Pasji sluh

411

Če ste lastnik psa ste zagotovo že videli svojega kosmatinca kako je obračal glavo, ko je zaslišal nek čuden zvok, bodisi cviljenje ali pisanje igrače bodisi vaše oponašanje kakšne živali. Spoznajmo kako zanimiv je pasji sluh.

Kako dobro psi sploh slišijo?

Za začetek podajmo primerjavo. Ljudje v povprečju slišimo od 20 Hz do 20,000 Hz (To je oznaka za Hertz ali frekvenco zvoka. Višja je frekvenca, višji je zvok.). Psi pa lahko slišijo zvoke od 67 Hz do 50,000 Hz. Ljudje teh zvokov ne slišimo, ker so previsoke frekvence.

Med drugim pa poznamo tudi glasnost in intenziteto zvoka, ki se meri v decibelih (dB). 0 dB meri povprečna intenziteta zvoka, ki ga sliši mlad človek. Psi pa slišijo zvoke, ki so za nas pretihi in jih mi sploh ne zaznamo, to je npr. med -5 dB in -15 dB. Zanimivo kajne?

Zakaj psi tako dobro slišijo?

Pasja ušesa so zgrajena kar iz 18 mišic, kar jim omogoča obračanje ušes, da lahko ujamejo čim več zvoka. Poleg tega imajo nekatere pasme psov ušesa oblikovana tako, da zajamejo še več zvoka. V primerjavi z ljudmi, ki imamo samo šest mišic v ušesu, kar nam omogoča le malo premikanja, če sploh. Poleg tega, da psi s pomočjo premikanja ušes bolje slišijo, pa jim to omogoča tudi način komunikacije oz. izražanje čustev.

Gluhota

Tako kot ljudje pa lahko psi izgubijo sluh s starostjo ali pa se gluhi že skotijo, izgubijo pa ga lahko tudi zaradi različnih bolezni ali poškodb. A brez skrbi, večina psov se brez težav navadi na nov način življenja. Pogosto so glasni visokofrekvenčni zvoki zadnji, ki jih pes izgubi, zato so še vedno zmožni slišati žvižganje ali piščalko, kljub temu da našega glasu več ne slišijo.

Nekaj zanimivosti o pasjem sluhu:

  • Psi so zmožni, glede na njihovo občutljivost sluha, napovedati potres. Enako kot so zmožni napovedati prihod prijateljev na obisk samo po tem, ker zaznajo zvok njihovega avtomobila, preden ga zaznamo mi.

  • Pasji mladički se skotijo gluhi in sluh razvijejo v prvih tednih njihovega življenja.

  • Pasja ušesa so, tako kot pri ljudeh, pomembna za ravnotežje. Če opazite, da ima vaš kosmatinec težave z ravnotežjem, obiščite veterinarja.

  • Ušesa naših kosmatincev se premikajo individualno, to pomeni, da lahko levega obrnejo v eno smer, desnega pa v drugo.

  • Psi slišijo veliko bolje kot ljudje, a vseeno ne tako dobro kot mačke.

 

Spoznali smo številne dejstva in zanimivosti o pasjem sluhu. Zdaj vemo kako dobro slišijo naši kosmatinci in da jim moramo pred nenadnimi glasnimi zvoki zaščititi. Si predstavljate kako dobri glasbeniki bi bili psi?

Eva Tomažin

VIRI:
www.akc.org
www.hearingsense.com
www.mcleanah.com
www.thebark.com