Kako psa odvaditi prošenja pri mizi?

457

Vsem nam je poznano, kako nadležno zna biti prošenje pri mizi. To vedenje je za pse povsem naravno, a zna biti za lastnike dokaj neprijetno, še posebej, ko imamo na obisku goste. Torej; kako psa odvaditi prošenja pri mizi?

Če ste psa v preteklosti že hranili z ostanki iz mize, bo pri prošenju verjetno še bolj vztrajen, a vedeti moramo, da ostanki človeške hrane za pse niso najboljši in moramo le to omejiti.

Velika verjetnost je, da bo prošenja pri mizi manj, če bo pes med vašim hranjenjem sit in mu zato hrana ne bo tako mikavna. Če pa to ni mogoče, pa je spodaj naštetih še nekaj drugih predlogov, ki so vam lahko v pomoč.

 

Ko jeste, naj bo pes v drugem prostoru

Najučinkovitejši način, da pes ne bo prosil pri mizi je, da ga enostavno ni v bližini, medtem ko jeste. Lahko vas počaka v drugem prostoru, v svoji posteljici ali pa v boksu, če ga uporabljate. To izvedite na čimbolj prijazen način in mu namenite dovolj pozornosti, ko z obrokom končate. Lahko ga tudi nagradite s priboljškom, igro ali sprehodom. Tako bo tudi v prihodnje lažje in mirnejše počakal.

 

Pes naj ima svoje mesto

Še en učinkovit način, da pes ne bo prosil za hrano je uvedba njegovega prostora. To naj bo kraj, kamor mu boste ukazali iti med vašim obrokom. Začnite s tem, da določite, kje ta prostor bo in vadite s psom, da na tem prostoru tudi ostane. Ko vas bo ubogal, to nagradite s pozitivnimi podkrepitvami, kot so priboljški. Tako bo prostor povezoval s pozitivno izkušnjo in se vanj lažje vračal, ko mu boste tako ukazali.

 

 

Zaposlite ga

Medtem ko jeste, lahko psa zaposlite z drugimi dejavnostmi. Lahko je tako preprosto kot to, da tudi on dobi obrok istočasno kot vi. Če pa to ni možno, pa obstajajo tudi druge možnosti. Zaposlite ga lahko tudi z njegovo najljubšo igračo ali pa mu pripravite nizko kalorične priboljše, ki jih bodo dalj časa jedli.

 

Zakaj ostanki niso primerni za psa?

Lahko bi rekli, da niti niso tako problematični ostanki sami, kot je problematično to nadležno vedenje. Tudi hrana iz mize pa lahko povzroči veliko težav, če je pes dobiva preveč in zanj ni primerna ali celo strupena. Velikokrat je človeška hrana močno začinjena in mastna, kar pa se za pse odsvetuje. Hranjenju z ostanki iz mize se poskusite čimbolj izogniti ali pa ga vsaj ohranite v mejah normale, da se izognete morebitnim problemov, ki jih le-to lahko prinese.

 

Če bo dobival mešana navodila in ukaze, boste pri uvajanju novih navad naleteli na neuspeh. Katerikoli način boste ubrali, je pomembno, da ste pri tem dosledni vsi, s katerimi pes živi, ne pozabite pa biti tudi vztrajni in odločni.

 

N. S.

 

VIRI:
www.ovrs.com
www.pets.webmd.com