.

 

Vesna Kropf

 

VIRI:
www.purina.co/uk
www.manchestereveningnews.co.uk
www.dfordog.co/uk